Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość whatIf

Antykoncepcja hormonalna a inne leki

Polecane posty

Gość whatIf

Kupiłam pierwsze opakowanie harmonet'u i za kilka dni zacznę go brać. Wcześniej nie przyjmowałam tabletek antykoncepcyjnych. Najpierw oczywiście zabrałam się za ulotkę i od razu się zdenerwowałam - w pierwszej linijce napisano, ze lekarz przeprowadzi ze mną szczegółowy wywiad i zbada cytologię szyjki macicy oraz piersi. Niczego takiego nie było!!! Żadnych pytań, nawet badania! Pomijam fakt, że boję się powikłań - trudno, będę musiała wypróbować. Chodzi o to, ze lekarz nie spytał mnie nawet, czy przyjmuję jakieś inne leki. W ulotce widnieje informacja, że skuteczność antykoncepcyjną obniżają "substancje przyspieszające pasaż żołądkowo - jelitowy". Ja zażywam Debridat - lek stymulujący motorykę jelit, regulujący perystaltykę jelit i proces opróżniania żołądka. Mam rozumieć, że nici z zabezpieczenia? Cholera! A na tabletkach dni tygodnia są po portugalsku.. Gdzie my zyjemy?!:(

Gość niemozliwe zebys brala 3 lata
a nie mozna samemu powiedziec co się bierze??? myślcie dziewczyny.. to jest obowiazek lekaarza zapytac, ale jak juz tego nie zrobil to wasz obowiazek powiedziec - zwlaszcza jak masz watpliwosci!

Gość yhy
to nic nie szkodzi ze bierzesz debridat,bedziesz zabezpieczona

Gość whatIf
Niemożliwe żebyś brała 3 lata -> słuszna uwaga:) Ale ja osobiście u ginekologa się denerwuję i pomimo posiadania mózgu przeanalizowałam sytuację dopiero po wyjściu z gabinetu. Przy okazji - przed chwilą przeczytałąm w gazecie, że podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej należy zrezygnować z opalania, bo grozi ono przebarwieniami. W ulotce nie mam takich informacji. Wierzyć czy nie? (jeśli odpowiecie "zapytaj lekarza" - zdania medyków na tematy związane z antykoncepcją są różne, dlatego chcę poznać też Wasze opinie).

Gość niemozliwe zebys brala 3 lata
ja chodzę na solar, opalam się na słonku i żadnych przebarwień nigdy nie miałam co nie znaczy ze zawsze tak jest, sama musisz sprawdzic ;)

Gość yhy
tez słyszałam o tym ze po opalaniu mogą wychodzić przebarwienia ale mi jeszcze nigdy nie wyszły

Gość whatIf
Moze to ma związek z wrodzonymi cechami skóry? Mnie jak dotąd słońce żadnej krzywdy nie czyni, opalenizna równa i ładna, jakoś nie chce mi się wierzyć, ze tabletki to zmienią. Poza tym - ogromna liczba kobiet bierze tabletki, a solaria są pełne klientek:D Niemożliwe, zeby wszystkie rezygnowały z hormonów. A wracając do tematu - to perystaltyczne dziadostwo nie powinno mieć wpływu na skuteczność? Chyba miałam problem z interpretacją treści w ulotce, bo "przyspieszanie pasażu" to pewnie raczej środki wspomagające odchudzanie, silnie zmieniające metabolizm.

Gość doudou
Abstrahując od wszystkiego innego - jak się denerwujesz u ginekologa, to chodź do ginekolożki :P A kompetencje większości lekarzy, nie tylko w Polsce, pozostawiają wiele do życzenia. Na szczęście mamy ulotki i umiemy czytać.

Gość doudou
Skuteczność tabletek antykoncepcyjnych mogą osłabiać niektóre antybiotyki i środki przyspieszające metabolizm, więc niewykluczone, że ten Twój De..cośtam też. :o Nawet poczciwy dziurawiec może osłabić działanie antykoncepcyjne pigułek. Lepiej się wypytaj u kogoś kompetentnego.

Gość yhy
ten debridat na pewno nie zaszkodzi,wiem co to za lek bo tez go brałam,on nie jest zaden przeczyszczajacy tylko wspomagajacy prace jelit tzn.pomaga w trawieniu i w lepszej pracy jelit

Gość KYTI
Od wczoraj biorę pierwsze swoje tabsy w życiu, i nie wiem jak to jest z alkoholem przy braniu tabletek. Lubimy sobie czasem wieczorem z mężem wypic drinka. Czy wolno pic alkohol w nie dużych ilosciach przy braniu tabsow.

Gość 1111asia1111
wolno :) wazne by nie zwymiotowac po duzej ilosci a;lkoholu bo wtedy moze sie tabletka nie wchlonac calkiem

Gość wikitra
ja dzis dostalam debridat, poniewaz boli mnie podbrzusze , plecy i ogolnie slabo sie czuje:( chociaz ja i tak podejzewam torbiele bo maja takie same objawy jak ja mam:(