manekinka 0 Napisano Kwiecień 8, 2007 nie wiecie jak jest z cytologia jeśli dziewczyna jest jeszcze dziewicą... moja gin nie kwapi sie cos do tego, zeby przeprowadzic to badanie, nie wiem, czy takie badanie robi sie tylko wtedy gdy pierwszy raz ma sie juz za soba, miała któras z was robioną cytologie jako dziewica? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja sie nie Napisano Kwiecień 8, 2007 wyowiem, poniewaz miałam badanie jak juz dziewica nie było, ale moze inne forumowiczki coś niecoś wiecej wiedza.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość usumn Napisano Kwiecień 8, 2007 http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,72295,3246873.html a google nie macie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nomina 0 Napisano Kwiecień 8, 2007 Popieram przedmówczynie. Stopień naruszenia ;) nie ma nic do rzeczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
manekinka 0 Napisano Kwiecień 8, 2007 no i oki, mamy google, czytałam wiele na ten temat, ale dalej nie wiem, jak jest przeprowadzane takie badanie u dziewicy, lekarz wrowadza wziernik, a jak dziewczyna jest dziwicą to przeciez jest badana tylko palcami,tak jeest w moim przypadku, nie wiem, czy jeśli poprosze o takie badanie, to co, usłysze że na właśne ryzyko, bo moge ewentualnie być rozdziewiczona z metalowym narzedziem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
manekinka 0 Napisano Kwiecień 8, 2007 nomia - jeśli nie ma to dlaczego moja ginekolog mówi, ze póki mam błonę, to nie ma jak przeprowadzić tego badania... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość usumn Napisano Kwiecień 8, 2007 o ile mi wiadomo dziewica sie nie robi cytologii Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
manekinka 0 Napisano Kwiecień 8, 2007 moze powinnam pójsc poprpstu do innego lekarza... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
manekinka 0 Napisano Kwiecień 8, 2007 dobra dziwczyny, ale mówi sie też o tym, ze dwudziestolatka powinna juz mieć pierwsza cytologie a sobą... a w prztypadku dziewczyn które jeszcze nie miały piewrszego razu za sobą, badanie raczej nie odbywa sie z wziernikiem, a to jest konieczne do wykonaia cytrologii(chyba ze czegos nie łapie;)) dlatego sie zastanawiam nad tym, bo z jednej strony chciałabym, je juz zrobic, a z drugiej, nie wiem, jak to sie w takim przypadku odbywa... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Spring sky 0 Napisano Kwiecień 9, 2007 no z tego co wiem, to sie u dziewic cytologii nie robi, ale jednak słyszałam też o przypadkach, gdy miały i nie było problemu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mikulka Napisano Kwiecień 10, 2007 ja jestem dziewica i mialam robiona cytologia,troche boli ,ale da sie przezyc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nomina 0 Napisano Kwiecień 10, 2007 Manekinko, nie mam pojęcia, dlaczego tak mówi :). Wiele razy miałam to badanie \"przed\", tak samo, jak inne, znane mi dziewczyny. O ile wiem, błona dziewicza to nie blacha :) są tam otworki (znam nawet osobę, która tak miała ją ukształtowaną, że można było nawet USG TV zrobić), a szczoteczka do cytologii nie jest znowu taka wielka. Być może czasem budowa błony nie pozwala na badanie (ale nie wiem, tak sobie teraz strzelam), sądzę jednak, że warto byłoby, abyś skonsultowała to z innym lekarzem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ja miałam robione to badanie Napisano Kwiecień 10, 2007 już "po", niemniej są bardzo cieniutkie wzierniki, którymi z tego co wiem można badać dziewice. Bada się też dziewice "per rectum", ale nie wiem, czy w ten sposób w ogole jest możliwość zrobienia cytologii. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
manekinka 0 Napisano Kwiecień 12, 2007 dzięki wielkie za wszystkie wypowiedzi nomina - tak też zrobię,wybiore sie do innego lekarza, najwazniejsze to rozsadnie dbać o swoje zdrowie:) pozdrawiam was wszystkie ciepło :):) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nomina 0 Napisano Kwiecień 12, 2007 Manekinko, tak czyń :). Może zresztą niepotrzebnie się martwisz, a cytologię będziesz miała w odpowiednim czasie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach