Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda_kucharka

Klarowny rosół

Polecane posty

Gość młoda_kucharka

Witam. Jestem młodą kucharką i potrzebuję dobrej rady :) A mianowicie nie wiem co robić aby rosół wyszedł szklisty bo mi wychodzi taki jakiś mętny. Macie może na to jakiś sprawdzony sposób?? Z góry dzięki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warrrrrrr
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2547452.html przede wszystkim mięso do zimnej wody,po zagotowaniu zebrać szumy,pogotować trochę mięso i dodać warzywa........gotować bardzo powoli na małym gazie nie kazde mięso nadaje się na rosół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ata30
Ja gotuję na udku od kurczaka + szponder wołowy lub antrykot,wsadzasz do zimnej wody,gotujesz na małym ogniu,zbierasz kilkakrotnie szum,wrzucasz warzywa, ja dodaję też całą obraną cebulę opaloną w całości nad gazem aż do takiego stopnia,że jest czarna.Daje to rosołowi piękny bursztynowy kolor i ciekawy smak.Gdy warzywa są miękkie,gaszę gaz pod garnkiem,z 15 minut zostawiam go,potem wybieram mieso,warzywa,a cały rosół przecedzam jeszcze przez gazę.Efekt jest taki, że jest KLAROWNY I MA PIĘKNY KOLOR.Nie pływają w nim zadne gluty i taki mozna jesc! Doprawiam kostką knora (rosół drobiowy i wołowy-są th best) + maggi. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryszarda_P
Z moich doświadczeń wynika też, że nie można dolewać zimnej wody, gdy się rosol wygotuje. Tylko ciepla, przegotowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mausjy
hmm,... nigdy przenigdy mnie nie uczono aby mozna bylo dolewac wody :P przeciez to juz nie rosół tylko rozcieńczone popłuczyny!!!! Nalezy pilnowac aby rosół się nie wygotował nadmiernie. I tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosooołek
podobno wystarczy tylko gotowac bez przykrycia na małym ogniu ,i bedzie klarowny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziewczyny a na 20 osób to ..
... ile tego kuraka potrzeba kupić? Jak kupię całą kurę, to mam ją na części jakoś dzielić? Czy tak całego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no na 20 osob to spory gra musisz zrobic :D u mnie jeden kurczak idzie na 4 osobowa rodzine na rosol :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewakopacz
ha pamietajmy, że rosołek potrzebuje-czegoś wołowego, wieprzowego i kuraka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no pytala o kurczaka to odpowiedzialam, oprocz tego zawsze ejst wolowina i cos tam jeszcze :>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewakopacz
ależ ja nikomu nie złośliwiłam:)smacznego rosołku kucharko młoda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40-latka
dobry rosół to wolne gotownie nawet od2do 3godz. dodać trzeba całą główkę cebulki opaloną naokoło nad ogniem,da obry posmak,do rosołu można dodać wody, jak zajdzie potrzeba,do każdej zupy dolewamy zawsze wody gorącej..no i dobrze jak się sztucznych kostek nieużywa..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiacynta5
Rosol musi MRYGAC a nie gotowac sie jak szatan

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość milenka80
a ja mam taki problem rosołowy - wrzucam do zimnej wody mięso, stawiam na małym ogniu i zanim się zagotuje to już jest mętny....pomocy....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wrzątek
jak metny, to moze sama kure dajesz ? duzo selera daj i kawał wołowiny, to bedzie bardziej klarowny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No,zanim się zagotuje to może na metny wyglądać.Ale musisz koniecznie ZANIM się zagotuje zbierać pracowicie tzw szumowiny.Moja mama robi to łyąką,ja z braku takiej umiejętności gęstym,małym siteczkiem.Od momentu kiedy zaczynają wychodzić aż do momentu przegotowania.I dopiero wtedy dodaję cebulę i warzywa.Zresztą z każdego wywaru na jakąkolwiek zupę szumy wybieram pieczołowicie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małaollla
witam. mam sprawdzony sposób na klarowny rosół. Tej metody nauczyła mnie mama mojej koleżanki, znalazłam ja również w przepisach pani Marty Gessler. Zasada jest prosta. Wypłukane, umyte mięso należy włożyć do gotującej się wody, cała reszta zostaje tak jak zazwyczj, czyli na malutkim ogniu gotujemy mięso. a oto przepis pani Marty Gessler. 1.5 l wody 1/2 porcji kurczaka 1/2 szklanki wytrawnego wina 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera kawałek selera pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku, 1 cebula 4 małe pieczarki ( ja dodałam garść suszonych podgrzybków) 1 gałązka rozmarynu sól,pieprz Mięso kurczaka wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść, marchew, selera, pietruszkę, grzyby i czosnek. Gotujemy ok. 30 minut. Jak pisze Pani Marta - w tym miejscu "odważni mogą dodać wino :)". Po tym czasie, do rosołu dodajemy przyrumienioną na suchej patelni cebulkę, rozmaryn i cały pęczek natki. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z ognia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosołożerca
Weź ze dwa rodzaje mięsa drobiowego np. porcję rosołową z kurczaka i indyka lub kaczki ( mogą nawet być te 3 rodzaje porcji rosołowych). Do tego kawałek szpondra i zalej to zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz natychmiast płomień tak by tylko szły bąbelki od dna. Dodaj kilka obranych marchewek, 2 pietruszki, mały kawałek selera, por, połówkę przypalonej dużej cebuli. listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego. Można też dodać kawałeczek białej kapusty. Pianę, która się wytworzy możesz zbierać lub nie, sama opadnie na dno (rosół na koniec i tak trzeba będzie przecedzić przez sitko do innego garnka). Gotuj tak jak pisałem na początku na malutkim ogniu około 4 godzin. Staraj się nie dolewać wody. Rosół nie powinien być rozcieńczony. Gwarantuję, że wyjdzie klarowny i smaczny. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek57

Witam ja mój niedzielny rosół zaczynam robić w sobotę tzn umyte wypłukane w słusznej ilości mięso pręgę  rozbratel szyjka indyka może być drób inny z tym że kaczy daje specyficzny też dobry smak  zostawiam w dużej ilości wody oczywiście w chłodzie włoszczyznę obraną plus kapusta włoska też przez noc jest w wodzie .Po wyjęciu rano włoszczyzny mam gotową pachnącą wodę do gotowania rosołu.Mięso wyjmuję z czerwonej od krwi wody płuczę i wrzucam do wody po moczeniu włoszczyzny najpierw wołowinę i po 3 godzinach włoszczyznę i drób aby był nie rozgotowany i smaczny do zjedzenia,teoretycznie nie ma szumowin bo głównie powstają z krwi a ona wypłukała się po nocnej kąpieli .o przyprawianiu nie piszę bo to indywidualna sprawa na pewno pieprz min 20/25 ziarenek liścia laurowego i ziela niewiele bo robi się wywar do zupy oczywiście daję do gotowania łodygi natki selera i pietruszki cebula albo opalona albo mrożona tak mrożona sprawdzcie jaki ma zapach po rozmrożeniu i nie ma w całym domu spalenizny po opalaniu cebuli ,czosnek mile widziany jak i natka czy kolendra i koperek bo i Takich mam znajomych.Rosół jest gotowany w większej ilości wody i gotuję go do końca podawania .gdyż po wyłączeniu robi się smakowo zupą warzywną  a tak mam dla chętnych gorące mięsko i warzywa .Rzadko pozostaje coś w garnku.Obecnie wskazania są aby tzw.zabieloną wodę przed zagotowaniem wylać i po nalaniu czystej zacząć gotowanie właściwego rosołu...pozdrawiam

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek57

ups zapomniałem o lubczyku który jak inną zieleninę na zimę mrożę..pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a w czym gotujecie swoje zupy? Bo ja mam fajny Wolnowar Crock-Pot 3,5l biały CSC030X dzięki któremu szybciej gotuję, oszczędzam energię, a jedzenie jest przepyszne i mięsko w zupce super miękkie 🙂 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zbierz sitem szumy, potem odstaw rosol aby wystygl do zimnego i przelej przez sito.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×