Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no nie wiem jak to jest

czy oboje musimy zanieść ksiedzu dokumenty?

Polecane posty

Mój narzeczony nie ma czasu a ja juz bym chciała zanieśc dokumenty chrztu, z usc, bierzmowania ...do księdza i nie wiem czy koniecznie musze z nim czy moge sama? rozumiem ,że trzeba podpisac protokół i musimy byc oboje , ale czy na to nie nalezy się wtedy z księdzem umówic na jakis termin juz konkretny? jak było u was? i czy karteczki spowiedzi tez moge ja odebrac dla narzeczonego?

wszystko zalezy od księdza jesli zaniesc tylko dokumnety i odebrac karteczki do spowiedzi to przypuszczam ze sama mozesz ale najelpiej jak juz beziesz to umów sie na ten protokół tak abytście mogli razem .

no własnie tak chcę zrobić. Zanieśc tylko by juz miał u siebie, a protokół na inny dzień i opłata w kopercie tez:) a wy daliscie opłaty od razu czy tuz przed slubem dajecie?

na protokole musicie być obydwoje a wszystkie inne sprawy jak dostarczanie dokumentów może być tylko jedna osoba np. ktoś za was ( też może)

to wszystko zależy od parafii i od księdza. najlepiej zrobić to w dniu podpisu protokołu( o ile tym dniem nie jest dzień ślubu) Zapłacenie oczywiście wiąże się z totalnym zaakceptowaniem tego dnia w kalendarzu parafialnym.Nie róbcie tego gdy nie jesteście zdecydowani do brania ślubu w tym kościele.

a ta opłata w kopercie w momencie podpisania protokołu tez?aha i czy zapowiedzi to tez moge sama potwierdzic by na ambonie oglosili ?czy musimy oboje zgodzic sie pisemnie na to?

ale my jestesmy zapisani u księda i kwota jest "co łaska". My mamy juz ustalone ze w tym kościele bo to moja parafia jest. Tylko własnie tez myslę ze jak podpiszemy protokół to zapłacimy.

ja dawałam peiniądze jak dawaliśmy na zapowiedzi,a potem jeszcze swiadkom przekazaliśmy by dali przed mszą :) zapowiedzi daliśmy 100 zł, - u mnie a 50 zł u męża, a za masze 200 zł dodam ze neikt nam nei wyznaczał ceny i nei kazał płacić :)

na zapowiedzi to tez sie płaci? o rany........poważnie?

myslę ze ja tez tak zorobię po 50 zł na zapowiedzi i potem 200 - 300 zł za ślub. Dodam jeszcze ze to i tak dużo bo i tak slubu bedzie mi udzielał ksiądz z zupełnie innej parafii.