Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doktorblack

STERYLIZACJA- JESTESCIE ZA CZY PRZECIW?

Polecane posty

Gość doktorblack

glosna obecnie sprawa pani Tysiac ktora urodzila dziecko i pogorszyl jej sie wzrok nasuwa mi nastepujace skojarzenia to jest jak z palaczem, ktory najpierw pali cale zycie wiedzac ze moze miec raka pluc, a kiedy tego raka juz ma i lekarze nie moga mu pomoc to moze ich zaskarzyc o zaniedbanie przeciez kobiecina wiedziala ze jak zajdzie to jej zdrowie ucierpi - TO CZEMU ZASZLA? jej odp na pyt czemu doszlo do ciazy- ,,no doszlo,, sugeruje raczej ze nie stosowala matod dajacych 99% bezpieczenstwa, bo wtedy pewnie powolalaby sie na to ze najlepsze metody zawiodly w jej przypadku dla takich osob w szczegolnosci potrzebna jest sterylizacja a w sumie to czemu by nie dla wszystkich?

Gość nie wierzcie ginekologom
ja chce wysterylizowac faceta a on sie nie zgadza tylko by chcial zebym rodzila.... a juz mamy dwojke shit

Gość haloo...
nie spac, pisac mi tu

sterylizacja tez jest zabroniona dostep do metod antykoncepcji nie zawsze ułatwiony

No właśnie. Sterylizacja powinna być możliwa. Jeżeli juz zakazują aborcji, nawet z przyczyn zdrowotnych i po gwałcie, to niech sterylizują zboczeńców a jak np. ofiara gwałtu będzie potem na jakiegoś syfa chorować, to niech taki debil płaci za jej leczenie:O Poza tym wiesz, to kobieta mówiła, ze nie mogła stosowac antykoncepcji hormonalnej z przyczyn zdrowotnych, lekarz jej to odradzał. Jeżeli po porodzie miała np. rozwaloną wątrobę, co się często zdarza, to mogło jej to zaszkodzić. Tak samo jak w przypadku odwapnienia kosci spowodowanego ciążą- wtedy też nie można stosować antykoncepcji hormonalnej. Nie wspomnając o tym, ze antykoncepcja powinna być w jakimś stopniu refundowana przez państwo. Bo w najbardziej patologicznych i najbiedniejszych rodzinach, gdzie te 6zł za gumy czy 40za tabletki to majątek, rodzi sie najwięcej niechcianych dzieci, które potem są molestowane, bite, czy nawet rodzice doprowadzają do ich śmierci... Ale u nas w rządzie nikt nie myśli i uważają, ze jak podwyższą sobie statystyke urodzęń, to będzie ok:o Co z tego, z enp. pedofile, którzy molestują własne dzieci po 1-2 latach wychodzą z więxienia i trafiają prosto do domu? Kogo obchodzi to, ze w rodzinach, gdzie wszyscy piją dzieci wypadają z balkonów, chodzą boso po ulicach w zimie, czy sa katowane? Ważne, zę się wskaźnik urodzeń podnióśł... A co do tej kobiety- mogła sobie zainstalowac np. spiralę. Ale wiesz, jak masz dwoje dzieci i 900pln na ich utrzymanie i zapewnienie im opieki, kiedy same podręczniki do szkoły dla jednego dziecka to koszt ok. 250-300zł, to trudno wydać całą pensję na spiralę i jej montaż... Dlatego moim zdaniem ktoś w tym kraju powinien zacząc ruszać głową, a nie tylko główką...🖐️

Gość naiwna jesteś
pani Tysiąc to powinna dupska przede wszystkim pilnować sex jej na oczka nie szkodził? to tez wysiłek

Gość naiwna jesteś
nie o to chodzi - jak wie że nie może zajść to albo się zabezpiecza na maxa albo rezygnuje z seksu w ogóle. a tak - to jest dla mnie nieodpowiedzialna najlepiej zwalić odpowiedzialność na podłych lekarzy (fakt - powinni wykonac zabieg to inna sprawa) - czyli nie przyznać się nawet śladowo do błędu

No ale ona mówiła, ze się zabezpieczała prezerwatywą. A jak nie mogła rzyjmowac żadnych środków hormonalnych, bo jej lekarz wcześniej powiedział, ze nie, to co miała zrobić? No włąśnie spiarala. Ale to sa koszty... Na które kogoś takiego nie stać. Znasz jakieś 100% skuteczne metody? Bo ja nie... Nawet pigułki nie są skuteczne zawsze i w 100%, jeżlei się je prawidłowo stosuje. Po to jest ten wskaźnik Pearla. Który mówi, ile ze 100par w ciągu roku stosujący POPRAWNIE daną metodę antykoncepcyjna zachodzi w ciąże... Tzn. ile kobiet:) I metod pewnych nie ma.

Gość metoda 100.procentowa...
wiadro wody... zamiast...:D

Gość a ona ma męża
??????????????

Nie ma męża. Ale wiecie, co? To jest ragedia... Bo teraz ona ie może pracować, ma 600zł (!!!!!!) renty i z tego musi utrzymywa csiebie i trójke dzieci. Niby tak wszystkim zależy na tych dzieciach, każdy na tą kobietę patrzy jak na śmiecia, chciała zabić itd., a jakoś nikomu nie jest żal tych niedożywionych dzieci:( Ja nie wiem, czy pamiętacie taką sprawę,, może pół roku temu o tym było głośno... Że rodzina 12 dzieci plus matka i ojciec mieszkała w 22 m2 bez bieżącej wody, ogrzewania itd. Mieli na 14 osób 1100zł zasiłku,. To było w jakiejs małe mieścience. I porosili o przyznanie lokalu zastępczego. oczywiście go nie dostali. A ta kobieta zaszła w kolejną ciążę... i umarła z niedożywienia itd.:O No i co? Wiadomo, z etacy ludzie powinni mysleć... Ale widac nie potrafią. Tyle, ze jednak może ktoś mądrzejszy powinien pomyśleć za nich... Szczerze mówiac sterylizacja- nie, na antykoncepcję nie stać, aborcja- nie, pomoc państwa- nie. Tak włąsnie wygląda zainteresowanie państwa ludźmi a zwłszcza dziećmi.... Stwarzają im godne warunki:o Ciekawe, co z tych ludzi wyrośnie.

A z drugiej strony, jak ktoś naprawdę chce mieć dziecko i się o nie stara, to np. nie może dostac dofinansowania nawet pierwszych 3 czy nawet 2 prób in vitro... Jest to dziwne. A państwo tak naprawdę nie dba o nikogo, na pewno nie o zdrowie i życie ludzkie. Wiadomo, ile się wykonuje aborcji po kryjomu- jak legalnie od kilku lat wykonano ok. 220 zabiegów:O Jassssne... Na tym forum w przecigu godziny znalazłoby sie z 40 osób, które miały taki zabieg. I ajkoś państwo się nie martwi o zdrowie tych osób. tak samo o zdrowie dzieci z biednych i patologicznych rodzin, o dzieci molestowane w rodzinach. A jeżeli życie ludzie byłoby dla nich tak wazne, to nie wysyłaliby polskich żołnirzy do Afganistanu tylko po to, zeby Kaczor mógł się przypodobac analfabecie Bushowi:O W Iraku zginęło ponad 250 tysięcy Irakijczyków już. I ok. 3 tys ameryakańskich żołnirzy. To jest fajne poszanowanie.... A jakoś Polska tez bierze w tym udział. A jak przysyłają jakieoś chłopaczka w trumnie do Polski, to Kaczyński daje, ze mu przykro, da mu pośmiertnie jakiś medal, bo pewnie mu się przyda i tyle.

PS> Ostatnio w Pile umarła w szpitalu jakaś kobieta, bo lekarze nie wykonali jej dokładnych badań, bo nie chcieli byc posądzeni o chęć wykonania aborcji:O Leżała tam ponoć dwa tygodnie i cierpiała, oni mówili, ze jej przejdzie, jest okl nie ma się co śpieszyć i takie tam, a ona po dwóch tygodniach zmarła razem z tym dzieckiem. Do tego prowadzi ciągła nagonka na innych ludzi.

Dobra, ale kogo obchodzi, czym jest w oczach kościoła?:O Dla mnie in vitro też jest trochę bez sensu, ale nie z punktu widzenia etycznego itd. Po prostu ja bym się na takie coś nie decydowała. Ale są ludzie, którzy obsesyjnie chca mieć dzieci no i wiem, ze dla nich to jest marzeniem, zeby się poddac przynajmniej kilku próbom. Więc dlaczego nie? Skoro rząd jest taki prorodzinny, to niech pomaga tym, którym na dzieciach naprawdę zależy. A co do kościoła- to, co mówi niech zachowa dla katolików. Państwo nie jest instytucją kościelną. Nie żyjemy w Watykanie:O Państwo rozumiane nowocześnie, czyli po Machiavellim, ma zapewnić obywatelom podstawowa wolność. Takie jest zadanie państwa. Po to, żeby każdy mógł żyć jak chjce, nie wchodząc w paradę innym, ale żeby i jemu nie wchodzono. Oznacza to nie tylko wolność wyznawania wiary jakiej się chce, w tym chrześcijańskiej, ale też wolność OD wiary.

Gość w Polsce to niedlugo trzeba
bedzie sie tlumaczyc dlaczego i z kim sie zaszlo w ciaze

Gość teee doktorek a może
tak ciebie wysterylizowac albo zacząc facetom zapodawać leki hormonalne wtedy na nich niech spadnie obowiązek planowania narodzin.... -uwazam ,kazdy robi jak chce nie moje małpy nie mój cyrk ja mam dzieci ile chce tzn.jedno i więcej nie będzie i kwita a jak ktos ma więcej jego sprawa i juz !

Gość doktorblack
tu glos pana po zabiegu ,,Bzdury tutaj ludzie opisują i twierdzą, że nie ma złotego środka dla męszczyzn, który będzie zapobiegał zapłodnieniu. Przez cały okres do 40-go roku życia, borykałem sie z tym problemem {lubiałem zmieniać partnerki} ciągle w Polsce wpadałem. Po osiedleniu sie w USA, dowiedziałem sie od lekarzy, że można dokonać sterylizacji i cały ten problem będę miał zgłowy. Poddałem sie temu zabiegowi, który trwał około 15-min.Zagwarantowano mi 100% bezpłodności i tak też sie stało. Już mineło 20-lat {w tej chwili mam 60-lat} i przez cały ten okres moja potencja utrzymywała sie na poziomie z przed zabiegu. Wniosek jest taki, że sterylizacja nie ma żadnego wpływu na obniżenie potencji. Aczkolwiek mając 60-lat, nadal jeszcze współżyję sex. 3-razy w tygodniu. Słyszałem, że w Polsce takich zabiegow nie wolno wykonywac. Czy to prawda? ~John, 22.04.2005 18:59 ''

Gość doktorblack
a z ta cena spirali to gruuuba przesada- za to reszta postu- 100% poparcia juz po raz drugi mam spirale- 1 z 10 lat temu kosztowala okolo 120 zl obecna kupiona w aptece XI.2006 zaledwie 86 zl- nazwa Multiload- sprawdzcie jak nie wierzycie do tego ginekolog w przychodni ma przeciez obowiazek zalozyc- no nie moze chyba odmowic, co? ja wiem ze prywatnie zdzieraja okrutnie kase - mi proponowal bodajze powyzej 300 za zalozenie+wkladka ale jest kila rodzajow spiraj w przedziale 80-130 zl a to na 5 lat nie jest duzo

Gość doktorblack
jak juz mowicie on-vitro to musze wtracic swoje 3 grosze po pierwsze samo dziecko to ogromny wydatek- wozek, fotelik, lozko, pieluchy , badania w ciazy itd wiec jak komus na wlasnym DNA tak bardzo zalezy to niech pracuje i zarobi na wszystko- zabiegi tez po drugie- ludzie ktorzy nie maja dzieci mogliby przyjac to za wskazowke- w koncu jak ich nie bedzie to kto zdecyduje sie na adopcje? nie maja na tyle checi i serca zeby przyjac do domu sierote? inna sprawa ze zdopcja powinna byc szybsza itp

Gość doktorblack
a tak w ogole to DLACZEGO ta sterylizacja zabroniona jest? z powodu religii czy medycyny? bo nie moge przyczyn tego faktu pojac...

Do spirali często trzeba wykonać dodatkowe badania, które podwyższają koszt wkładki. Nie każdy też może wkładkę nosić - i nie każda dla każdego się nadaje. Co do sterylizacji, to się zastanawiam nad tym. Jeśli w ciągu następnych 6-7 lat nie zdecyduję się na drugie dziecko, a pewnie się nie zdecyduję, to zamierzam właśnie podwiązać sobie jajowody, niezależnie od tego, czy w Polsce to będzie dozwolone, czy nie. Jak nie w Polsce, to gdzie indziej.

Gość doktorblack
W Polsce nie ma regulacji prawnych odnoszących się bezpośrednio do stosowania sterylizacji jako świadomie wybranej metody antykoncepcyjnej. W praktyce oznacza to, że problem dopuszczalności sterylizacji jest regulowany przez art. 155 kodeksu karnego, ponieważ ten właśnie zapis odnosi się do sytuacji, kiedy człowieka pozbawia się zdolności płodzenia. W artykule czyn ten wymieniony jest wśród krzywd, których wyrządzenie podlega karze pozbawienia wolności. KTO: pozbawia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia albo powoduje inne ciężkie kalectwo, ciężką chorobę nieuleczalną lub długotrwałą, chorobę zazwyczaj zagrażającą życiu, trwałą chorobę, trwałą całkowitą lub znaczną niezdolność do pracy w zawodzie albo trwałe poważne zeszpecenie ciała, podlega karze więzienia od roku do lat 10. Kodeks karny, art. 155 §1 Regulacje prawne w innych krajach O tym, że sterylizacja jest legalną metodą antykoncepcyjną, wyraźnie mówi prawo m.in. następujących krajów: Austrii, Danii, Finlandii, Norwegii, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Japonii, Panamy, Singapuru oraz niektórych stanów USA (w pozostałych stanach sterylizacja jest legalna, ponieważ nie jest zakazana). W wielu krajach sterylizacja jest legalna, ponieważ prawo jej nie zakazuje. Tak jest m.in. w Australii, Francji, Holandii, Luksemburgu, Chinach, Korei Południowej, większości byłych krajów Wspólnoty Brytyjskiej, większości stanów USA i państw, których prawodawstwo wywodzi się z ustawodawstwa angielskiego lub z prawa zwyczajowego (np. w Indiach) 1,2. Zalegalizowanie sterylizacji w Polsce jako metody antykoncepcyjnej będzie zgodne z rozwiązaniami prawnymi przyjętymi w wielu innych krajach. W krajach tych respektuje się prawa reprodukcyjne, uznane w międzynarodowych dokumentach praw człowieka, a wśród nich prawo do świadomej i dobrowolnej rezygnacji z własnej płodności. Prawa reprodukcyjne opierają się na uznaniu: fundamentalnego prawa wszystkich par i jednostek do swobodnego i odpowiedzialnego decydowania, ile, kiedy i w jakich odstępach czasu chcą mieć dzieci, jak również do informacji i środków umożliwiających osiągnięcie tego celu; prawa do podejmowania decyzji w sprawach reprodukcji w sposób wolny od dyskryminacji, przymusu i przemocy.

Gość doktorblack
a moze trzeba zlozyc skarge na Polske za lamanie prawa czlowieka do decydowania o prokreacji? ale u nas ciemno...ciemno...ciemnogrod ciagle

Gość wszystko można za granicą
legalnie załatwić 🖐️

Gość jestem za sterylizacją
ale zwierząt

Gość doktorblack
za granica to wiadomo, ale niechze u nas tez bedzie normalnie do cholery

Gość doktorblack
czy sa odwazni panowie na sali? ktorzy tego by dokonali?

Gość nmnmnmnll
a ja uwazam, ze powinni obowiazkowo sterylizowac tych co oddaja dzieci do przedszkoli calodobowych