Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamyczek99

chlamydia i TSH

Polecane posty

Gość Kamyczek99

Witam, jestem na początku ciąży. Lekarz kazał mi zrobić badanie na chlamydię i TSH. Po co się takie badania robi? W ogóle to się zdziwił, ze nie robiłam takich badan przed zajściem w ciążę (ciąża była planowana, a z powodu zmiany miejsca zamieszkania musiałam zmienić też lekarza) i że od miesiaca jem już witaminy dla ciężarnych. Myślałam, ze to standard...

Gość koobit
O chlamydii wiem niewiele, ale TSH pokaze, czy nie cierisz przypadkiem na choroby tarczycy -- nadczynnosc moze powodowac poronienie, niedoczynnosc--wady płodu(kretynizm m.in) Mądry lekarz, mój w ogóle nic nie powiedzial, db,ze sama wpadałam na to, by zrobic badania TSH--i wyszła nadczynnosc.Powodzenia

Gość zatroskana
niedoczynnosc tarczycy tez jest przyczyna poronien... zwlaszcza wczesnych. Hormony tarczycy sa generalnie bardzo wazne zwlaszcza w ciazy. Wiec dobrze je skontrolowac. chlamydia to rodzaj bakterii, ktore tez zagrazaja ciazy.

Gość zatroskana
aha!! Wazne zeby to zbadac, bo mozna to leczyc, wiec zrob i z wynikami do lekarza :)

Gość Kamyczek99
Dzięki dziewczyny. Co prawda nigdy nie miałam problemów z tarczycą, ale zrobię te badania we wtorek. Dostałam skierowanie na pobranie krwi, a już zdążyłam się doszukać, że na chlamydię robi się też wymaz z szyjki. A nie wiecie, czy to wszystko jedno, czy zrobić i to i to? I czy Wy brałyscie witaminy przed zajściem w ciążę? Ja cały czas biorę feminatal i trochę sie przestraszyłam tej tarczycy, bo może niepotrzebnie biorę jod w witaminach. Z druugiej strony, ten pierwszy ginekolog mi kazał. Mam nadzieję, ze nie zaszkodziłam Maleństwu...

Gość zatroskana
Tarczycy nie trzaba sie bac - trzeba ja zbadac :) Ja miala zakaz witamin - dopiero od 20 tyg ciazy jem feminatal (co drugi dzien). I mnei sie wydaje, ze jak sie normalnie odzywiasz to nie ma potrzeby pakowac w siebie witamin dodatkowych, no i kasy w te witaminy :) Niektorzy twierdza, ze jak za duzo witamin to sie wiecej tyje... A jesli chodzi o chlamydie to ja osobiscie miala wymaz z szyjki. Pozdrawiam serdecznie :) Spokojnych swiat!