Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mama ja

jabłecznik-prosty i udajacy sie!!!!!!!!

Polecane posty

Gość ja mama ja

tak jak w temacie bardzo prosze o przepis na dobry,łatwy,sprawdzony i zawsze sie udajacy jabłecznik dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mama ja
podnosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mama ja
naprawde nikt nie zna zadnego przepisu????????????bardzo mi zalezy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mama ja
tak ale jestem noga w pieczeniu i chciałabym aby to nie był jakis przepis wklejony dawno temu tylko zebym w razie jakis watpliwosci mogła sie do danej osoby zwrocic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mama ja
ulotna chwila to ładnie poprosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieczesz biszkopt 6jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia białka ubijasz na sztywno, dodajesz cukier i nadal ubijasz, teraz delikatnie mieszając już łyżką dodajesz żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. ciasto wylewasz do natłuszczonej blaszki i pieczesz ok 35 minut w 175 stopniach. przestudzone przekrajasz na pół teraz masa:) 1,5-2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 szklance wody jabłka obierasz i kroisz w większą kostkę, przekładasz do garnka, podlewasz odrobiną wody, przykrywasz pokrywką i próżysz aż zmiękną, następnie dodajesz cukier (jeśli jabłka są słodkie to wystarczy 0,5 szklanki do smaku), następnie dodajesz cynamon.masę jabłkową przestudzasz, rozpuszczasz 2 galaretki w 1 szklance wody, przestudzasz i dodajesz do jabłek, masę jabłkową odstawiasz na kilkanaście minut do lodówki aż zacznie tężeć. nasączasz biszkopt, przekładasz masą, wierzch dekorujesz lukrem (ucierasz sok z cytryny+ cukier puder) wstawiasz do lodówki i gotowe:) smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mama ja
dziekuje ulotna chwila ale chodzi mi o taki tradycyjny jableczniz zapiekanymi jablkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oto przepis tradycyjny : 1/2 kg mąki 25 dag tłuszczu ( pół na pół maslo i smalec) 15 dag cukru-pudru 2 jajka ( 1 całe i 1 żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 op. cukru wanilinowego Do mąki wbijamy jajka, wsypujemy 12,5 dag cukru i proszek. Wkładamy schłodzone w lodówce masło, siekamy nożem do frakcji groszku ( masło oczywiście). Teraz kilkoma ruchami zagniatamy ciasto i chowamy do lodówy ( można też zamrozić, można trzymać w tej lodówce kilka dni - zyskuje na smaku!). Teraz w tortownicy układamy warstwę ciasta, warstwę surowych , pokrojonych byle jak jabłek, cynamon na jabłuszka, i kolejna warstwa ciasta. Ciasto można rozwałkować i przenieść na wałku, ponakłuwać widelcem , bo będzie robiło balona ;) Można rwać na kęsy i wylepiać ręcznie tortownicę. Jak dobrze schłodzone to można zetrzeć na grubej tarce - wedle życzenia pani dziedziczki . Ciasto wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika ( ok. 200 st. C - bardzo ważne, bo jesli piekarnik będzie zimny, to tłuszcz z ciasta zacznie się wytapiać - klęska!). Pieczemy do zrumienienia górnej warstwy, ok. 45-50 minut. Po wyjęciu posypujemy pozostałym cukrem- pudrem. Najlepsze do szarlotki są Antonówki, tylko gdzie Ty je, kobito, znajdziesz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mama ja----------------> to się dogadałyśmy:D hehe nie no na TAKI jabłecznik to też mam kilka sprawdzonych przepisów:) ale widzę, że farmerka podążyła już z pomocą:) pozdrawiam🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×