Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ***dietetyczka***

ZDROWE ODŻYWIANIE

Polecane posty

Gość ***dietetyczka***

Słyszałam, że niezdrowe jest CZERWONE MIĘSO, ale jakie to właściwie są gatunki mięsa są mięsem czerwonym, czy tj. wieprzowina czy wołowina itd.? A jakie jest zdrowe w takim razie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mięso w ogóle jest niezdrowe
;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mary....
zdrowe białe beztłuszczowe mieso to z kurczaka z indyka..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcę być blondynką
bez przesady np. dla grupy krwi 0 jest zdrowe czerwone mięso białe to drób

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mieso \"czerwone\" to wolowina i cielecina z tym, ze nie uznalabym je za niezdrowe jesli je sie dwa razy w tyg i gotowane lub duszone a kazde mieso smazone jest niedrowe - i tu nie ma znaczenia z czego mieso smazone trawione jest prawie 2x dluzej niz gotowane i bardzo obciaza nasz uklad trawienny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość === ale sciema ===
pewnie, jedzcie wszystko bez tluszczu, bez kalorii, bez wartosci :o jedzenie polega na pobieraniu energii przeciez, a nie napychaniu sobie zoladka, to dopiero obciaza wasz uklad trawienny, bo co 2h musicie cos zjesci i zoladek i jelita sa rozciagniete i nie maja chwili odpoczynku od trawienia...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mięsa wogóle nie są zdrowe
Bo już po uboju zaczyna się ich proces gnilny,a ponadto mieso jest skażone adrenaliną,jakie wytwarza zwierze przed zabiciem(zwierzeta też mają stresy)więc faszeruje się je konserwantami ,chemią tak żeby poleżało jak najdłużej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość === ale sciema ===
zgadzam sie z wypowiedzia powyzej.. nalezy unikac przetworzonej zywnosci, tylko teraz trudno taka znalezc, zawartosc miesa w 1kg szynki moze wynosic np 40% a reszta to wypelniacze! tak samo pieczywo jest na spulchniaczach i polepszaczach, mleko UHT i potem jemy kompletnie bezwartosciowe smiecie, zamiast naprawde odzywic organizm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pewnie, ale nie każdy ma możliwość kupowania jajek i mleka \"od chłopa\" albo samodzielengo łowienia ryb:) A coś jeść trzeba, to już mniej skażone są chyba roślinki..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nawet trucizna w odpowiednich dawkach jest lekarstwem( ponoć na tym polega homeopatia: lecz się tym czym się zatrułeś), więc abstynenci mięsa czerwonego nie przesadzajcie!!! Wszystko jest potrzebne, ale w odpowiednich ilościach i proporcjach. Zapraszam m.in. do Piramidy Zdrowia na poniższej www

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adaptacja
cyt.:..A coś jeść trzeba, to już mniej skażone są chyba roślinki.. komentarz: zwłaszcza roślinki bogate w metale ciężkie, roślinki rosnące przy drogach dla samochodów ziejących spalinami, tak? Wniosek: ponieważ prawie wszystko jest skażone, więc żeby nie umrzeć z głodu należy przystosować organizm do tych warunków i tego co mamy, albo wynieść się na Marsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adaptacja
cd. albo wspólnymi siłami deptać rządom po piętach, by zwóciły baczniejszą uwagę na ekologię w najszerszym tego słowa znaczeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowe odzywianie
Trudno zdefiniować pojęcie "zdrowe odżywianie", dlatego też nie każdy dokładnie wie co powinno się jeść, jak i kiedy. Ostatnio głośno było o planie wprowadzenia do sklepów specjalnie oznaczonych genetycznie zmienionych produktów. Lecz nawet nie wiem czy ten przepis wszedł w życie. Moją pasją jest odżywianie, ale mimo wiedzy, trudno się zdrowo odżywiać. Tyle witryn sklepowych, opakowań i reklam kusi, by złamać reguły zdrowego żywienia. Nie mówię jednak, że tym pokusom nie można ulec (lecz jest to już jakieś zachwianie ustalonego porządku). Zdrowe odżywianie kojarzy się przede wszystkim z jedzeniem owoców i warzyw oraz wegetarianizmem i jest to poprawne , lecz nie do końca. Prawidłowy jadłospis powinien składać się przede wszystkim z owoców i warzyw, zgodnie z hasłem FUNDACJI PROMOCJI ZDROWIA i słowami prof. Witolda Zatońskiego: "Pięć razy dziennie owoce i warzywa". Poprzednia prozdrowotna akcja tej fundacji zachęcała Polaków do rzucania papierosów. Teraz namawia do jedzenia i podjadania warzyw i owoców. Przed wyjściem do pracy szklanka soku, na drugie śniadanie jabłko, w porze obiadu duża porcja gotowanych warzyw, na podwieczorek banan, na kolację talerz surówki lub sałatki. Według obliczeń statystyczny Polak zjada w ciągu roku 170 kg warzyw i owoców, a Włoch czy Grek aż 450kg. Owoce i warzywa zawierają niezbędne dla człowieka witaminy, mikro- i makroelementy. Aby dostarczyć je sobie w optymalnej ilości należałoby zjeść od 0,5 do 0,8 kg masy owocowo-warzywnej, dlatego lepiej podzielić tą ilość na pięć porcji, a dostarczane składniki stopniowo będą lepiej wykorzystane. Prawidłowa dieta powinna być oparta na węglowodanach, czyli na pełnoziarnistym chlebie, kaszach i innych produktach zbożowych, ryżu i ziemniakach. Te pokarmy powinno się jeść kilka razy dziennie, gdyż dostarczają niezbędną energię. Zaraz po węglowodanach znajdują swoje miejsce warzywa i owoce, a te jako źródło witamin i minerałów. Następnie białko, czyli mleko (np. sojowe), ser i jogurt, drób, ryby oraz tłuszcz (bo w nim rozpuszczają się witaminy A, D, E, K, F) roślinny np. oleje. Kilka razy w tygodniu jemy mięso czerwone, z którego można zrezygnować. Jajka należy jeść ostrożnie najwyżej kilka razy w miesiącu, bo zawierają dużo cholesterolu. Słodycze jemy okazjonalnie lub z nich rezygnujemy - podnoszą niepotrzebnie poziom cukru we krwi, co powoduje mniejsze wydzielanie enzymów trawiących tłuszcze i dlatego można przytyć. Działanie hamujące trawienie cukrów i białek mają tłuszcze, dlatego zaleca się spożywanie ich w niewielkich ilościach, lecz nie eliminowanie ich. Wiele ostatnio mówiono na temat diety niełączenia. Polega na jedzeniu węglowodanów i białek w innym czasie i łączeniu ich tylko z warzywami. Jest to spowodowane tym, że trawienie węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, a białek w żołądku, a także dlatego, że enzymy trawiące jedną grupę związków wpływają hamująco na enzymy działające na drugą grupę. Także jedzenie owoców podczas posiłków składających się z cukrów i białek nie jest korzystne, bo z kolei one muszą "czekać" na trawienie dopiero w dwunastnicy. Dlatego mogą zacząć fermentować. Owoce należy więc jeść dwie godziny po i przed posiłkami. Między posiłkami składającymi się z węglowodanów lub białek należy zachować cztery godziny przerwy. Wtedy wszystko się dokładnie strawi, a niepotrzebne zostanie usunięte. I jeszcze jedno: najlepiej po zjedzeniu czegoś, co zawiera dużo tłuszczu (smażone mięso, torty, słodycze itp.) trzeba zachować 7 godzin przerwy do zjedzenia czegokolwiek innego. Także dobrym przykładem na zdrową dietę jest dieta wegetariańska lub semiwegetariańska (jedzenie od czasu do czasu chudego mięsa). Jest ona oparta na tym wszystkim, co do zdrowego życia jest niezbędne. Wieki temu ludzie żyli dłużej (ponad 100lat), dlatego że odżywiali się zbożami, owocami, warzywami, grzybami, a tylko jak udało się upolować zwierzę, to jedli mięso - byli więc semiwegetarianami. Przygotowując pokarmy najlepiej byłoby ich nie smażyć w głębokim tłuszczu i w panierce, bo wchłania ona zbyt wiele tłuszczu, tylko piec, grillować, gotować. Gotowane warzywa są doskonałym dodatkiem do obiadu lub jako samodzielny posiłek. Nie wszystkie podczas gotowania tracą wartości odżywcze, np. gotowana marchew ma więcej przyswajalnej witaminy A niż surowa. Aby utrzymać dobre zdrowie należy też zwrócić uwagę na stosunek ilościowy substancji kwasotwórczych i zasadotwórczych. Należy utrzymać równowagę. Pokarmy zasadotwórcze to warzywa, owoce, mleko, pierwiastki: sód, potas, wapń; natomiast pokarmy kwasotwórcze to mięso, jaj, ryby, przetwory zbożowe, a pierwiastki: fosfor, siarka, chlor. Reguły zdrowego odżywiania: - jedz powoli, przeżuwając każdy kęs - nie omijaj posiłków, bo zjesz więcej podczas następnego. Lepiej wstawaj od stołu nie najedzona, a siadaj do niego częściej - zrezygnuj z dokładek, nawet gdy ci bardzo smakuje - codziennie wypijaj 6 szklanek wody mineralnej niegazowanej, 2 szklanki niesłodzonego soku i szklankę mleka - ogranicz makarony, pieczywo białe i tłuste lub zaprawiane sosy i zupy - pij jogurty i mleko z niską zawartością tłuszczu - zrezygnuj z masła do pieczywa (możesz używać musztardy lub niewielkiej ilości ketchupu) - nie pij bezpośrednio przed, w trakcie i bezpośrednio po posiłku, bo rozrzedzasz w ten sposób soki trawienne i utrudniasz trawienie. Życzę Wam zdrowia i by akcja prof. Zatońskiego się powiodła!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×