Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elevation

Kierunki biologiczne

Polecane posty

Gość elevation

Witam, zastanawiam się, jakie wybrac studia. Ponieważ najbardziej korci mnie biologia, chciałabym sie dowiedzieć, jakie sa kierunki. Wiem, ze możnaby wejść na stronę jakiejś uczelni i sobie po prostu przeczytać, ale bardziej interesuje mnie zdanie osób, które mają coś z tym do czynienia. Jeśli macie informacje o kierunkach, przedmiotach i tym, co można robić po ukończeniu, napiszcie :) Dzięki za każdą pomoc :) Pozdrawiam.

Gość ms1
Ja ukończyłam biologię w Szczecinie i muszę powiedzieć, że właścwie cały czas tam się coś zmienia. Za mojej kadencji (kilka lat temu) można było zrobić specjalność biologia ogólna lub z ochroną środowiska, a specjalizacja: diagnostyka laboratoryjna, biologia morza, lądowa i ogólna. Teraz na czasie jest biotechnologia i wszędzie ją wrzucają. Muszę powiedziec że jednak specjalności nie różnią się między sobą jeśli chodzi o pracę - przedmioty sa podobne, a na rozmowie o pracę mówi sie to co akurat trzeba. Ja myślałam, że to dziwny kierunek, ale jest on tak obszerny, że pracę można szukać w wielu miejscach. Ja sama pracowałam w sanepidzie, w laboratorium - krwiodawstwo, w szpitalu - cytologia, szkoła. Można próbować w zakładach chemicznych, ochronie środowiska, urzędach gminy, oczyszczalniach, weterynarii - wiem, bo moi znajomi tak pracują - po prostu przerabiasz tyle przedmiotów, że masz do czynienia ze wszystkim. Powiem jeszcze o studiach - KOCHAŁAM JE to piekny kierunek - kiedyś studiowali tu oryginalni ludzie - miłośnicy ptaków, hodowcy chrzaszczy, miłośnicy przyrody. Te tematy trzeba po prostu kochać, ale trzeba też się uczyć (nas skończyło 70 osób ze 150) choć jak wszędzie może udać się ślizganie. Dziś to się trochę zmieniło - pojawiły się plastikowe panienki takie co jadą na bagna w czerwonych szpilkach. Ale mam nadzieję, że te studia maja jeszcze urok.

Gość elevation
Dzięki za odpowiedzi :) Dowiadywałam się trochę wczoraj z internetu o kierunkach, i najbardziej zainteresowała mnie "biologia człowieka". Na medycynę czy farmacją - nie bardzo, bo fizyka leży i kwiczy, a chemia sobie leżakuje i jeszcze trochę i zacznie kwiczeć. Więc choc marzę o medycynie, rozszerzonej matury z chemii i fizyki na pewno nie zdam :( Co trzeba zdawać na maturze, żeby dostać się na biologię? Pozdrawiam :)

Biotechnologia! Ale tylko jesli znasz angielski albo jestes w stanie nauczyc się go dobrze w ciagu najblizszych 5 lat. Perspektywy pracy super, ale nie w Polsce:-(

ja studiuję biologię na UJ. Zarówno na dzienne jak i zaoczne jest konkurs świadectw, ale jeżeli chemia Ci nie idzie to będziesz miała ciężko, bo chemii jest sporo i co tu dużo mówić jest trudna (ja przez chemię organiczną powtarzałam rok :( )

Gość elevation
Mogłybyście napisać coś więcej o tej biotechnologii? Z angielskim problemów na pewno by nie było, ale co na studiach? Jakie przedmioty? Co trzeba zdawać na maturze? Pzdr :)

Gość elevation
ok, juz wiem, że na UMCS na biologię/biotechnologie musiałąbym zdawać biologię + chemię/geo/matematykę/informatykę. Mogłybyście napisać coś o pracy? Gdzie, jako kto? Ja np. słyszałam, że jeśli juz biotechnologia, to zostać na uczelni. Już sama nie wiem, na co sie zdecydować...:/ Jestem w II klasie LO. Biologia i geografie nie sprawia mi żadnych problemów, chemia trochę gorzej, za to fizyka - fatalnie. Poradźcie. Pzdr. :)

Gość grrrrenapple
up up

Gość gość
nI9tU4XuwPwKHFxNCD0VLW72