Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esmeraldaa22

jak wygladaja nauki przedmalzenikie i o co chodzi z ta poradnia?

Polecane posty

Gość esmeraldaa22

jak te nauki wygladaja-ile czasu trwaja, czy na wszystkich trzeba byc, czy sprawdzaja obecnosc np czy sie placi, o co chodzi z poradnia? bo ja nic nie wiem na ten temat:(

Gość esmeraldaa22
nie mam nawet ochoty na to chodzic, ale moj facet sie upral na slub koscielny wiec chyba jednak mu ulegne..

U mnie nauki to 10 spotkań z księdzem. Opowiadał o różnych sprawach związanych z małżeństwem. Jeśli nie masz ze szkoły świadectwa ukończenia kursu przedmałżeńskiego to chodzić musisz. U mnie koszt tego kursu to 50zł/osobę. Ale ja miałam ten kurs w szkole więc zaświadczenie dostał tylko narzeczony (50zł). Obecność sprawdzali, ale podobno można było połowę spotkań opuścić. A poradnia? jeszcze nie byliśmy, ale jest bezpłatna. Są 3 spotkania o naturalnym planowaniu rodziny itp. Chyba musisz być na wszystkich trzech.

Gość esmeraldaa22
oboje mamy takie swiadectwo z liceum:) to wtedy nie trzeba bedzie na to chodzic? wystraczy swiadectwo? a co wtedy z poradnia?

To nie musicie chodzić na te 10 spotkań. Poradnię musicie odbębnić, ale to tylko 3 spotkania. Jak będziesz 3 miesiące przed ślubem u księdza to da wam takie karteczki na których podpisze się ktoś z poradni (w 3 miejscach = 3 spotkania). I z tym znów do księdza i koniec. U mnie jest poradnia bezpłatna.

Gość u nas ksiądz uczył na naukach
pozycji i pokazywał jak pen wygląda oraz do czego służy. Ogładał tez nasze cipki i pokazywał jak je najlepiej wykorzystać.

Gość zapewne robil
to w ten sposb, ze pokazywal jakie pozycje sa najlepsze do zajscia w ciaze? lezenie po stosunku z nogami do gory itp?

Gość Pau.li.na
U nas nauki trwały tydzień. Codziennie wieczorem msza a po mszy ksiądz mówił o sprawach związanych z małżeństwem. Prawie każde spotkanie prowadził inny ksiądz. Niektóre z tych nauk były bardzo ciekawe i mimo że początkowo szliśmy na nie z przymusu to byliśmy zadowoleni.W ramach sprawdzania obecności to po każdym spotkaniu wrzucaliśmy karteczkę z naszymi nazwiskami do koszyczka. Opłata - co łaska. W poradni nie byliśmy ponieważ ksiądz który udzielał nam ślubu nie wymagal tego od nas.

Gość u nas ksiądz uczył na naukach
nie pokazywał, tylko praktykował na nas, a potem powiedział, żeby cicho siedzieć, bo inaczej pójdziemy do piekła

a my nic nie placilismy, no i bylo calkiem sympatycznie, ksieza opowiadali o malzenstwie i tym co z nim zwiazane :) bylo ok:)