Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem jak to rozwiązać

do znających się na matematyce albo chemii!!

Polecane posty

Pomóżcie mi rozwiązać zadanie! Oblicz stężenie procentowe używanego do dezynfekcji skóry spirytusu salicylowego, wiedząc, że można go otrzymać, rozpuszczając 2g kwasu salicylowego w 60cm(3) etanolu o gęstości 0,8 g*cm(-1)

Gość United Pants of America
4 %

C=(m(subst)/m(roztw))*100% m(subst) = 2g m(roztw)=m(subst)+m(rozp) m(rozp) = objetosc(rozp) * gestosc(rozp) i juz

a ja dodam iż potrzeba Ci wzór etanolu (C2H5OH )i kwasu (C6H4(OH)COOH) :)

Ale co zrobić z tą jednostką końcową? Bo jam jest podana gęstość w g*cm do potęgi -1 i przy końcu wychodzi masa w g*cm do potęgi ....

A do czego jej ten wzór? - sam nie wiem (w danych moze napisac:P) Konczyłeś /konczyłas chemie ?? jaka uczelnia ??

ale własnie w tym zadaniu chodzi mi o tą potęgę do -1 przy gestości. Tak było w zadaniu. I z tym jest największy problem, normlanie to wiem o co chodzi, ale ta potęga wszystko pomieszała.

nom pochrzaniło mi sie :) własnie chciałem poprawić , uprzedziłes mnie:) Jak ci idzie ?? ps. proste ale piepszy mi sie Reakcja syntezy amoniaku z wodoru i azotu przebiega z 60% wydajnością. Oblicz ile m3 azotu wzięto do reakcji jeśli otrzymano 100m3 amoniaku. Objętości gazów mierzono w warunkach normalnych.

Gość bhjhjk
biedak, pomnóż se 60, jak nadal ci wychodzi 4,8g to spróbuj kalkulatorem

Jestem babą :) Ogólnie nie narzekam :) Ale pracy jest tyle, że nawet nie ma się kiedy po pupie podrapać :P

Gość bhjhjk
jak masz gestos g*cm^-1 to masz zle, nie ma czegos takiego, musi byc g*cm^-3

chemikal - do profesury ?? czy najpierw Doktorat ?? Powiedz mi jaki profil byłas ?? (pamietasz to jeszcze :P )? Napisz coś wiecej :) jak jest?? czego nie lubisz, a co tak?? Co dalej ??

83.67 m3 azotu

gęstość ma z założenia wymiar masa/objętość i trzeba to rozumieć jako \"tyle waży taka objętość danej substancji\". Z g/cm to jakiś ewidentny błąd w druku :)

United Pants of America - nie racz nas takimi odpowiedzniami bo to nic nie daje. Naj droge jak do tego doszłaś /dzoszedłeś ! też Wydział Chemi ??

Romans z chemia zakonczyl sie dawno temu. :(

Chemia środowiska, ale na doktoracie całkiem zmieniłam obiekt zainteresowań i stałam się chemikiem-teoretykiem. Chemia kwantowa itd. Bardzo miłe. A dlaczego podpytujesz o to? Czyżby kolega po fachu?

Zostawie kwestie obliczen dla Chemical aby zweryfikowala.

chemikal - jak dobrze wiatr powieje to moze w dalekiej przyszłości czemu nie ! jak narazie (wielkie zaskoczenie ) mam w prszyszłości chęć zdawać chemie :) (po humanie nic ciekawego zbytnio nie ma )( To prawda (odnoście chemi kwantowej) iż woda nie potrzebuje 100 stopni celesjusz aby sie zagotowac ??

Chemia to jedynie moja byla pasja. Mam inne zainteresowania ktore sa wiekszym wyzwaniem. Jednakze chemia ma swoje miejsce w moim sercu, jak rowniez zapach chemikaliow. :) Wciaz jest miejsce na chemie w moim zyciu i karierze. Moze kiedys do niej wroce jak mi sie trafi odpowiedni rodzaj posady. Kto wie.