Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktoras z was brała

ślub w nie swojej parafi-gorzej to załatwic?

Polecane posty

Gość czy ktoras z was brała

chce wziasc cichy skromny slub ale w innej parafi czy sa trudnosci w załatwieniu takiego slubu. Domyslam sie ze wszystko zalezy od ksiedza proboszcza tej parafii w ktorej bralabym slub

jest troche więcej formalności ale wszystko da się zrobić :) Ja miałam ślub ani w swojej parafii ani w męża a w dodatku ślub braliśmy w kościele jezuitów a to nie jest kościół parafialny i musleliśmy dodatkowo mieć pozwolenie z tamtejszego parafialnego. Głowa do góry jak się chce to wszystko da sie zrobić. Powodzenia

Gość ja mam taką sytuację
ja jestem zameldowana w mieście X i do tej parafii należę, mój narzeczony zam. i w parafii Y. ślub bierzemy w parafii w mieście Z. musisz najpierw jechać do tej parafii w Z i zapytać, czy ksiądz Ci udzieli ślubu (prawdopodobnie będzie pytał dlaczego akurat w jego kościele, więc musisz mieć przygotowany sensowny powód). Potem Ty i Twój przyszły musicie zadecydować, gdzie chcecie podpisać protokół przedślubny. w moim przypadku było to w parafii X. tak samo w USC spisuje się podobny papier, ale też w jednym z urzędów. Po spisaniu protokołu w X, ksiądz dał nam kartki na spowiedż i zapowiedzi i na 2 tyg. przed ślubem mamy odebrać tzw. licencję na ślub w innej parafii. potem z tą licencją i dok. z USC musimy się zgłosić do księdza w Z i już. pzdr.