Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaastanawia mnie

kto sie dobrze zna na genetyce? jakie oczy odziedziczy dziecko?

Polecane posty

Gość zaastanawia mnie

wiem oczywiscie jak dziedziczy sie kolor niebieski i brązowy. wiem ze niebieska barwa jest warunkowana przez parę genów recesywnych itp. Ale zastanowia mnie jakie oczy bedzie miało dziecko, ktorego rodzice mają oczy szare(takie szaroniebieskie albo szorozielone zalezy od swiatła) i jasne zielone. czy wtedy jest prowdopodobieństwo 50:50 ze będą szare albo zielone? jesli ktos wie to prosze o odpowiedz

Gość moim zdaniem obie te barwy sa
jasne wiec odpowiadaja za nie geny recesywne czyli na pewno beda to oczy jasne i wydaje mi sie ze szanse sa wlasnie 50:50

Gość JAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Zależy od tego jaki kolor oczu mają dziadkowie

Gość zaastanawia mnie
co tu mają dziadkowie do rzeczy?

Gość ojoj/
choroby? nie mieszkanie?

Gość genetyka
to zalezy od genotypu barwy oczu obu rodzicow, niestety nie moge stwierdzic jakie macie genotypy i nie moge okreslic prawdopodobienstwa... i niestety genotypu tez mi nie podasz... ale biorac pod uwage ze obie barwy sa jasne to mozliwy jest jeden i drugi, ale chyba bym obstawiala za szarozielonym, ale dlaczego to nie wiem ;) a po dziadkach dziedziczy sie rozne geny, nie tylko choroby... i czasem jest tak ze u rodzicow jakas cecha nie wystapila, ale ktora maja w genach wlasnie po swoich rodzicach (czyli dziadkach dziecke) i przy odpowiednim krzyzowaniu sie genow wlasnie ta cecha wystapi u dziecka, dlatego dziadkowie tez maja cos do tego ;)