Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość calineczka 93

do polonistów

Polecane posty

Gość calineczka 93

po czym poznać czy rzeczownik w zdaniu jest wyrazem nadrzędnym czy podrzędnym ? dzieki za odp

Nikt Ci na to pytanie jednoznacznie nie odpowie, bo rzeczownik może być i wyrazem nadrzędnym, i podrzędnym. Wyrazy w zdaniu tworzą związki wyrazowe. W związku wyrazowym rzeczownik może być nadrzędny wobec innego wyrazu albo podrzędny. Przykład: Wczoraj kupiłam nowe auto. Rzeczownik: auto Rzeczownik: auto tworzy w tym zdaniu 2 związki wyrazowe: kupiłam co? auto tu rzeczownik jest podrzędny wobec czasownika auto jakie? nowe tu rzeczownik jest nadrzędny wobec przymiotnika Wszystkie związki wyrazowe w tym zdaniu: kupiłam kiedy? wczoraj kupiłam co? auto auto jakie? nowe Wyrazy nadrzędne to te, od których zadajemy pytania, wyrazy podrzędne - te, którymi odpowiadamy na pytania. Mam nadzieję, że napisałam w sposób zrozumiały. Pozdrawiam :)

Gość crazy dziekuje Ci
nie mogę dojść i z tymi związkami wyrazowymi i z okresleniem czy wyraz jest nadrzedny czy nie,gubię się wciąż slicznie dziekuje

Nie ma sprawy :) Jeśli masz kłopoty z jakimś zdaniem, śmiało wrzucaj, pomogę :) To tylko z pozoru wydaje się trudne. Moi uczniowie uwielbiają takie ćwiczenia :)

Gość crazy dziekuje Ci
nie potrafię znależć wyrazów w tekscie,określających rzeczowniki : Masz prawdziwy talent.Nigdy nie marnujesz czasu.Pracujesz bardzo szybko i skutecznie.Twoje pomysły zachwycają wszystkich ludzi.Jestes najlepszym królem od wielu lat.Swiat nie posuwałby się do przodu bez takich wybitnych jednostek jak ty.Słyniesz z wielkodusznosci.Mam niesłychane szczęście być poddanym wspaniałego władcy.

Gość crazy dziekuje Ci
chciałabym się tego nauczyć .Nie potrafię,mam z tym problem.Nie umiem wypisać związkow wyrazów i podkreslic tych ,w których rzeczownik jest wyrazem nadrzędnym: W starozytnym Egipcie koty uchodziły za zwierzęta świete. Crazy może jest w necie jakaś str,która pomogłaby mi w nauce,zupełnie tego nie rozumiem:( bardzo przepraszam za kłopot i dziękuję za pomoc

Gość rzeczownik
ODPOWIADA NA PYTANIE KTO ? CO ? przeciez to proscizna

Gość rzeczownik
chodzi ci o rzeczowniki czy o podmiot zdania?

Gość crazy dziekuje Ci
tak,ale chodzi o jego okreslenia,zwiazki wyrazowe i nadrzednosc :(

Gość rzeczownik
w starozytnym Egipcie koty uchodzily za zwierzeta swiete. rzeczowniki: Egipt, koty, zwierzeta Egipt, jaki? starozytny- Egipt rzecz,. nadrzedny, bo o niego pytasz jaki jest...

Gość rzeczownik
zwierzeta jakie? swiete, zwierzeta -rzecz. nadrzedny bo o niego pytasz

Gość rzeczownik
koty uchodzily, kto uchodzil? koty rzecz podrzedny wobec czasownika

Gość rzeczownik
pisz co jeszcze chcesz, pomoge

Gość rzeczownik
generalnie wobec czasownika, rzeczownik zawsze jest podrzedny, choc czasem trzeba uwazac na szyk....a wobec przymiotnika prawie zawsze nadrzedny

Gość rzeczownik
nadrzedny znaczy "wazniejszy" .np. bialy wazon stoi na stole. wazon- rzeczownik nadrzedny wobec przymiotnika, wazniejszy w zdaniu, spojrz jak wyglada zdanie bez rzecz,- Bialy stoi na stole. bez sensu, ale Wazon stoi na stole. jest ok.

Wyrazy określające rzeczowniki to wyrazy podrzędne wobec rzeczowników. Inaczej mówiąc, jeśli od rzeczownika możesz zadać pytanie, na które odpowiesz innym wyrazem (i jest to logiczne: rzeczownik---> pytanie---> wyraz odpowiadający na pyt.) to ten wyraz, którym odpowiadasz jest określeniem rzeczownika. W Twoim tekście: talent jaki? prawdziwy pomysły czyje? twoje ludzi których? wszystkich królem jakim? najlepszym lat ilu? wielu jednostek jakich? wybitnych szczęście jakie? niesłychane poddanym czyim? władcy władcy jakiego? wspaniałego Wyrazy odpowiadające na pytania są określeniami rzeczowników. Związki wyrazowe w zdaniu, które podałaś: koty co robiły? uchodziły uchodziły gdzie? w Egipcie Egipcie jakim? starożytnym uchodziły za co? za zwierzęta zwierzęta jakie? święte Rzeczownik jest wyrazem nadrzędnym w tych związkach, w których zadajemy od niego pytanie. Czyli: koty co robiły? uchodziły Egipcie jakim? starożytnym zwierzęta jakie? święte Ot i cała trudność :) Mam nadzieję, że pomogłam :) Nie znam niestety strony w necie na ten temat :(

Gość rzeczownik
moim zdaniem koty w zwiazku " koty uchodzily", jest rzeczownikiem podrzednym- kto uchodzil? koty

Gość crazy dziekuje Ci
wyjasniłaś wspaniale;] doprawdy nie wiem jak dziękowac;] na pewno BARDZO :)

Gość rzeczownik
no nie chyba....orzeczenie jest najwazniejsze w zdaniu a wiec nadrzedne...

Orzeczenie jest najważniejsze, bo bez orzeczenia nie ma zdania. Jednak mimo wszystko to podmiot jest nadrzędny i ważność nie ma tu żadnego znaczenia. Nie chodzi o to, co jest ważniejsze.