Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Perłowa

Pragnę założyć Fundację lub stowarzyszenie Pomocy Samotnym Matkom ale jak?

Polecane posty

Posiadam niewielkie środki finansowe ale liczą się dla mnie przedewszystkim moje chęci oraz zapał w storzeniu takowej instytucji.Otóż chciałabym aby taka instytucja zaistniała na terenie województwa śląskiego.Pragne podkreślić iż stowarzyszenia lub ośrodki pomocy samotnym matkom które już istnieją nie robia w tym kierunku zupełnie nic.Wiele samotnych matek boryka się samemu zeswoimi problemami zarówno w kwestii psychologicznej ale i materialnej .Wiele samotnych matek tak naprawde nie wie gdzie dokładnie ma się udać by takową pomoc uzyskać.Najsczęściej jest również tak że są odsyłane z jednego miejsca do drugiego a w końcu same zostają pozostawiają ze swoimi problemi . Jestem studentką psychologi i zdajęsobie sprawe że niewiele osób posiadatak wielki zapał jak Ja i chęć storzenia takiego właśnie miejsca.Ludzie otwieraja firmy ,działaności reklamowe czy agencje modelek bo dbają tylko i wyłązcnie o swój dobrobyt i korzyści płynące z takiej działalności.Ja pragnę storzyć Stowarzyszenie Pomocy Samotnym matkom w celu pomocy innym a zwłaszcza dla dobra dzieci bezbronnych istot które nie mają wpływu na swój los.Chcę jedynia dobra tych dzieci oraz pragnęuchronić je tym samym przed pobytem w Domu Dziecka.Wszystko da się zrobić jeśli się tego bardzo chce wiec dlaczego miałabym niespróbować .Zdajęsobie sprawe że droga do otorzenia Stowarzyszenia jest długa ,trudna i skomplikowana ale ja pragne podjąc to wyzwanie .Mój bardzo dobry kolega miał bardzo przykra sytuację rodzinną,do tego w wieku 18 lat został ojcem i to na dodatek z prostytutką.Matka małej oczywiście zaraz po urodzeniu wyrzekła się tego dziecka.On nie miałpracy,śrdoków finansowych a przedewszystkim dobrego adwokata oraz choćby własnie wsparcia jakiejs instytucji która by go pokierowała i mu pomogła.I tak jego córeczka wylądowała w domu dziecka i walczy o małado dziś ze względu na mnóstwo komplikacji z tym związanych. Storzenia takiego stowarzyszenia dałoby mi przedewszystmi satysfakcję iż mogę zrobićcoś dla innych a przedewszystkim ukirunkowaćjakoś samotne matki i pomóc im w podejmowaniu życiowych decyzji.Stworzenie takiej Fundacji lub Stowarzyszenia to piękny cel!.Dodam że dopiero studia na wyżej wymienionym kierunku oraz historia mojego kolegi podsuneły mi takowy pomysł na ten niezwykle szlachetny cel.Wczesniej pracowałam w modelingu ale własnie pewne komplikacje zastniale w moim życiu oraz podjęcie studiów pedagogiczno psychologiczny podsuneły mi ten pomysł.Dlaczego by niespróbować zrealizowac moich celu ,zdobyć poparcie innych i wspólnymi siłami otorzyć takie stowarzyszenie Mam jedynie pytanie do osób znających się na tym mądrych życiowo aby podsuneli mi dalsze kroki w celu realizcji Stowarzyszenia.Jakim wkładem finansowym muszę dysponowacgdzie udac się z pomysłem w storzeniu takiego Stowarzyszenia oraz zapewne będzie mi tez potrzebna pomoc prawnika . Cele mojego stowarzyszenia są bardzo szcegółowe ale zaznacze te najbardziej ogólne: *otaczanie opieką i wsparciem kobiet ciężarnych będących w trudnej sytuacji życiowej *pomoc matkom i ojcom samotnie wychowującym dzieci *pomoc w znalezieniu tymczasowego zastępczego mieszkania.pomoc finansowa oraz rozwojowa dla dzieci i młodzieży *propagowanie ochrony dla tych najuboższych i najmłodszych dzieci wychowujących sięw rozbitych rodzinach przezsamotne matki lub samotnych ojców. Chodzi o to by nawiazać współpracę z innymi instytucjami :psychologami czy punktem całodobowej opieki pielęgniarskiej. ********* Mam jescze bardzo ważne pytanie czy wysyłając odpowiednie pismo do opdpowiednich instutucji mogę starc sie o pomoc finansowądla Stowarzyszenia i ile ona będzie wynosić? Pozdrawiam serdecznie!

Widzeże zero oddzewu bo niekontrowersyjny temat .Uważam że niezwykle wazny i szczerze to liczyłam na mnóswto odpowiedzi bo myślałam że serca ludzkie są otwarte i wielkie ale chyba sie pomyliłam bo zero reakcji...

Perłowa, myślę, że to że nikt nie odpisuje jest spowodowane po prostu tym, że pewnie niewiele osób umie odpowiedzieć na Twoje pytanie... Ja nie będę komentować Twojego pomysłu, bo brak mi słów ( w pozytywnym tego wyrażenia znaczeniu :-) )

Jeśli chcesz, mogę podać Ci nr GG Fundacji, która pomaga ojcom (działa w krakowie, ale być może uda Ci się porozmawiać i dowiedzieć od czego zacząć)

Być może niewiele osób zna odpowiedzi na moje pytania ale liczyłam że ktoś sie zainteresuje i napisze choćby kilka słow od siebie co sądzi o takim pomyśle itd Zdaję sobie sprawę że początek takiej działalności jest bardzo trudny.Brak szczegółowych informacji o organizacji pozarządowej,brak wyszkolonych pedagogów czy psychologów oraz brak profesjonalnego sprzętu.Nie mniej jednak uważam że wszystkie te braki można wypełnić poprzez chęci i zaangażowanie w stworzeniu i realizowaniu tak pięknego celu jakim jest otworzenie Stowarzyszenia. Pragnę by siłą napędową była chęć pomocy innym,młodym matkom tkwiącym w biedzie i niedostatku.Chcę skupić sie głownie na pomocy matkom bo właśnie od nich powinno się zacząć chcąc pomóc całej rodzinie a przedewszystkim DZIECIOM. SZCZĘŚLIWE MATKI TO SZCZĘŚLIWE DZIECI I BEZ ZNACZENIA JEST POCHODZENIE SPOŁECZNE,STATUS CZY WYZNANIE.

Perłowa, nie wiem czy szukałaś informacji na ten temat w necie, ale może to Ci coś pomoże: http://www.platforma.org/main.php?do=ShowPage&nPID=896868&pT=categorytree&sP=CONTENT,objectID,3569,hideMore,1,RIGHT,Array&L=pl Poza tym w necie można znaleźć trochę wiadomości dotyczących założenia stowarzyszenia lub fundacji. Jak trochę poszperasz, może akurat cos znajdziesz :-) a oto obiecany nr GG: 35316. Koleś z tego nr jest dość często dostępny, więc myślę, że nie będziesz miała większego problemu z kontaktem :-)

Żałuję, że tylko tak mogę Ci pomóc... Jednak trzymam mocno kciuki, żeby Twój plan się powiódł :-)

Gość ollgyia3
Witam wszystkich, To będzie aktualne ogłoszenie o charakterze niedochodowym. Zakładam, że nikt się nie obrazi – choć to być może temat nieco inny niż zwykłe dyskusje na forum. Otóż fundacja Training Projects, z którą współpracuję zaprasza każdego zainteresowanego do jesiennej akcji „HRowcy Dzieciom”. Jeśli w ramach działań społecznych w swojej firmie wspierasz domy dziecka – możesz w ramach podziękowania wygrać nieodpłatne szkolenia dla swojej firmy. Wszystkie szkolenia finansuje nasza fundacja. Tutaj dane o programie i rekrutacji : http://www.szkolenia-integracyjne.pl/HRdzieciom Serdecznie zapraszamy, Rafal PS. Mam nadzieję, że nikt tego wpisu nie potraktuje jako komercyjnego marketingu – chodzi o akcję charytatywną dla wolontariuszy i działaczy społecznych.

Gość gość
zaloż fundacje,dla samotnych facetow chetnie skozystam :-P

Gość ollgyia3
Witam serdecznie, To będzie aktualne zaproszenie o charakterze charytatywnym. Zakładam, że nikt nie odbierze tego negatywnie – choć to temat trochę na marginesie problematyki tego forum. Mianowicie fundacja Training Projects, w ramach której działam proponuje wolontariuszom społecznym uczestnictwo w darmowej Akademii Innowatora i Strategia NGO. To cykl edukacyjny dla stowarzyszeń, fundacji, i klubów które realizują akcje związane ze zdrowiem i ruchem fizycznym, sportem, zielone i przyrodnicze, dotyczące kultury i sztuki, nauki i edukacji, hospicja i charytatywne, podróżnicze, i inne – wszystkich, którzy działają społecznie. Wszystkie szkolenia pokrywa co do ich kosztu nasza fundacja. W naszym serwisie www dane o programie i rekrutacji : http://www.symulacje.edu.pl/ngo Kursy realizujemy w Beskidach, jednak noclegi i wyżywienie i dojazd także pokrywa Fundacja. Jeżeli ktoś nie ma możliwości uczestniczyć w zimowej rundzie cyklu szkoleniowego, zapraszamy na kolejne. Rekrutacja odbywa się co pół roku. Pozdrawiam, Rafal PS. Proszę tej notki nie odczytywać jako nachalnej reklamy – chodzi o wsparcie non profit dla wolontariuszy i działaczy społecznych.