Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klamka*

mam zamiar zakupić psa, owczarka niemieckiego? posiada ktoś? czy to dobry wybór?

Polecane posty

pytanie do włascicieli psów tej rasy, byłych włascicieli itp.

Gość przeczytajcie-pomóżcie
Pożre Cię, jak tylko będzie głodny, albo jak mu ssię coś nie spodoba. Nie kupuj owczarka niemienckiego!

Gość grouwl
oj bez przesady-ja mam suke owczarka niemieckiego juz 10 lat i jeszcze mi nic nie odgryzla :-P jesli jestes poczatkujaca-a pewnie jestes-to najlepsza rasa pod sloncem (no moze goldeny i labradory sa latwiejsze...) psy sa spokojne i bardzo inteligentne, super szybko sie ucza, wez z dobrej hodowli i na 100% bedzie mial charakter jak owieczka :-) moja suczka trafila do mnie rownoczesnie z dzieckiem,ktore sie urodzilo mojemu bratu i bratwej, siedziala wiec od przy wozku i nie dala nikomu obcemu podejsc do malej... naprawde fajne psy-polecam goraco

Gość grouwl
aha-nie polecam kupowania szczeniaka na niedzielnych gieldach i innych takich targowiskach-raz, ze zwykle sa nieodrobaczone i za szybko odlaczone od matki, dwa-moze Ci sie trafic nieuczciwy sprzedawca i wcisnie Ci "rasowego ale bez rodowodu" co u tych pseudo hodowcow oznacza kundla z oklapnietymi uszami i ogonem jak u swini, naprawde poszukaj sobie jakiegos hodowcy i wtedy nawet szczeniak bez rodowodu bedzie w porzadku :-)

a dlaczego ma mnie pozrec? ciebie pozarł? po pierwsze nie bedzie głodny- u mnie w domu nikt nie głoduje, a po drugie do az tak agresywnych nie nalezy, ponoc jest wierny panu

Miałam owczarka niemieckiego,suczkę.Miała piękne,czarnobrązowe włosy,falujące się.Piszę miała,bo odeszła półtora roku temu. Dora(tak miała na imię),była bardzo łagodną suczką,lubiła dzieci i w ogóle ludzi.Dużo zależy od charakteru psa,ale też od właściciela.Trzeba nawiązać kontakt z psem,zajmować się nim........🌻

na owczarkach sie nei znam, najlepiej wejsc na dogomanie i popytac hodowcow i posiadaczy. Jelsi juz kupowac to z dobrej hodowli a nie kupic bezrodowodowego kundla. A co do \"latwosci\" labkow - niestety mit, pokutuja za to zwierzeta masowo oddawane do schronisk (dane z usa, u nas moda na te psy jest jeszcze zbyt swieza i do azyli trafaiaja pojedyncze sztuki). Niestety, kwestia czasu - dzis w azylach kroluja niemodne juz boksery, rotki i bojowe poczwarki :(

poszukuje psa do domu, który bedzie pilnowac tego domu. madrego, czujnego, dla rodziny łagodnego a dla obcych (tych złych obcych oczywiście) juz mniej łagodnego:) od zawsze chciałam miec owczarka niemieckiego, dlatego prosze oopinie tych którzy maja na codzien doczynienie z tymi psami:)

Gość ryszarda_P
Mam psa, ktory ma 2 i pół roku. Zdecydowanie jest to najukochaszy pies, jaki był dotad w rodzinie. Jednak też nie polecam kupowania na bazarze - moje 'bydlę" bylo kupione z hodowli, jako pierwszy miot rodowodowej suki (bylo taniej). Moj pies byl też na szkoleniu - to go trochę zdyscyplinowało, bo jako młody piesek był strasznie rozbrykany i nieusłuchany. Ale szkolenia 'agresywnego' nawet nie braliśmy pod uwagę, ma wyćwiczone podstawowe komendy w stylu 'siad' 'waruj'm ładnie chodzi na smyczy. Owczarki niemieckie są bardzo inteligentne i dobrze poprowadzone są też łagodne. Moj pies jest wręcz 'krowiasty", śmiejemy się, że jest po prostu stoikiem :). Serdecznie polecam każdemu, nawet jeśli ma małe dziecko. W tym przypadku dobrym wyborem są też retrievery - golden i labrador.U znajmomych mają malutkie dziecko(1.5roku) i sunię golden retrievera i 'dogadują się' świetnie.

Gość grouwl
no ja wlasnie mam owczarka niemieckiego, ktory glownie pilnuje mi domu bo mieszkam sama i czasem wieczorem czuje sie nieswojo-jest znakomity i w domu to chce siedziec jak jest mroz -15 st. C, golden trafil do mnie 2 lata temu kiedymoja przyjaciolka wyjezdzala za granice i nie miala co z nim zrobic-ten jest znacznie delikatniejszy i bardziej leniwy ale klopotow nie mam z nim zadnych :-)

przed świetami bożego narodzenia odszedł mój pies...miał 15 lat:) i teraz czas na nowego..do schroniska na pewno nie trafi tylko raczej do końca zostanie juz u mnie w domu..taka mamy tradycje:)

Gość ryszarda_P
Zgadza się - mój psiak tez ma ładny kawał przestrzeni do pobiegania. W ogole hodowlę dużych psow w blokach czy kamienicach, to pomylka. Znam z widzenia takich ludzi, ktorzy mają husky'ego w kamienicy. Trzymają go na balkonie - masakra.

aż mordę wykrzywia parka nie wchodzi w gre, chociaz fajnie by było:) a ja mieszkam w domku jednorodzinnym, na wsi:) takze duzo ruchu bedzie miał na pewno bo mam duzy ogród:)

Gość ryszarda_P
A co do towarzystwa to i tu potwierdzę, że są to psy baaaardzo lubiące towaszystwo. Moj psiak, ma drugiego wilczura "przez siatkę" i ulubioną zabawą jest synchroniczne ganianie się wzdłuż płotu :).

no to dobry wybór klamka - będziesz zadowolona z takiego psa, ale jeszcze raz powtarzam, że owczarki to szalenie towarzyskie psy. ja kupiłabym swojej suce partnera, ale z przyczyn obiektywnych nie mogę tego zrobić:o szkoda!!

Owczarki niemioeckie sa fajne. Miałam kiedyś jednego. Ale... była to suka. I uwielbiała uciekać, kiedy miała cieczkę... w wiadomoych celach... Robiłam sobie wilki podkop pod ogrodzeniem i wracała za dwa tygodnie cała wychudzona itd. I w ogóle nie lubiła jeść:O Poza tym była fajna i bardzo mądra:) Co do psów bez rodowodów- ja mam takiego labradora, Jets piękny, widać, ze nie ejst skundlo9ny, ale faktycznie to pies z kiepskiej hodowli, bo miał gronkowca skóry, co zauważyłam od razu, ale i tak go kupiłam:) Rodowód widziałam, ale wzięłam go bez niego, bo musiałabym dopłacić 500zł, a nie był mi potrzebny, wiec się potargowałam i wzięłam psa. Bardzo sie cieszę, ze go kupiłam, bo jest mądry, kochany, wesoły i nie musiał się już dłużej męczyć z tamtym włascicielem:p Myślę, ze jak ktoś chce fajnego psa, a nie rozpłodowca do hodowli, to moze kupic wszędzie. Jeżeli kupimy psa z podejrzanej hodowli, to być moze uratujemy mu życie, bo tam, gdzie liczy się tylko zysk, psy nie sa leczone, nie są odpowiednio karmione a czesto, jeżeli nie uda się ich sprzedać są po prostu zabijane... Żeby nie trzeba było ich utrzymywać.

Gość grouwl
potwierdzam, ze towarzyskie ale to chyba jak z wszystkimi normalnymi pasiakami :-) kiedy wracam po pracy (a zdazaja mi sie dyzury po 12 a czasem 24h) to oba moje gady malo nie zwariuja z radosci a przeciez mialy jedzenie i picie i swoje towarzystwo... mam dom z ogrodem 20 arow wiec jest gdzie biegac-zeby nie bylo podejrzen, ze ja 2 psy na balkonie trzymam :-P

Gość grouwl
psiakami oczywiscie a nie pasiakami :-P

Gość ryszarda_P
Słucham?

Gość zakochiwała się
:D

no własnie te przyczny obiektywne...powiekszenie psiej rodziny co wiaze sie równiez z kosztami utrzymania:) moim zdaniem miec lepiej jednego a godziwie sie nim zajmować:) mam sasiadów którzy maja nawet po trzy kundelki, takie nie za duze...biegaja wszedzie...śmietniki a takze \"kupki gnoju\" z racji ze na wsi mieszkam nie sa im obce;) a jak przyjezdzalekarz weterynarii to tłumaczż ze to nie ich psy....załosne....

Gość zakochiwała się
no jak to było z tym płotem? tylko przez płot się ganiały?:p