Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZapytajkaAA

Pomożecie?? Pilne

Polecane posty

Gość ZapytajkaAA

Mam pytanie.. jestem w 5 miesiącu..leczę się prywatnie.. zawsze płaciłam za badania krwi itd, itp Jednak one kosztuja strasznie duzo.. Nie chodze do przychodni publicznych, gdyz Pani ginekolog jest bardzo niemiła .. z akcentem na bardzo:D Pomyslalam, ze pojde po takie skierowanie na badania do lekarza rodzinnego i stad moje pytanie, czy on moze mi odmowic?? Albo ewentualnie gdybym poszla do tey ginekolog to czy ona musi mnie zbadac rowniez, czy weźmie pod uwagę karte przebiegu ciąży wystawioną przez innego lekarza?? Jakie mam prawa w tych kwestiach, czy mogą mi odmowic tego skierowanai..?? BARDZO PROSZE O POMOC (Acha i czy usg w 5 miesiacu można wykonać dopochwowo, czy juz sie tego nie robi?? Tak tylko o to pytam)

Gość ccccc
lekarz rodzinny powinnien Ci dać skierowanie usg dopochwowo w 5 m-cu na moje nie

Gość alausiaM
u nas nie ma mozliwosci zeby lekarz rodzinni przepisal te badania jestem z kujawsko-pomorskiego powiedziala ze nigdy takiego czegos nie robila , bo nie maja prawa ale wiem ze w innych miastach robia

Gość ja powiem moze tak
jesli idzie o rodzinnego to zalezy jak jest u niego z pula skierowan i kiedy miialas ostatnie badania robione. w sumie nie ma obowiazku dawac ci takiego skierowania jesli jestes w ciazy bo to dzialka ginekologa. nie wiem w jakich lab robisz swoje badania ale te standardowe mocz i morfologia to u mnie koszt 9zl, zelazo dodatkowe 5zl. moze poszukaj innego lab gdzie bedzie taniej i nie bedziesz musiala przynajmniej w kolejkach stac do rodzinnego. jesli idzie o usg to dopochwowego nie robi sie juz po 12tygodniu takze bedzie przez powloki brzuszne.

w 5 miesiącu już się raczej robi przez brzuch - ciąża jest na tyle wysoko, że dopochowowo mogłoby nie mieć sensu. a co do skierowania - lekarz rodzinny na pewno może Ci zlecić badania, zresztą zapytaj. co do badania przez niemiłą lekarkę - każdy porządny ginekolog najpierw Cię zbada zanim wystawi skierowanie na cokolwiek czy receptę. Chyba, że prywatnie...

właśnie dostałam skierowanie na badania od gina prywatnego , poszłam do mojego lekarza rodzinnego do państwowej placówki i lekarka wypisała mi państwowe skierowanie na badania, więc myslę , że jest to mozliwe

Gość ZapytajkaAA
no tak...nnie mam na mysli zwykłych badan w ttm przypadku moczy czy morfologie ..mozge sobie zrobic ... te podstawowe to okolo 15 zł...ale nie o to michodzilło:) Mam na mysli badania za ktore jednorazowo placi sie 30... np przeciwciala Rh:) a tez nie mam czasu jezdzic po całej Bydgoszczy i orientowac sie...:) wtedy szkoda oaliwa i na jedno wyjdzie:):) Poza tym..co z tą Pania ginekolog wypisze mi to ta zołza czy nie?? W karcie przebiegu ciąży jest podana moja gr krwi i ojcia.. wiec co bedzie mnie badac, czy wysylac na swoje badania??/ Jak to jest?? Przepraszam za chaotyczne wypowiedzi, ale jestem w pracy:) Albo inaczej zakladajac ze pojde normalnie do tey ginki z przychodni publicznej powiem, ze jestem w ciazy..to co ona zrobi?? i tak bedzie musiala mnie wyslac?? Jak mnie zbada?? przez usg przez brzucjh??

Gość Alexxxa
A jak ci się zapyta, gdzie chodziłaś do tej pory? To co powiesz, że prywatnie, ale teraz chciałabyś skierowanie za darmo? Co do lekarza ogolnego - chyba raczej ci nie wypisze. To przychodnie ponoszą koszty wszystkich badań, więc na pewno nie będzie chciała obciążać swojej przychodni dodatkowymi kosztami. Jeżeli jest to jeszcze przychodnia prywatna, gdzie analizowane są wyniki, to tym bardziej ci nie przepisze, bo ktos potem mógłby to zakwestionować.

Gość ZapytajkaAA
Alexxa..no chyba nie sugerujesz, ze mnie nie zbada..nie przesadzaj ... Chyab po to tam preacuje.. Nie powinno jej obchodzic, czy leczylam sie prywatnbie, czy w polsce czy na ksiezycu.. W koncu niektory badania musi mi zlecic..:O A jesli jest konflikt serologiczny to tymbardziej!!

Gość też po skierowanie
Mój lekarz rodzinny powiedział, że nie może mi dać skierowania i w związku z tym kazał mi iść do ginekologa. Ten miał mi dać skierowanie bez badania. Okazało się, ze byłam dla pana doktora bardzo kłopotiwą pacjentką, bo zgłosiłam się w 6 miesiącu (wcześniej chodziłam oczywiście prywatnie), ale dość już miałam wydawania pieniędzy. Nie chciał mnie nawet zbadać, widział, ze jestem uparta i w końcu dał mi z wielką łaską skierowanie. Była to moja pierwsza i mam nadzieję ostatnia wizyta w tej poradni.

Gość Alexxxa
Nie, absolutnie nie sugeruję, że cię nie zbada, tylko tak pytam z ciekawości.

Gość ZapytajkaAA
tez po skierowanie--- nie rozumiem...to co ...przeciezz oni musza nam to dac.. a gdybysmy byli z 2 konca polski to co?? Tez nie da?? Co za ludzie... (musza nas skierowac na pewne badania i juz!!) Chyba jak tam pojde to ich pozabijam:D:D zart

Gość ZapytajkaAA
a tak na marginesie, gdzie można złożyc skarge na lekarza, ktory zachowuje sie po chamsku albo odmawia badan??

Gość Alexxxa
Skargę można złożyć, ale czy to cos da to inna sprawa.

Gość Alexxxa
Złożyć możesz do dyrektora przychodni/szpitala (lub któregos z zastepców) lub do rzecznika praw pacjenta przy NFZ.

Gość też po skierowanie
Ja wyszłam z płaczem na końcu nosa z gabinetu. Dodał jeszcze, że szkoda, że nie przyszłam 15 minut później, bo wtedy by już go nie było, a byłby drugi lekarz :O Fakt, moja ciąża była zagrożona, ale mimo wszystko beznadziejny dziad z niego. :(

Gość ZapytajkaAA
Ale dziewczyny, czy naprawde jest tak, ze ona może odmowic mi zbadania mnie..?? Przeciez ona musi sie mna zaopiekowac... jak mgą nam nie wystawić skierowania.na tak ważne badania?? Jakich argumentow można uzyc?? :(

Gość eeeeeee
Miałam podobną sytuację do Twojej. Rodzinny dawał skierowania bez problemu, nawet teraz na usg Maluszka, żebym nie musiała płacić. Wszystko zależy od podejścia lekarza i kasy jaką przychodnia ma od funduszu.

Gość ZapytajkaAA
Własnie dzwoonilam do rzecznika.. i Pani powiedziała, ze ona ma po porstu obowiązek wynikający z ustawy o zawodzie lekarzy!! Ja place ubezpieczenie..wiec to mi przysługuje.. Jakby nie poskutkowało..to mam nastepnym razem nie dzwonic i pzryjsc osobiście...:D:D i wiecie co chyba sobie włącze dyktafon:d mm..nigdy jej nie zapomne jak mnie kiedys potraktowała!!!!!!1111