Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coż to jest

Czemu nie mogę pić zielonej herbaty ?!

Polecane posty

Gość coż to jest

jest mi po niej tak niedobrze wiem, że jest zdrowa i chciałabym ją pić, ale nie mogę :o i to nie jest kwestia przyzwyczajenia się do nowego smaku, bo piję ją na siłę, już od kilku lat, dlaczego mój organizm ją odrzuca ? a po czarnej herbacie nie mam czegoś takiego, wręcz czuje jak łagodzi mi żołądek i koi :)

Gość 123 ubu
ja pije na siłę.Nie mam odruchu wymiotnego ale się męcze. Nie słodze.Sama gorycz

Gość Anna Hrabianka
ja czasem pije ale tylko z dodatkiem jakiegos smaku.. tez czuje ze "leży" na żołądku.. Może ma jakis garbnik..... :)

Gość coż to jest
też nie słodzę 123 ubu - rozumiem, że Ty po prostu nie lubisz tego smaku ? piszesz gorycz mi tam smak nie przeszkadza, jestem przyzwyczajona do gorzkiego, bo bez problemów piję nawet napar z piołunu mnie po prostu jest po zielonej herbacie zwyczajnie niedobrze, mdli mnie, czasem nawet dostaję jakichś takich dreszczy, normalnie mnie odrzuca już od tej zdrowej, herbaty, chyba się poddam :o

Gość dr Stefan Hipochondryk
może zawiera miętę pieprzową?

Gość coż to jest
Anno no właśnie mnie też ta herbata " leży " na żołądku i nie sobie chce iść dalej ;) Doktorze, mięty tez nie lubię, też mi jest po niej niedobrze, nawet gum miętowych nie kupuję, tylko owocowe :p

Gość Anna Hrabianka
cóz to jest, mamy podobne zołądki.. Jesłi chodzi o gumy do zucia, to ja biore do buzi, żuje zuje i ten cały najintensywniejszy smak .. wypluwam, bo mój zoladek się buntuje jak mu to wpuszcze do środka.. za mięta tez nie przepadam... Szkodzi mi bardzo silna herbata. Za to kawa np nie! Nie moge jesc smażonego mięsa bo mnie potem męczy... Nie trawie surowej cebuli ani ogórków kiszonych.. Zyje głownie dzieki pieczywu, owocom i nabiałowi. :(

Gość z tego co wiem
herbata zielona jest rewelacyjna ale przy bardzo ostrych potrawach i w gorącym klimacie.... bo ochładza i łagodzi.... podobno w naszym klimacie wcale nie jest taka rewelacyjna.... no chyba, że ktoś odzywia się jak chińczyk :D

Gość życie life
a tam od razu odrzuca... po prostu jej nie lubisz i tyle. ja pije od dwoch lat i na zaden napoj bym nie zmienila. pije jej wiecej niz wody. A czasem to nic nie pije tylka ta herbatke przez caly dzien:]

Gość coż to jest
Anno, jak myślisz, może powinnyśmy zrezygnować z zielonej herbaty ? ja już nie wiem. że nie możesz jeść smażonego, to nawet dobrze, to nic zdrowego ;) ale dlaczego takie dolegliwości po zielonej herbacie, która ponoć taka zdrowa.. ja robiłam sobie nawet badanie w kierunku helicobacter pylorii, ale wyszło że nie mam tej bakterii życie life - właśnie wypiłam mały kubeczek i już mi niedobrze :p zaczynają się mdłości, dreszcze, uderzenia potów, prawie gorączka, coś jak "przesilenie " :p To już bym wolała kubek mocnego naparu z piołunu, serio ! z tego co wiem - może masz rację :)

Gość życie life
moze masz zielonoherbatowstręt i stad poty i mdlosci i co tam jeszce pisalas? PS. teraz tez ja pije;]

Gość z tego co wiem
czytałam taką ksiązkę..... nie pamiętam tytułu, ale tam pani dietyk, starała się przystosować chińską zasadę pięciu smaków..... do polskich realiów.... tam własnie wyczytałam, że nie można, niektórych produktów w oderwaniu przenosić z kultury do kultury..... bo co dla chińczyka przy jego diecie i stylu życia jest zdrowe, dla europejczyka może zdrowe wcale nie być....

Gość tukan
Skoro tak długi czas i nadal jej nie znosisz to odstaw bo tylko ci zaszkodzi, nic na siłę.

Gość coż to jest
życie life - ładnie to tak, dręczyć cierpiącą koleżankę ;) z tego co wiem - dzięki :) wiesz, te argumenty są logiczne i to mnie chyba przekonało, nie będę się już więcej zmuszać do picia zielonej herbaty ! od razu mi lepiej ;)

Gość źle ją zaparzacie
ponoć trzeba wylaś pierwszą wodę i piś zaparzane po raz drugi

a jesli mi sie nie robi mdlo to mozna dowoli pic? czy jednak kierowac sie ta zasada ze nie mozna przenosic z jednej kultury nawykow do drugiej?

Gość moda na elektroda
ja piję do woli i jakoś jeszcze żyję:)

Gość Kokona
ja też właśnie przed chwilą wypiłam tę herbatę. W zasadzie piję ją od wczoraj, ale też zauważyłam ze nie za bardzo mi siada. Również mam mdłości i jest mi niedobrze. Musiałam się położyc na moment i teraz mi przeszło, to trwa chwilę ale jednak trwa;/ dziwne uczucie. Chyba jedna zostanę przy piwku :P

Gość gość
Ja tez czuje sie po niej fatalnie... tylko dlaczego?

Gość gość
zielona herbata wcale nie jest zdrowa! niektórym wręcz szkodzi obniża ciśnienie

Gość gość
Nie pij zielonej herbaty bo ona wybiera żelaz z organizmu !

Gość gość
Ja reaguję tak samo, ale tylko jak wypiję na pusty żołądek- mdłości, zawroty głowy

Gość gość
Herbaty zielonej nie zaparza się wrzatkiem. To jest powód gorzkiego smaku. Temperatura wody powinna się wahać pom.80-85 st.

Gość Nasturcja 123
zielona herbata odchudza, pomaga walczyc z cholesterolem

Gość gość
Nigdy nie zaparza sie zielonej herbatybwrzatkiem. Temp 90 - 80 stopni i nie ma gorzkiego smaku. Czasem nawet zaparzajac w 80 stopniach przez 3-5 min mozna z niektorychh gatunkow uzyskac aksamitny, lagodnie slodkawy napar. Jezeli zielona herbata po zaparzeniu jest gorzka znaczy ze zostala zle zrobiona

Gość pseudomiM0
Mnie też mdli po zielonej :(

Gość gość
podobno slodzenie zielonej herbaty zakrawa wręcz o zbrodnie :D