Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kinia80

Jak zachęcic dziecko do mycia zebów?

Polecane posty

Gość Kinia80

Pomożcie moja córeczka 2 letnia nechce myć ząbków. Pomimo najrózniejszych past. :(

Gość ej czy to nie za wczesnie
??

Gość nie za wczesnie
ja mojej myje odkad pojawil sie 1 zabek - czyli od 6 miesiaca, teraz mala ma 1,5 roku i sama myje (z mala pomoca)

A próbowałaś tabletek barwiących?Są dostepne w każdej aptece.Może jakaś grająca szczoteczka a po umyciu chociaż chwilke, jakaś nagroda.

a może wychodzą jej ząbki i po prostu ją boli manewrowanie szczotką w buzi? Ja myłam małej ząbki od 6-tego miesiąca życia , czyli od pierwszego ząbka. I zawsze w formie zabawy, bez przymusu. Dziś uwielbia mycie i sama już nieźle macha szczotką. Może postaw córcię przed lustrem? Może jejs ię spodoba, jak zobaczy, że i Ty obok stoisz i też myjesz swoją szczotką zęby? U nas w okresie buntu na szczotkę sadzałam małą przedem do siebie i dawałam jej moją szczotkę. Ona myła zęby mnie, a ja jej. Było wtedy kupa śmiechu, ale co ja się wycierpiałam, to moje :D Parę razy dostałam szczotką w oko, ale opłacało się. Życzę Ci powodzenia w nauce!

Gość wcale nie za wcześnie
pozwól aby mała sama kupiła sobie szczoteczkę w aptece i potem paste a zeby myjcie razem ty swoje mała swoje i pomału będzie to nawykiem ...:) ja tez miałam ten problem ale tak z niego wybrnęłam

zabawa w wyganianie robaczkow z zebow troszeczke sie przy tym posmiejecie wiem ze to skodkuje bo juz kiedys byl podobny topik zycze powodzenia pozdrawiam

jeszcze byla zabawa moze nie ladna ale w plucie piana z pasty do wanny noi nagroda oczywiscie ktora daje sie dopiero rano bo zeby juz umyte

Robaczki skutkują zaczęłam tak robić i Marysia teraz sama mówi mama ząbki myjemy a wcześniej musiałam ją położyć i dopiero po długich zmaganiach jakoś myłam:)

Gość Kinia80
Kupiłam jej już specialnie kolorową szczoteczke z postaciami disneya. Pastę o smaku owocowym. Ale to nic nie daję. Raż gdy użyłam małego szantażu że jeśli nie umyje ząbków to nie pójdziemy na spacer który bardzo lubi. Owszem przełamala się i wzieła szczoteczke, ale po chwili to wypluła że całą łazienkę zachlapała. :( To nie jest za wczesnie. Ząbki dziecko trzeba nauczyć myc od pierwszego pojawienia sie ząbka tak jak jedna zwas tu mówiła. Raczej nikt nie jeste wstanie mi coś polecic, nie mówiąc juz o mamie chlopaka, ktora ciągle mi narzuca, że to moja wina, ze ją rozpieszczam itd. Także na pomoc liczyc niemoge.

Gość Kinia80
Muszę spróbować myć razem zęby. Bo poranne mycie ząbków małej przysparza nielada kłopotu. Siedze z pol godziny w lazience z nią i nic. Też jej mówię, że jesli nie umyje ząbków to dostanie bakteri itd, a one są niegrzeczne i będą ci dokuczać. Juz takie historie i nic. A co to za tabletki barwiące?

Gość Kinia80
Daję jej.

Gość Kinia80
Zaczeliśmy ją uczyć myc od lutego tego roku. Wczesniej widziala tylko jak ja myje.

Gość Kinia80
laboszek- Dzieki. popróbuje te sposoby. I jak cos to napisze :) Nie chcialabym zeby ona polykała piane z pasty. I zeby dobrze wyplukała buziaka wodą. Tego sie obawiam. Teraz sytuacja wygląda tak, ze daję jej szczoteczke ona ja moment trzyma następnie ją wyjmuje albo wypluwa paste. Tak jakgdyby byla na to zła. Dlatego wlasnie poprubuje na rózne sposoby :) Dzieki wielkie 🌻

przekonaj ja po przez zabawe albo np. wez tez i pokaz jej ze myjesz itp moja siostra ma córeczke tez w takim wieku ale naszczescie niema z nia problemu aby szczotkowała ząbki powodzenia:)

A ja mojemu synkowi myję zęby szczoteczką elektryczną. Nieraz myłam zęby przy nim używając właśnie takiej szczoteczki, a wiadomo że dzieci lubią robić wszytsko ja dorośli. No i on to uwielbia! Jak widzi szczoteczkę, to krzyczy \"bzzz!\". :) I nie mam żadnych problemów z myciem mu ząbków.

Gość timimimimim
myjesz jej zabki od niedawna dzieci w tym wieku dopiero przyzwyczajaja sie do nowej czynnosci oswajaja sie ze szczoteczka i potrafia wmiare dobrze umyc zabki w wieku trzech lat ja myje mojemu synkowi zabki elmexem jest lagodna i tylko ta moj synek akceptuje mial jeszcze colgate ale ona jest bardzo mietowa , past smakowych nie powinno sie uzywac bo dzieci je polykaja

Gość Kinia80
Witajcie, Dzis to samo było. Chociaż spróbowałam ja jej trzymać szczoteczkę i umyć ząbki. Ja myślę, ze ona wie, że nie może tego polknąć ani zjesc więc dlatego tak panicznie sie tego boi. Może by wyprobować ta szczoteczke elektryczną tylko jeszcze niesłyszałam aby tak malutkie dziecko mogło uzywac takiej. Paste miała Colgate z bugsem taki smak jak cukierki cos. to niechciała, więc dałam jej spróbować dla dorosłych o miętowym smaku. to równie jak tą dla dzieci kręciła buźką i wypluła. Teraz to niewiem czy ona tej czynnosci poprostu nielubi czy nie potrafi i sie denerwuje. :(

ze szczoteczka elektryczna mozesz sprobowac moja lubila myc tak zeby i u dentysty tak sie nie boi