Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MoniaAnia

mutyzm -problem z mową

Polecane posty

Witam Czy ma któraś z Was dziecko z mutyzmem? Polega to na blokowaniu się mowy dziecka w niektórych sytuacjach/miejscach/przy niektórych osobach? Dziecko jest rozmowne tylko w wybiórczych sytuacjach. Czekam na odzew w tym temacie.

Pracowałam w przedszkolu i był taki chłopiec, który w domu mówił normalnie, a w przedszkolu przez rok nie odezwał się ani razu. Miał 6 lat, był bardzo zdolny, wykonywał wszystkie zadania w książce. Pracowała z nim pani psycholog. Nie znam niestety efektów, ponieważ już tam nie pracuję.

Dziękuję za odpowiedź. Jakbyś coś jeszcze wiedziała -pisz, będę tu zaglądać. I czekam na inne posty.

pracuję w przedszkolu - kilka lat temu miałam w grpie dziewczynkę z mutyzmem wybiórczym - mała w ogole z nami nie rozmawiała przez ponad pół roku! Ani z nami, ani z dziećmi. Była badana przez psychologa, w domu trajkotała jak najęta i miała bardzo bogaty słownik (jak na 4-latke) przyczyna blokady była u niej (niestety) wrzeszcząca woźna .... po miesiącu zmieniła grupe przedszkolną - na wniosek psychologa po rozmowie jego z małą - na naszą grupę ... no i unas się odblokowała ..a le dość długo to trwało ... za to jaka satysfakcja :) Pod koniec roku szkolnego rozmawiała już nami i dizećmi - jednak wciąż nie całkeim swobodnie :) Po wakacjach rozkręciła sie już na maxa i trzeba ją było czase uciszać :) czy Twoje dziecko ma taki problem ???? najważniejsze to dotrzeć do źródła problemu i poszukać dobrego psychologa dziecięcego

W sytuacji, o której piszę dziecko ma 5,5 roku. Z nikim nie rozmawia w przedszkolu,a chodzi już tam 2 lata. W domu mówi dużo, i z bliskimi znajomymi, dziećmi i dorosłymi. Na placach zabaw, w sklepach - nie. Jedna wizyta u psychologa nic nie dała. Nie nawiązało kontaktu słownego. Dziecko jest zdolne i polubiało przedszkole. Nie może się przemóc co do odezwania się -a niedługo zerówka!

2 lata to strasznie długo .... i czmeu piszesz o jednej wizycie ??? to stanowczo za mało skoro problem dotyczy również sklepów itd !!! Z tym dzieckiem trzeba zacząc terapię i to jak najszybicej - w szkole MUSI mówić .... teoretycznie musi ....

Dzięki. Masz rację. Czekam jeszcze na posty ludzi, które pracowały z takimi dziećmi.

Podnosze topik. Moze ktos z was ma doswiadczenie z dziecmi z mutyzmem wybiorczym?

Gość agai
Witam, Mam synka z mutyzmem (6 lat). Radzimy sobie z chorobą sami i to z bardzo dobrym skutkiem. Myślę, że to już tylko kwestia czasu jak mały będzie mówił do wszystkich i w każdej sytuacji. Jeśli ktoś chce informacji lub pomocy podaję mój mail: agajerzyk@wp.pl

Agai - napisalam do ciebie maila. Podnosze topik. Moja corka nie odzywa sie do dzieci. Rady psychologa nic nie daja. Paniom w przedszkolu brakuje juz pomyslow. Jak przelamac mutyzm?

Gość virolex
A próbowałaś zapraszac dzieci z przedszkola po jednym do siebie do domu ? czy wtedy córcia też się nie odzywa ? spróbuj

Virolex - tak, probowalam zapraszac do domu. Corka tez z nimi nie chce rozmawiac ani sie razem bawic. Wogole woli zdecydowanie towarzystwo doroslych od dzieci. Zapraszane dzieci ignoruje.

Gość terapeuta mutyzmu
Serdecznie zapraszamy na szkolenie opracowane z myślą o potrzebach rodziców dzieci z mutyzmem, które odbędzie się dnia 16.06.2012 w Warszawie. Ponieważ jest to termin tuż przed wakacjami tematyka szkolenia będzie obejmowała również omówienie strategii pozwalających na dobre wykorzystanie wakacji - zaplanowanie działań, które w atmosferze relaksu mogą przyczynić się do rozwoju komunikacji dziecka oraz przygotowanie na nadchodzący rok szkolny. Wszystkie szczegóły : http://www.mutyzm.pl/Szkolenia_dla_rodziców

Gość jagoda_mała
Witam, podnoszę temat! Moja córeczka ma 4 lata, chodzi do przedszkola i tam ma podobno problem z mówieniem. W domu rozmawia normalnie. Co to może być, gdzie szukać pomocy?

Gość inga102
może mała po prostu jest nieśmiała? Dzieci często potrzebują czasu, żeby się zaaklimatyzować w nowym miejscu. A jakie jeszcze problemy ma Twoja córeczka?

Gość jagoda_mała
właśnie nie zaobserwowałam, żeby miała jakieś problemy... w domu wydaje się radosnym dzieckiem, normalnie rozmawia z dorosłymi, ale podobno w przedszkolu ma jakąś blokadę... pedagog zasugerowała, że być może mała cierpi na mutyzm. Czy spotkaliście się z takim zaburzeniem?

Gość inga102
skoro tak powiedziała pedagog, to warto skonsultować się ze specjalistą. Synek moich znajomych miał problemy z mówieniem, ale odpowiednia terapia daje świetne rezultaty :) W Warszawie jest bardo dobra poradnia zajmująca się takimi problemami, myślę, że znajdziesz tam pomoc. Wszelkie namiary masz tutaj: http://mutyzmwybiorczy.pl/

Gość jagoda_mała
dziękuję za namiary, widziałam już ich stronę w internecie. To bardzo "niszowa" dziedzina, więc trudno znaleźć dobrego specjalistę, ale dobrze, że powstała taka poradnia. Na pewno skontaktuję się z nimi!

Gość inga102
jak najbardziej warto pójść do specjalisty... może okazać się, że wszystko jest dobrze, a może okazać się, że jednak pomoc jest potrzebna i wtedy twój maluch będzie Ci wdzięczny w przyszłości :) Ja polecam poradnię, o której już pisałam, moja znajoma chodzi tam ze swoim synkiem i widać efekty terapii.

Gość Natalka 40
Witam. Doskonale znam ten problem, ponieważ mojej siostry córka ma mutyzm. Wszystkiego o tej chorobie możecie dowiedzieć się na www.mutyzmwybiorczy.pl

Gość gość
Jeśli podejrzewacie u swojego dziecka mutyzm, to nie ma na co czekać, trzeba jak najszybciej udać się do poradni (których w Polsce jest baaaardzo mało). W Warszawie znam poradnię "Mówię" - sprawdzona przez mojego brata.

Gość gość
Zgadzam się z przedmówcą, jak najszybciej udajcie się do poradni by dowiedzieć się co i jak. Skorzystałam z ich usług i teraz moje dziecko chodzi do nich regularnie, minął już rok, ale widać niewielkie efekty.

Gość gość
Czy ktoś jeszcze mógłby napisać opinię na temat tej poradni? Czy mogę się tam udać tylko z moimi podejrzeniami?

Gość gość
Jasne, że możesz. Ja poszłam i potwierdzili tam moje obawy, ale widziałam tam że kobiecie przede mną powiedzieli, że wszystko jest w porządku i dali jej kilka rad jak powinna postępować dalej.

Gość gość
Też uważam, że wizyta w tej poradni to dobry pomysł, sama tam nigdy nie byłam ale dużo dobrego o niej słyszałam.

w takiej sytuacji potrzebna jest opieka wykwalifikowanych psychologów i pedagogów, znam że Poradnia terapii mutyzmu http://mutyzmporadnia.pl/ ma takich, już wiele lat pracują na tym, szkolą także innych pedagogów i pomagają rodzicom)

też słyszałam za tą poradnie terapii mutyzmu "Mówię", znajduje się przy ul. Bonifraterskiej 15 lok. 12, pracują tam naprawdę profesjonaliści)

Gość gość
Mutyzm.org.pl Nasza fundacja zajmuje sie wspieraniem rodzin dzieci z mutyzmem wybiorczym i pomaga specjalistom pracujacym z tymi dziecmi.