Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca25

zaswiadczenie z jakiej parafii??

Polecane posty

Gość pytajaca25

dziewczyny mam problem, zmienilam miejsce zameldowania (do innego miasta sie przeprowadzilam), przyznaje ze jeszcze w nowej parafii nie bylam, chcialabym miec slub w jeszcze innej parafii niz moja stara czy obecna, co powinnam zrobic, gdzie sie udac?czy najpierw tam gdzie chce brac slub, czy do starej powiadomic ze sie wyprowadzilam, czy do nowej???

Gość pytajaca_25
nikt mi nie pomoze??

Gość ksiądz ci pomoże
zapytaj, on od tego tam siedzi

Gość pytajaca25
tak, tylko ze do ktorego sie najpierw udac??

Gość idz do
starej parafi sie wymeldowac i zamelduj sie w tej co do miejsca zamieszkania obecnego, i w tej ostatniej pytaj co i jak

Gość pytajaca25
aha, czyli do starej isc i powiedziec BYE i potem do nowej powiedziec HI :)

Gość niepleban
Aby wziąć ślub w innym kościele musisz mieć zgodę od proboszcza parafii w której mieszkasz (nie musi się zgodzić - przygotuj przekonujące uzasadnienie) a więc tam się najpierw udaj. Natomiast wszelkie zaświadczenia (odpisy świadectwa chrztu i bierzmowania) uzyskasz w parafii, w której byłaś chrzczona. Dodam, że aby wziąć ślub kościelny wcześniej trzeba być ochrzczonym, przystąpić do I Komunii św. i bierzmowania. W kościele gdzie zamierzasz wziąć ślub uzyskasz wszelkie informajcie co do innych warunków. Na koniec jeszcze jedno: pamiętaj, że ślub kościelny to nie jest tylko obrzęd. To poważna decyzja dwojga ludzi potwierdzona przysięgą, że chcą być razem na dobre i na złe DO KOŃCA ŻYCIA. Pozdrawiam Ciebie i narzeczonego i życzę wiele szczęśliwych chwil we wspólnym życiu.

Gość niepleban
Zapomniałem dodać, że żadne "wymeldowanie" w starej parafii nie jest potrzebne. Natomiast, jeśli to w niej przyjęłaś chrzest, musisz się tam udać po zaświedczenia o których pisałem.

Gość pytajaca25
dzieki, czyli pojde najpierw tam gdzie chcemy miec slub i tam juz mi ksiadz powinien powiedziec co i jak....ok dzieki