Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnyJa

Endoproteza kolana.

Polecane posty

Gość AnyJa

Czy ma ktoś endoproteze stawu kolanowego? Jeśli tak to jak się czuł przed i po operacji.I czy długo się czeka na taką operacje.Jakie mogą być skutki negatywne?Mam dopiero 30 lat a musze taką operacje przejśc.

Gość o rany rany
w tak mlodym wieku endoprotezoplastyka st. kolanowego? mozesz powiedziec dlaczego-bo przeciez zwykle robi sie to w zaawansowanej chorobie zwyrodnieniowej u osob starszych... moja babcia przeszla taka operacja ale w wieku lat 68 i bardzo sobie chwali, ze juz nic jej nie boli, ze czuje sie jakby miala z powrotem swoje zdrowe kolano :-) nie orientuje sie ile wytrzymuje taka proteza bo to na pewno nie jest jedna "na zawsze" wiem, ze sztuczny st. biodrowy wytrzymuje przecietnie 10-15 lat pierwszy a kazdy kolejny polowe czasu poprzedniego :-O

Gość AnyJa
Oj nazbierało mi się.Wypadek 5 lat temu,2 miesiące w łożku w gipsie,krwiak,zanik mięsnia,brak rehabilitacji.A teraz jak człowiek mądrzejszy to zaczyna myśleć.Bo mogłem od razu temu zapobiec.

Moja babcia przeszła października zeszłego roku operacje na oba kolana, od drugiej minęło 1,5 miesiąca, obecnie czeka na kolejną rehabilitację (pierwszą miała zaraz po drugiej operacji) i całkiem ładnie śmiga o kulach, boli ją jak tylko źle stanie. Czuje się o niebo lepiej niż przed zabiegami. Bardzo długo się czeka, ona przy prywatnym leczeniu czekałaby chyba 1,5 roku, ale udało się załatwić to szybciej dzięki \"znajomościom\" Pozdrawiam.

Nie wiem czy mnie jeszcze ktoś przeczyta,ale może znajdzie się jakaś osoba zainteresowana.Fakt,że endoprotezę kolana wstawiają raczej ludziom starszym,a tacy nie chodzą po Kafe.Pisałam trochę na forum o artroskopii-bo te też przechodziłam-ale tam sami młodzi ludzie z problemami raczej urazowymi kolana ,a nie zwyrodnieniowymi. Ja chodzę 11 tygodni z endoprotezą kolana i w sumie mam mieszane uczucia czy jest dobrze,czy nie za bardzo.Nawet nie ma się kogo spytać,jak a jest norma po takiej operacji. Zainteresowanych serdecznie zapraszam🖐️🖐️🖐️

witam jestem po endoprotezie kolanka i chetnie wymienie sie doswiadczeniem ...pozdrawiam

Gość a gdzie robiliscie
moj tato czeka na operacje, juz 5 rok chyba :O Ma juz endoproteze biodra. Robil w szpitalu im. Babinskiego we Wroclawiu.

Gość Adziu25
Ja mam 25 lat i mam endoprotezę całkowitą.Straciłem cale kolano i pół kości udowej.Przyczyna-guz na kości, właśnie udowej.Operację miałem 2 miesiące temu.Dwa tygodnie temu wyszedłem ze szpitala po trzytygodniowej rehabilitacji i zginałem nogę na 120 stopni,czyli na maxa (w mojego typu protezach 120 stopni zgięcia to szczyt możliwości niestety).Jednak trzy dni po wyjściu zaliczyłem "wywrotkę" i zaczynam od nowa rehabilitację.Jest jeszcze ból w biodrze,jakieś przeskoki i "chrupanie" ale mój lekarz powiedział że to normalne i za kilka miesięcy przejdzie.Teraz zginam niecałe 90 st ale jak minie ból mięśni to biorę się ostro do ćwiczeń żeby na wiosnę być w formie.Ps już ponad trzy miesiące nie pracuję,szlajam się po szpitalach i siedzę w domu.Jest tak cholernie nudno a nawet na dwór nie bardzo jest jak wyjść.NO.To tyle.Pozdrowienia

Gość SYLWKA-22
Mam wielką prośbę:) a mianowicie...pisze pracę na temat Endoprotezoplastyki stawu kolanowego:) czy moglibyście mi wypełnić ankietę?

Gość JulciaZakus
Dzień dobry! Jestem studentka Fizjoterapii i piszę aktualnie prace na temat Rehabilitacja po alloplastyce stawu kolanowego. Mam wielką prośbę do osób po takim zabiegu o pomoc w wypełnieniu anonimowej ankiety. Jeżeli ktoś byłby życzliwy bardzo proszę odezwać się na maila: cargo1@op.pl ja wyślę ankietę z góry bardzo dziękuję.

Witam.Bardzo proszę o pomoc.Gdzie można wykonać endoprotezę kolana.Mam skierowanie a nie wiem gdzie z tym dalej iść i gdzie szukać szpitala przychodni która to wykona? Najlepiej jeśli byłyby to adresy z Wrocławia i okolic, aczkolwiek niekoniecznie, byleby nie czekało się długo bo ból jest okropny.Pozdrawiam i czekam na adresy.

Gość mitula
Ile czeka sie we Wrocławiu? Bo u nas ok. 2 miesiące.

Gość w.....
witam mam 21lat od 2 lat mam endoproteze kolana jak macie jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem na gg 10016195

Gość KIKALas
W polowie marca mam termin na endoproteze kolana .Bardzo sie boje .Czy moze mi ktos powiedziec jak sie czuje po operacji .

Gość Lalalalalaia
Witam. Mam 20 lat i muszę mieć endoprotezę, czytając wcześniejsze posty, nie mam pojęcia jak wygląda sprawa po operacji. Przed to jasne, że czujecie się tak jak zawsze ale po? Czy ma się jakieś sączki, dreny itp.? Mam martwicę chrząstek dlatego niestety jestem skazana na bycie cyborgiem -.-

a słyszeliście o żywokoście mi nogę uratowało przed chirurgiem http://www.youtube.com/watch?v=9IrRlqs6Emw Właściwości żywokostu lekarskiego w przyspieszaniu regeneracji naskórka, w leczeniu siniaków, stłuczeń, pęknięć i złamań kości były znane od tysiąca lat. Żywokost lekarski „zachęca więzadła oraz kości do szybszego łączenia się razem http://zielnik.herbs2000.com/ziola/zywokost.htm

Gość wymiana_kolana :)
witam, bede wdzieczna za kontakt z osobami, ktore przeszly wymiane stawu kolanowego. Moj mail jah86@onet.eu pozdrawiam i z gory dzieki za odp

Gość gość
hej jestem zakfalifikowana do endoprotezy kolana na 2017 r ale kolano bardzo mnie boli czy są jeszcze inne metody jak tak to gdzie pozdrawiam

Gość irenkaaa
jak trzeba sie przygtowac do operacji endoprotezy?

Irenkaaa nie wiem czy już jesteś po operacji ale może komuś się przyda, najważniejsze to wzmocnić mięśnie uda, zaszczepić się na żółtaczkę, wyleczyć wszystkie stany zapalne (zęby, pęcherz itd.) jakieś 3 tyg przed zabiegiem najlepiej wykonać badanie moczu na posiew i morfologie krwi włącznie z OB. Lub CRP jeśli wyjdzie jakiś stan zapalny to wiadomo przez 2 tygodnie trzeba przeleczyć to antybiotykiem wiem bo 2 miesiące temu miałam protezoplastykę totalną bezcementową stawu kolanowego prawego z przeszczepami kostnymi do kłykcia przyśrodkowego kości piszczelowej prawej.

Gość Dorotagronkowska
Czy ktoś mógłby podzielić się opinią? Mama szykuje się na operację, plan 23.01.2916!!!!!! W tej chwili jest kłębkiem nerwów nie może się na niczym skupić, jak mogę ją uspokoić, jak pocieszyć? Cierpię razem z nią. Może ktoś mógłby podzielić się tym doświadczeniem, opowiedzieć o operacji, o swoich przeżyciach. Proszę o pomoc , córka

Gość dorotagronkowska
błąd w dacie, chodziło mi o 23.01.2017rok

Gość rodiia
Ja mam 30 lat i mam problemy ze stawami. Muszę brać arthroblock forte ponieważ stawy nie wytrzymują, nie są już tak elastyczne a chrząstki lubią się stawiać. Tabletki wspomagają prace i dają elastycznosć stawom.

Gość sylwia4012
Po takim zabiegu koniecznie trzeba pamiętać o odpowiedniej rehabilitacji. Tutaj https://constancecare.pl/g-eo-system/ namiary na ośrodek, w którym stosowany jest G-EO System. System ten jest idealny dla osób po zabiegach związanych z endoprotezą stawu biodrowego i kolanowego.

Gość gość
Z tego co wiem, doktor Sokołowicz zajmuje się tym problemem. Polecam kontakt z nim, powinien wam pomoc.

Gość gość_Alka90
A kupował ktoś protezę z dofinansowaniem? Widziałam na stronie http://www.ortopedyka.pl/dofinansowania/ taką opcję i byłabym ciekawa jak to dokładnie wygląda. Macie jakieś rozeznanie w tym temacie? Dzięki za pomoc!

Gość Dorotagronkowska
Witam. Szukam nakladki na wanne do kapieli po endoprotezie oraz podwyzszenia na toalete. moze komus zalega, chetnie odkupie

Gość gość1974
Czy ktoś wie jak to jest z drugą wymianą endoprotezy kolana? mam 42 lata kolana już tylko nadają się na endo, jednak od lekarzy cały czas słyszę, że to za wcześnie mimo bólu i ptroblemów bo jestem za młoda :) i jedno endo nie wystarczy. A wymiana na drugą masakra. Czy jest ktoś kto przeszedł taką drogę? Musze podjąć decyzję, co robić