Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porcja

Zaparcia

Polecane posty

Gość porcja

Czy ktos miewa takie problemy? Jak sobie radzicie? Dla mnie tym razem to katastrofa. Okropnie sie czuje. :-( Picie duzej ilosci wody nie pomaga, jogurty tez nie... Co robic? Dzis wpadlam na pomysl, by zastosowac olej rycynowy. Ale boje sie jak zareaguje moj organizm. Probowal juz ktos?

ja ma zaparcia srednio raz w miesiacu, kupilam specjalne czopki glicerynowe- niestety na recepte. dosc nieprzyjemne uczucie, ale naprawde pomaga, sa super niestety nazwy dokladnej nie pamietam

Gość odpowiem a co mi tam
swieze kiwi raniutko na czczo:) a jakby tak jeszcze activia przez kilka dni, to juz wogole no problem:)

Czopki nie sa dobrym rozwiazaniem, bo moga spowodowac, ze po jakims czasie bez nich ani rusz sie nie obejdziesz.

Gość porcja
Dzieki. Kurcze. No activia mi nie pomaga. Dla mnie to tak jakby deserek pyszny. Moze sprobuje tych kiwi, choc pierwszy raz slysze o takim pomysle. Tych czopkow bez recepty nie dostane? Moze ktos pil wczesniej olej rycynowy?

Kiwi to pomysl mojej lekarki...madra kobieta. Ale musisz je palaszowac codziennie. Mnie sama activia tez niewiele dala, ale ten zestaw jest dobry;):D

A olej rycynowy zamierzam wlasnie zakupic, razem z nafta kosmetyczna....do wlosow:D

nie wiem, musialabys zapytac pani w aptece. ja uzywalam, bo moja siostra dostala na nie recepte od lekarza- miala jakis tam problem z jelitami. ja uzywam raz na jakis czas i oczywiscie czasem miewam slabe zaparcia- takie, ze nie msuze ich uzywac. jesli mialabys uzywac je codziennie no to faktycznie wszystko w nadmiarze szkodzi

Gość porcja
Hmm.. lubie kiwi, ale jakos nidgy nie palaszowalam ich duzo. Slyszalam, ze w ogole owoce te z tymi malenkimi ziarenkami - kiwi, malinki... ruszaja troche przemiane materii. No zobaczymy. Jeszcze raz - dzieki. A co z tym olejem rycynowym? :-P Serio pytam, bo mam akurat w domu.

o boze, to najgorsze swinstwo jakie kiedykolwiek mialam w ustach 😭 sam zapach odrzuca. nie wypilam w koncu wiec nie wiem :)

Gość Lao
olej rycynowy jest na zaparcia, dziala szybko i dokladnie, ale smakuje obrzydliwie.

Gość porcja
moge troche wypic swinstwa, ale zeby poskutkowalo 😭 dziala? Lao - powiedz cos wiecej, prosze!

Gość porcja
bardzo prosze, niech ktos cos napisze!

Gość porcja
bede tu zagladac, moze ktos sie zlituje nade mna...

Gość Lao
przeciez napisalam, przeczytaj instrukcje na butelce oleju.

Gość zaparcia zaparcia
No to ja się wypowiem. Z moich szerokich w tej materii doświadczeń. - kiedy tylko odczuwasz parcie trzeba od razu iść się wypróżnić. jak najszybciej (jeśli się powstrzymujesz zanika odruch parcia i wtedy jest spory problem...) - jeżeli odczuwasz pewien hmmm "nacisk" ale jednak nie możesz to siedzisz na kibelku i stękasz. - olejek rycynowy. na mnie nie działa. łyżka stołowa przyprawia o lekki ból brzucha i tyle - czopek glicerynowy. boli. i nie rozwiązuje problemu za to przyzwyczaja jelita do rozleniwienia Sama polecam: - zmiana diety. ciemny makaron, ciemne pieczywo. Jedz otręby (granulowane z jabłkiem są całkiem dobre), łykaj błonnik w tabletkach. Dużo owoców. - danone Activia dwa razy dziennie. Wieczorem i rano. Nie od razu, ale po pewnym czasie naprawdę pomaga. Pozdrawiam.

polecam tabletki z pestek figi (nie pamietam jak sie nazywaly ale cos na R chyba (radirex??) ;/) w naturalny sposob poprawiaja perystaltyke jelit i kupka gotowa

Gość eeewa
skuteczne sa tabletki "bisacodyl" bez recepy ok6 zl -wezmiesz wieczorem a rano bedzie efekt ,tylko nie przesadz 2-3tab bo jak przecholujsz to bedzie biegunka

Gość zaparcia to nie problem

Gość odradzam...
bisacodyl. Zaczełam go brać 10 lat temu i niestety teraz bez niego się nie wypróżnie :(

Gość porcja
hehe... zaufaj mi - naprawde zaparcia to problem! Jem jablka, lubie ziarna, jogurty... Wszystko na nic. :-( Dziekuje wszystkim za odzew i probe pomocy. Chyba zaczne stosowac te kiwi, jesli nie pomoga to bede sie lapac wszystkiego po kolei. Jesli ktos ma jeszcze jakies rady to piszcie. Ech, zycie to nie bajka.

Gość Jest tyle wspaniałych
środków na zaparcia ,sa mnie smaczne ale też są bardzo smaczne i bardzo zdrowe

Gość Skoro piszę że
zaparcia to nie problem to chyba wiem, co pisze:)

Gość porcja
odradzam -> podejrzewam, ze wszystkie tego typu leki uzalezniaja i nalezy z nimi bardzo stroznie... przykro mi, moze lekarz Ci cos doradzi? to juz nie sa zarty.

Gość Życie nie bajka
ale jak umie się w nim poruszac,to naprawde potrafi być cudowne

Gość porcja
e tam... nic nie wiesz :-P

Gość Lekarz nic
ciekawego Ci nie przypisze bo to nie w jego interesie

Gość porcja
tys prowda :-(

Gość odradzam...
cóż... głupota, wspomaganie odchudzania i oto efekt :( I tak teraz jest lepiej, wystarczą mi 2 tab, a bywało, że musiałam brać i po 20 naraz :( Niestety, jestem skazana na leki do końca zycia.... Dlatego naprawdę, z lekami przeczyszczającymi należy BARDZO uważać i lepiej ich w ogóle nie brać.