Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ann12

jak wprowadzić pokarmy, które wymagają żucia

Polecane posty

Gość ann12

Mam ptanie.Jak wprowadzac stałe pokarmy, które wymagaja żucia od niemowlaka. Mój syn ma 8 miesięcy , 2 ząbki i krztusi się przy jakiejkolwiek grudce. Jakgo nauczyc żuc? A właściwie na czym?

ja mam podobny problem tylko ze mój mały ma 12 miesiecy. ja próbuje dwac mu chlebek pokrojony w kostki , banana do raczki, chrupki i biszkopty. spróbuj moze pomoze

Gość mój ma prawie trzy lata
a zupę przyjmuje tylko w postaci przetartej papki :O

Gość ann12
Dziękuje Patiko za odp. Mój syn po prosty wszystko od razu połyka, no i nie wiem jak go przekonać do zjedzenia czegoś mniej rozdrobnionego. z drugiej strony chleba itp. nie próbowałam bo boje się, że się zakrxztusi. koło się zamyka. Może ten banan lepszy. Może ktoś jeszcze miał podobne problemy??

Gość Zwykła Mama.
Spróbuj z chrupkami kukurydzianymi, najlepiej pałeczkami, one same rozpuszczają się w buzi, a ugryźć trzeba najpierw. Oprócz tego gotowana marchewka pokrojona w słupki, też łatwa do rozmemłania, nawet samymi dziąsłami ( moja córka nie ma żadnego ząbka, a radzi sobie super), biszkopty typo "lady fngers", też śłina rozpuszcza je niemal całkowicie. A oprócz tego mocno rozgotowany ryż, lub lane kluseczki na rosołku, kasza jaglana lub drobna, to rzeczy które jak się przeżuje to oki, jak nie to można po prostu przełknąc. Powodzenia i dużo cierpliwości, w końcu się nauczy.

ja stosowalam metody jak w poscie wyzej i mala zuje bez problemu, tez sie na poczatku krztusila, trzeba byc cierpliwym, zacznij od chrupek kukurydzianych. Powodzenia :)

Gość a od kiedy
chrupki kukurydziane dla dziecka?

Gość ann12
zapytam wprost: a jak zrobić lane kluski na rosołku??

Gość Zwykła Mama
Proste dosyć, już piszę: gotujesz rosołek, np skrzydło z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, odrobina pora, w garnuszku robisz masę z jajka i mąki (jesli jeszcze nie chcesz podać pszennej, to można dać kukurydzianą), gęstości porządnej śmietany. Wlewasz cieniutkim strumykiem na gotujący się rosół, gotujeesz jeszcze kilka minut i już gotowe. Warzywa można zetrzeć na gruych opczkach tarki. powodzenia.

Gość ann12
Dziękuję bardzo za przepis. Zrobię na kukurydzianej.

Gość ann12
podnoszę!!!