Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak robicie i co dodajecie

ZApieKAnka z ZIEmniakOW

Polecane posty

Gość jak robicie i co dodajecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z a h i r e k
ugotuj ziemniaki w mundurkach,ostudź,obierz,pokrój w plastry,kiłbaskę z boczkim wędzonym obsmaż na rumiano dodaj cebulkę,do naczynia żroodpornego wlóż część ziemniaków,na to kiełbasę i znowu ziemniaki ,na wierzch zetrzyj ser i zapiecz w 200 stopniach około 40 minut.I to wszystko,możesz dodać przyprawy do ziemniaków.Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie inaczej. Ziemniaki obieram, kroje w plastry i gotuje kilka minut. Tak żeby były półtwarde. Gotuje jajka na twardo. I teraz tak. Naczynie żaroodporne smaruje odrobiną oleju, układam warstwe ziemniaków, posypuje startymi na tarce warzywnej jajkami. Układam paseczki szynki, i plasterki pomidora. Posypuje kukurydzą z puszki i startym serem. Następna warstwa ziemniaków itd. Na samej górze układam ziemniaki i posypuje tylko startym żółtym serem. Można też tą zapiekankę zalać jajkiem rozmieszanym ze śmietaną. Wtedy zrobi się taka skorupka, a w środku sosik. Czasami też robie do tego sos czosnkowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaczka w buraczkach
ja robię tak: ziemniaki podgotowuje ok 10-15 min i kroję w talarki układam w naczyniu żaroodpornym. Nastepnie kroję pora w pół talarki i podsmażam na maśle. Układam warstwę pora na ziemniakach. ok 20 dag szynki (może być kiebaska) kroję w kostkę podsmażam na patelni i układam w naszyniu jako 3 warstwę. Posypuję startym żółtym serem. Na wierzchu układam ostatnią warstę z ziemniaków, posypuję przyprawą do ziemniaków kamisa. Sos: śmietanę mieszkam z zupką grzybową lub pieczarkową z torebki i takim sosem polewam całość zapiekanki i posypuję na wierzchu tartym żółtym serem. Zapiekam ok 20 min. Pyszotka....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bxfghs
mnia mniam dwie ostatnie muszą być dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja nie gotuje ziemniakow - po co wygotowywac smak i wartosci odzywcze. brytfanke nacieram maslem i czosnkiem. klade warstwe cienkich plasterkow ziemniakow. na to wrzucam troche rozgniecionego czosnku, potem posypuje tymiankiem (idealnie, jak jest swiezy), galka muszkatolowa, sola i pieprzem. na to cienka warstwa tartego sera (jakis twardy i kruchy, np. cheddar albo grujyerre lub cos w podobie). powrtarzam powyzsze warstwy 2-3 krotnie, a na samycm wierzchu jest ser. na koniec zalewam mlekiem na tyle, zeby mniej wiecej ostatnia warstwa ziemniakow nie byla calkowicie zalana). pieke w mocno nagrzanym piekarniku jakies 40 minut, do czasu, gdy ser na gorze jest zarumieniony. zapachy podczas pieczenia tej zapiekanki sa niemozebne, ze wzgledu na przyprawy :D wiem, wyglada bardzo psostolinijnie, ale jest nieoczekiwanie wytworna w smaku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agivp
ja robie zapiekanke tak : gotuje ziemniaki potem kroje w plasterki i klade do garnka zaroodpornego, no to kielbaske podsmazana z boczkiem znow ziemniali na to daje jajka na twrdo , troszke pieczarek duszonych i na wierzch ser zolty tre. pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomer
Naczynie żaroodporne wykładam olasterkami boczku(może być wędzony),z braku boczku - trochę oleju,cienkie plasterki surowych ziemniaków,warstwa cebuli w półtalarkach,lekko posolić,majeranek.Warstwa ziemniaków,starte na tarce o dużych oczkach - pieczarki,4-5 ząbków czosnku wyciśnietętego lub drobniutko pokrojonego,pieprz,ziemniaki,mogą być plasterki kiełbasy lub boczek w kosteczkę,ziemniaki,majeranek.Po 40 minutach posypuję tartym żółtym serem i jeszcze na 10-15 min.do dochówki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a teraz zapiekanka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A moja taka -wysmarowac naczynie tluszczem i dodawac kolejno ugotowane i pokrojine w plasterki ziemniaki ,posypac sola i pieprzem ,na to poktojone parowki i pol puszki zielonego groszku. Powtorzyc czynnosci ile razy sie chce. Na koniec pojemnik maly kwasnej smietany rozbeltac i polac nia zapiekanke ,delikatnie widelcem pomoc smietanie dostac sie wglab zapiekanki. Na wierzch starty zolty ser i do piekarnika na 30minut. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cookie cookie cookie
co do sera na zapiekance to warto zrobic tak, zeby zetrzec ser zolty a pozniej w wymieszac z lekko rozpuszcoznym maslem i dopiero takak masa serowo maslano pokryc zapiekanke. warto ejst uzyc dobrego masla np kerrygold, wowczas zapiekanka napiera charakterystycznego maslanego , delikatnego smaczku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maly kucharz
a mozna taki kerrygold z ziolami wziac? chyba mozna, wow. ..fajny przepsi drodzy panstwo :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×