Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość egzema

egzema- kto miał?

Polecane posty

Gość egzema

i chciałby sie podzielic ze mna swoim doswiadczeniem w leczeniu? Ja mam na palcach prawej reki, pozniej przeszlo tez na lewa i nie wiem od czego to moze byc..robilam badania na alergeny kontaktowe i nic. Czy egzema na palcach moze byc przez alergeny pokarmowe? Dodam ze na reszcie ciala nic sie nie pojawilo.

Gość właśnie właśnie
mój kolega ma, pytanie, czy można się tym zarazić np, jeśli on myje szklanki, a ja potem z tego wypiję? czy można się czymś zarazić???

Gość egzema
I jeszcze jedno pytanko...czy to na pewno egzema (lekarz stwierdzil ze tak) Pojawilo sie to ok 14 roku zycia, nagle, najpierw na drobnej powierzchni jednego palca prawej reki. Objawia sie to tym, ze skora jest sucha, jak zginam palce to czuje naciaganie, paznokcie sie deformuja i rosna takie faliste, skora jak u staruszki, jakby tracila elastycznosc. Swedzialo mnie moze z 3 razy w zyciu, w tym miejscu robily sie pryszcze z ktorych wyciekala ropa. Poza tym na jakis czas to znika, a potem sie pojawia znowu w roznych odstepach czasu. Mam teraz 22 lata i ta "egzema" sie rozrosla na 3 palce prawej reki, pozniej przeniosla na lewa (zaczynajac o od tego samego palca co na prawej. Nie zauwazylam zadnego zwiazku pomiedzy ta egzema a uzywanymi kosmetykami i jedzeniem, wiec mam watpliwosci czy to na podlozu alergicznym

Gość egzema
Nie mozna sie egzema zarazic, bo to jest choroba o podlozu alergicznym. Twoj kolega jest tylko bardzij podatny na zakazenia bakteryjne i grzybicze w tych miejscach, a to juz moze byc zarazliwe

Gość właśnie właśnie
to w końcu jak? on ma alergie różne, ale czy ja napije się ze szklanki, którą on umył, mogę się zarazić alergią albo egzemą?

Gość egzema
alergia sie nie zaraza

Gość egzema
nikt nic nie wie? Jeszcze jedno pytanko- czy egzema moze powstac w wyniku stresu?

Gość kulkosc
Czesc! Mam ten sam problem co Ty. Dokladnie mam to na 3 palcach prawej i lewej reki. Zaczelo sie jakies 10 lat temu, kiedy to mialam codzienny kontakt z detergentami i od tego czasu mam pekajaca skore na palcach. Czasmi stan sie zaostrza a czasami lagodnieje. Zauwazylam ze po zmywaniu naczyn, po stosowaniu szamponow, proszkow do prania stan skory sie pogarsza. jestem uczulona na nikiel, ale nie wiem czy to ma zwiazek. Stosuje rozne kremy, ale zaden tego nie leczy. Jeszcze 2 tygodnie temu nie mialam pojecia co to za dolegliwosc. Zaczelam szparec w necie i zauwazylam sie sa ludzie cierpiacy na ta sama przypadlosc i wynika z opisow ze moze to byc egzema..

Gość kulkosc
~ Chcialam dodac, iz nie mam zadnych babli ani nie swedzi mnie skora, nic z takich rzeczy. Objawy to bardzo sucha, pekajaca skora i czasem w tych peknieciach pojawia sie krew i wtedy to boli. pozatym skora w tych miejscach zrobila sie bardzo wrazliwa i delikatna, jakby stracila swoja bariere ochronna, nie widac linii papilarnych na opuszkach palcow a przy obcinaniu skorek przy paznokciach latwo krwawi. Skora na stopach niestety tez jest sucha.. Czy to wlasnie jest egzema??