Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosiek126

tabletki a sterydy

Polecane posty

Gość gosiek126

Dziewczyny mam problem biore tabletki a ntykoncepcyjne- novynette ostatnio zachorowłam i dostałam sterydy encorton mam je brać 2 miesiące. Mam pytanie czy sterydy obniżają skuteczność tabletek? Pytałam się lekaża ale ten odpowiedział mi bardzo zawile i nie zadowoliła mnie jego odpowiedz.Prosze o pomoc!!

Gość sandraan
No napewno, encorton rozwala cały cykl!!! Ja bym nie ryzykowała ;)

Gość smutnawaaaaaaaa
ponawiam temat - choruje na nerki już od 6 lat. przez 3 lata brałam encorton. ostatnimi czasy nie. poznałam chłopaka, zaczęłam stosować antykoncepcję (tabletki Jeanine). ostatnio byłam u nefrologa, coś mi się pogorszyło i znów dał mi encorton. i zapomniałam mu powiedzieć, że zażywam te tabletki a że mam teraz 7 dniową przerwę na okres, to nie wiem już czy zacząć brać tabletki czy je odstawić. nie chcę ich odstawiać, nie chcę zażywać encortonu bo znowu spuchnę i będę jak księżyc w pełni. pomóżcie mi, proszę, ktoś zażywał i wie czy mogę nadal stosować antykoncepcję? :(

Gość smutnawaaaaaaaa
up up up

Gość smutnawaaaaaaaa
uupupupupupupupupu

Gość dla mnie koles bylby
przeciez pigulki anty to tez sterydy. i napewno powinno sie to konsultowac z lekarzem.

Gość smutnawaaaaaaaa
no własnie zapomnialam sie spytać nefrologa i nie mam do niej żadnego kontaktu.. :/

O ile pamiętam - tak, ale sprawdź jeszcze na ulotce albo w serwisach poświęconych lekom.

Gość smutnawaaaaaaaa
w ulotce encortonu jest napisane żeby stosowanie tabletek antykoncepcyjnych zawierajacych estrogen powoduje zwiększenie działania tego środka zawartego w sterydach. natomiast jeanine zawiera w sobie etynylestradiol który jest pochodną estradiolu który jest zaś syntetycznym estrogenem. dlatego nie wiem czy mogę brać anty czy lepiej nie... choć może zrobię sobie przerwę - powiedzcie mi po ilu latach stosowania antykoncepji trzeba zrobić przerwę w braniu i ile ona powinna trwać?????????

Jeśli nic się nie dzieje - nie trzeba. Przerwa zależy od jej celu. Jeżeli chcesz wykluczyć negatywny wpływ tabletek na funkcjonowanie czegoś w Twoim organizmie, powinna trwać ona co najmniej pół roku. Ale jeśli potrzebujesz odstawić tabsy na czas terapii sterydami, to te dwa miesiące wystarczą. Pierwszy cykl i tak jest pokręcony, więc odstawianie na miesiąc to tylko obciążenie dla organizmu.

Gość blue-true
Dziewczyno, kazde tabletki- w tym antykoncepcyjne- mogą wpływać na stan i zdrowie nerek, wątroby. I dziwię sie ze przy twoich problemach bierzesz tabletki....