Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość michaś23

Praca umysłowa w Anglii - ile prosić na miesiąc

Polecane posty

Gość michaś23

Witam zamierzam starać się o pracę umysłową w Anglii w mojej branży: ile mam prosić na miesiąc na rękę? jeśli powiem że chcę 1300 funtów miesięcznie to nie będzie to za dużo? generalnie pytam ile polakom płacą za pracę umysłową. z góry dzięki za odpowiedzi

Gość ==hmmm==
co znaczy ile polakom placa za prace umyslowa? chyba placi sie za prace a nie za narodowosc :O jak bedziesz dobry to cie przyjma i beda placic tyle ile kazdemu na tym stanowisku

Gość praca w biurze
Moj maz pracowal w biurze i zarabial 1400 ale moim zdaniem to niewiele. Inni pracownicy, narodowosci angielskiej tez zarabiali tyle samo.

Gość w anglii wynagrodzenie
za prace jest podawane w ogloszeniu o naborze pracownikow, wiec nikt CI raczej nie zadsa pytania - ile pan chce zarabiac...

Gość nad niemnem
To zalezy jaka praca, jakie stanowisko, doswiadczenie itp. Poszukaj ogloszen to zobaczysz ile mniej wiecej daja za taka prace jakiej szukasz.

Gość michaś 23
doświadczenie w handlu, produkcji, komputerach 5 lat w branży tutaj mam 300 funtów to tam za 800 nie pojadę robić, bo mają wyższe koszta życia i wyjdzie mi na to samo, więc jeśli mam jechać to myślę o wyższych kwotach.

Gość michaś 23
dodam że branża dosyć specyficzna i ogłoszeń o pracy w tej branży nie znajdę nigdzie

Gość michas cos pier...
ja nosilam talerze i 800 funtow mialam na miesciac

Gość londoner
cos mi sie kolego wydaje ze troche sie zapedziles,nie masz jescze pracy ,nawet oferty zadnej nie znalazles i juz mowisz o stawce. I wiesz liczy sie specjalizacja.Co to znaczy ze znasz sie na komputerach?? jestes programista czy moze zajmujesz sie sieciami??? Jak napiszesz w CV ze znasz sie na handlu,produkcji ,komputerach to nawet nikt tego powaznie nie potraktuje. No i nie masz doswiadczenia w UK,a to tez bardzo wazne.Musisz sie skoncetrowac na jednej rzeczy a najlepiej zrobic pare wersji CV. No i jescze jak twoj angielski?? PEwnie twierdzisz ze znasz, 90% ludzi w PL twerdzi ze zna ale jak przychodzi co do czego to okazuje sie ze lata nauki wcakle nie musza przekladac sie na swobodne poslugiwanei sie jezykiem. Podejdz do tego spokojnie i na poczatek szukaj pracy w swojej branzy za obojetnie jaka stawke,(chyba ze bedziesz mial wiele ofert to wybierz lepsza)jak sie sprawdzisz to bedziesz zarabial wiecej,zdobedziesz doswiadczenie i zmienisz praxe na lepsza.

Gość michaś 23
po prostu nie piszę tu szczegółów, a napisałem ogólniki. zastosowanie kompów znam na tyle na ile potrzebne jest w tej branży i trochę więcej wordy, excelle, programy graficzne itp o kasę pytam bo chcę wiedzieć czy w ogóle jest sens tam aplikować, i chcę wiedzieć o ile prosić w czasie rozmów - chyba nie będę tu o to pytał po rozmowach bo trochę za późno ;-) co do angielskiego - od kilku lat używam tego języka codziennie w kontaktach z klientami - znam słownictwo z tej branży którego w żadnym słowniku się nie znajdzie

Gość michaś 23
a i w cvce mam dokładnie napisane na czym się znam i ile czasu co robiłem

michas, nie czytasz - przeciez Ci napisaalm, ze stawki sa podawane w ofertach pracy i, w przeciwienstwei do polski, na rozmowie nie pada pytanie 'ile by pan chcial...'. jak sie starasz o roboteto wiesz ile zarobisz (albo przynajmniej rzad wielkosci). jak sie chcesz dowiedziec ile mozna zarobic w Twoim zawodzie (albo czyms pokrewnym) to poszukaj w internecie ogloszen o prace (www.jobsgopublic.com, www.jobcentreplus.gov.uk) i z grubsza bedzesz wiedzial od razu...

Gość michaś23
dzięki jeszcze jedno pytanie: stawki są netto czy brutto? jeśli brutto to ile % odjąć żeby uzyskać netto?

okolo 5 tysiecy - to kwota wolna od podatku, potem iles tam - to 10% (ale malo, nie pamietam ile, ale na tyle malo, ze nawet sobie nie ma glowy czym zawracac), potem to juz 22%. do tego 11% insurance contribution. plus mozna jeszcze placic ekstra emerytalna skladke (ale to juz jak ktos chce, nie wiem czy wszedzie sie da; ja place 6% od zarobkow).

aha - stawki oczywiscie brutto

ja zarabiam tyle samo co Anglicy na podobnych stanowiskach. w zaleznosci od stanowiska i doswiadczenia za prace w administracji placa od 11,000 do 23,000 funtow. w IT stawki sa wyzsze. tutaj w przeciwienstwie do Polski, przy kazdym ogloszeniu podana jest stawka roczna brutto zeby firma nie marnowala czasu na rozmowy z ludzmi, ktorzy oczekuja wiecej. prosic o wiecej oczywiscie mozna ale musisz byc naprawde potrzebny firmie. ja dostalam 1000 funtow rocznie wiecej niz bylo w ogloszeniu wiec jak wyczujesz ze im zalezy to mozesz podbic stawke. najwyzej powiedza NIE

Gość onaUK
to tez zalezy od miasta..ja w tym nieszczesnym Londynie zarabiam £23000 rocznie i nie zyjac nie wiadomo jak jestem w stenie odlozyc £500 miesiecznie...ale za £11 000 to juz marne zycie nawet na wsi, chyba, ze nie placisz za mieszkanie i dojazdy, bo £11 000 to jest jakies £ 750 miesiecznie na reke...

a ja znam wielu informatykow, i innych inzynierow, co mieli wysokie aspiracje, i zanim wyjechali zastanawiali sie nad stawka-ile zadac, zamiast bardziej realnymi sprawami, jak np.jezyk. A teraz pracuja na zmywaku. Znam tez ludzi, co zanim przyjechali mowili ze wladaja biegle angielskim, maja sporo certyfikatow, przyjezdzaja....i jak uslysza prawdziwy angielski akcent i maja kontakt z \'\'zywym jezykiem\'\', to juz ich stopien znajomosci jezyka od razu spada. Co do pracy umyslowej, zycze powodzenia. Ale kazdy kto przyjezdza zaczyna od pracy \'\'podstawowej\'\' aby sie wzbic wyzej. Bo oprocz jezyka Michal, Anglicy zadaja w wiekszosci firm, zwlaszcza na stanowisku biurowym DOSWIADCZENIA (STAZU) PRACY W ANGLII-niewazne na jakim stanowisku, ale zadaja bys tu w Anglii jakichs czas popracowal, obyl sie z jezykiem i kultura, aha i jeszcze tzw. \'\'list polecajacy\'\' od firmy w ktorej pracowales, w Anglii jest to bardzo ceniony dokument. Wiec zycze powodzenia:) londynianka

Gość michaś23
na list polecający nie mam co liczyć bo moje odejście z obecnej firmy będzie uznawane za nietakt, niewdzięczność, chamstwo i zdradę i po złożeniu wymówienia miło nie będzie ale nie podoba mi się organizacja w firmie - nerwy siadają i chcę odejść a takiej kasy jak mam nie dostanę u innego pracodawcy (1600 netto) w moim mieście więc jak mam gdzieś wyjechać za chlebem to wolę jechać za granicę