Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jnaha

mamuski z Irlandii

Polecane posty

Gość jnaha

czesc bABECZKI SA TU NA FORUM JAKIES MAMY KTORE RODZILY w irlandii????badz te co zostana mamuskami w tejze krainie deszczowcow?

kilka mamusiek tutaj jest ;) ,wiec moze sie odezwa do Ciebie ;) w ktorym miesiacu jestes ;)???

Gość jnaha
no witam mieszkam w dublinie dokladnie w tallaght termin mam na 21 pazdziernika boze bylas juz moze na pierwszej wizycie w szpitalu?????ja mam na 27 kwietnia i nie wiem czy za to sie placi czy tez noie moj gp powiedzial ze nie poniewaz mam skierowanie ale tu w irlandii wszystko jest mozliwe

jnaha nie martw sie nic nie zaplacisz ;) Glowka do gory a gdzie sie wybierasz do jakiego szpitala cie przydzielili ;) Wiem gdzie jest tallagh ja w santry mieszkam Dublin 9

Gość jnaha
bede rodzic w coombe jak to jest w koncu z ta opieka medyczna dla przyszlych mam?mialam 2 wizyty u polskiego gina tzw.emergency i dwie u gp nie wiesz czy honoruja tu polskich lekarzy????moze zostac przy rodaku???jezuuu jestem tak zakrecona ze juz nie wiem o co chodzi acha wypelnialas taki zielony formularz do HSE??dlugo czekalas na odpoiwedz???

jnaha Ja Ci chetnie odpowiem na twoje pytania ale teraz za bardzo nie moge bo za duzo pisania jutro obiecuje,ze napisze do Ciebie i wszytsko Ci wyjasnie.Wszytko to co ja wiem OCZYWISCIE ;)Moja sytuacja jest troche inna nie mam lekarza polskiego mam irlandzkiego tyle narazie ci napisze.Jutro Ci WIECEJ NAPISZE PA

Gość jnaha
ok dzieki ci dobra kobietko a zatem do jutra papa

MAMUSKI W IRLANDII, MAMUSKI Z IRLANDII NORMALNIE PLAGA TEMATOW POLACZMY JE TAK NAJLEPEIJ BEDZIE ;)AH JESZE ZAPOMNIALAM O TOPIKU BEBOLKA ;)DZIEWCZYNY ZLACZMY SIE W JEDNO BEDZIE ZNACZNIE LEPIEJ ;) jnaha Obiecalam,ze napisze no,wiec jestem ;) Powiem Ci szczerze ze u mnie to troszke inaczej wygladalo,bo ja mialam miec wizyte w styczniu ale akurat nie bylam w Irlandii i moj Krystian zmienil wizyte na pozniejsza potem okazalo sie ze tej wizyty nie ma,bo panie maja taki SYF!!!!!!!!,ze nic nie mogly zanlezc nawet w komputerze tak wiec sie nie zdziw jak cos pujdzie nie tak jak ty bedziesz miala wizyte.Wkurzylam sie na maxa.Jestem obecnie w 29tyg.I wyobraz sobie,ze ide do lekarza dopiero albo nawet juz 2 maja ;)Widzisz sama,ze tutaj roznie jest. Wiesz ja nawet nie wiedzialam ze tutaj mozesz miec polskiego lekarza ;)Jak sie do niego dostalas -prywatnie w klinice czy tutaj Ci finasuja z nim wizyty.Wiesz ja tez bylam u polskiego lekarza,ale niebylam zadowolona z wizyty nie dosc,ze sciagneli ze mnie sporo kaski to jeszcze wizta byla do bani..;) Nawet nie wiedzialam ze w emergency maja polskiego lekarza ja nie mialam tyle szczescia;( Bylam tez na emergency,ale z przyczyn powaznych,bo krwawilam ;( Nic mi nie mow czekalam chyba ze 4godz. CIERPLIWOSC I jeszcze raz Cierpliwosc.Ci zycze ;)Nie wiem jak w Twoim szpitalu jest ale ja rodze w ROTUNDZIE a to jest typowy szpital dla rodzacych i kobiety traktuja hurtowo ciagle tylko slychac NEXT,NEXT...Mialam 2 razy uzg za pierwszym razem jak bylam u swojego GP wyslala mnie do szpitala na UZG zaraz na poczatku ciazy ;)Potem mialam po 3miesiacach uzg a teraz czekam na wizyte u lekarza dopiero bede wybierac lekarza wyobraz sobie !!!Normalnie banda debili jestem juz prawie przy koncowce niedlugo bede rodzic a oni nawet nie wiedza jak gr.krwi mam i czy nie mam przeciw cial.Na szczescie wyprzedzilam ta bande i zrobilam badania w Polsce.Mi nawet nie przyslali zadnej karty ciazy ciagle czytam o jakie karcie a ja jej nie dostalam. Co do tego pisma zielonego to nie mam pojecia,ale jesli Ci zalezy na tym by wiedziec cos konkretnego to mi napisz co to jest za pismo mam kolezanke pielengniarke ona pewnie bedzie wiedziala co z tym zrobic ;) Napisz do czego Ci to pismo ;)Ogolnie za Gp nie placi sie jesli idziesz do niego na wizyte zwiazana z ciaza.Tak samo jak z dentysta masz go za darmo musisz tylko poprosic o wykaz dentystow do ktorych mozesz isc ;)po ciazy tez beda ci sie nalezaly darmowe wizyty ;) Pisz co chcesz wiedziec Przykro mi,ze nie moglam Ci AKURAT W TYM POMOC ;( No,ale moze pomoge Ci w czyms innym ;) A parcujesz??? Od kiedy jestes w Irlandii ??? POZDRAWIAM

Gość jnaha
jezu zabcia przerazilas mnie tym co napisalas wszakze moja pierwsza wizyta to byla u polskiego gina w medicusie taka babka nawet sympatyczna chociaz zdziwilo mnie to ze jak bylam pierwszy raz u niej to mi zadnych badan na potwierdzenie ciazy nie zrobila ale wycisnelam z niej badanie usg bo mialam bole okresowe i dziwne uplawy i co sie okazalo mialam krwiaka kolo zarodka przepisala mi DUPHASTON na podtrzymanie ciazy po miesiacu bylo lepiej ale z bolami trafilam do niej spowrotem okazalo sie ze mam torbiel na jajniku zqa kazda wizyte z usg zaplacilam 160 euro ale czego sie nie robi dla pierworodnego lub pierworodnej heheh dzidzia zdrowa za rada znajomych z pracy poszlam zapisac sie do przychodni wybralam gp taki chinczyk smieszny ale co mi sie podoba to to ze nie traktuje ciezarnych jak maszynki do rodzenia pogadal nawte dal ksiazke o ciazyi skierowal mnie do szpitala w coombe zadzwonilam tam zarejestrowalam sie i po dwoch dniach dostalam list od nich z terminem na pierwsze badania i na nastepne odrazu tez mam 30 maja w miedzy czasie chodze do medicusa na pobranie krwi bo tu jest paranoja z tym ich systemem zdrowotnym zrobilam badania na toksoplazmoze i teraz w przyszlym tygodniu jade na morfologie.jesli chodzi o ten formularz o ktorym pisala to dostalam go od gp milalm go wypelnic i wyslac do HSE dzieki niemu bede widniec w rejestrze jako ciezarna ale odpowiedzi jeszcze nie dostalam i nie widnieje w tym rejestrze jeszcze bo place za wizyte u gp normalnie jak wszyscy jak sie spytalam dlaczego tak jest powiedzial mi ze dopiero od 20 tyg.obejmuje mnie bezplatne leczenie co przeczy temu co mowil wczesniej ze za nastepna wizyte nie bede placic wiec teraz nie wiem jak z tym szpitalem czy bede placic czy tez w sumie mam skierowanie ale jka pisalam wczesniej u nich wszystko jest mozliwe bo maja burdel takze jestem juz zakrecona raz mowia tak a raz tak i jestem poprostu w szoku co sie tu dzieje i zastanawiam sie czy nie wyjechac na czas ciazy do domu bo mnie to wszystko przeraza tyhlko ze pracuje w fabryce naszczescie nie stoje duzo dzwigaja za mnie i teraz na koniec miesiaca chce sie zapisac do zwiazkow poniewaz nie placa mi za godziny na ktorych sie zwalnialam do domu z powodu ciazy bo zle sie czulam i nie moglam wysiedziec a SIPTU szybko im sie da we znaki. mowisz ze przydzielono cie do rotundy z tego co wiem pracuje tam polka bodajze ktos mi mowil ale czy nie mozesz zmienic szpitala skoro traktuja ciezarne tasmowo?boze co za narod tepy czy to jest twoja pierwsza ciaza?kiedy czulas pierwsze ruchy dziecka?juz sama sie nie moge doczekac;)))))

Gość jnaha
acha bom zapomnialam w irlandii jestem tu pol roku a czy ty pracujesz ???jak dlugo ty tu jestes???

jnaha ;) Ale sie dzis rozpisalysmy ;) Nie tylko ja heh!!! ;) No wiec ja jestem od zeszlego roku w marcu przylecialam ;) To jest moja pierwsza ciaza ;) Jestem juz przy koncowce ;) Nie stresuj sie tak ;) Nie bedzie tak zle trzeba poprostu miec cierpliwosc ;) i tego Ci zycze,bo tutaj naprawde trzeba czasem na wszytsko czekac ;) W jakiej fabryce pracujesz ;) -jesli moge zapytac ;)Jestem od 13tyg na L4 I i staram sie o socjal za chorobowe,ale jak wczesniej wspomnialam trzeba tutaj czekac ;( i czekac ;( na szczescie wiem,ze moja sprawa jest w toku musza wszytsko posprawdzac min w Polsce ;)Nie mogalm parcowac w tej fabryce i nawet dobrze ,ale kaski tez nie mam ;( Co do lekarza to tak myslalam,ze bylas w medicusie.Wiesz ja tam bylam raz ale z wizyty jak juz wspomnialam nie bylam zadowolona -OLEW TOTALNY!!!Banda nastepnych debili Odnioslam wrazenie,ze zalezy im tylko,zeby zarobic!!!ze mnie tez skasowali 160 euro co prawda nie mialam zadnych badan procz uzg i tyle kaski Myslalam,ze sie przewroce jak uslyszalam ile.Moj Krystian byl tam zrobic badanie krwi zeby mogl podac mi swoja grupe,ale do dzis mu wynikow nie przyslali.Takze badz tak uwazna i konsekwentna bo oni sobie pozwalaja!!! NIe daj sie !!! Nie daj sie przede wszytskim zrobic w bambuko a jak bedziesz na wizycie to pytaj odrazu ile zaplacisz,bo oni tam oszukuja!!!Aha i nie idz do faceta,bo jest do bani nie potrafil odpowiedziec mi na proste pytania!!!Specjalnie zadawalam mu takie pytania,zeby sprawdzic czy jest dobrym lekarzem,ale widac bylo ze czeka na kaske i narka!!!Co do tej babki to slyszalam,ze nawet wporzatku,ale ja juz tam napewno nie pujde.Zawsze jak bedzie sie cos dzialo ;) to mozesz isc do emergency, albo napisac mozesz do mnie mam kolezanke ktora jest pielengniarka i ona zawsze moje mysli uspokaja ;) Co do szpitala to raczej nie moge zmienic,bo akurat zaden szpital mi nie pasuje ;( Za specjalnie mi to nie przeszkadza,ze tam tak jest ;) Moja kolezanka tam rodzila i byla zadowolona ;)Zreszta ja chce tylko tam urodzic ;) i spadm z tamtad jak najszybciej ;) Co do lekarza to najwazniejsze zeby byl wporzatku ;) A ja mam fajnego .Nie dal mi zadnego pisemka moze poprostu oni wyslali sami ;) Tez dostalalam ksiazeczki ;) ale jak bys chciala cos z polskich ksiazeczek to moge cI dac!!,bo wiekszosc przeczytalam ;) a wiem jak ja przezywalam na poczatku ciazy ze nic nie wiem ;( Co tego pisemka to dodam,ze moze to zalezy od szpitala Zapisz sie koniecznie do siptu!!! co do godzin nie zaplaconych to moze poprostu musialbys im dac jakis kwitek,ze bylas w szpitalu czy tam u lekarza jak ja im dawalam to zawsze mi placili ;) ,wiec moze warto przy kazdej wizycie powiedziec,ze pracujesz i ze potrzebujesz zaswiadczenie,ze odbylas wizyte w szpitalu czy u lekarza ;) Wypisza ci bez problemu ;) Jak sie wogole czujesz ;) bo ja poczatki mialam trudne ;( pozdrawiam

Gość jnaha
dzieki za dobre info tego mi bylo trza a co do ciazy to poczatki tez mialam ciezkie zle znosilam pierwsze tygodnie niedosc ze ten krwiak potem torbiel az mialam chore poronione sny o poronieniu boze ale teraz jest juz lepiej zachciewa mi sie zyc i powoli energia zaczyna mnie nosic mam nadzieje ze szybko sie to nie skonczy to.piszesz ze rodzisz i spadasz wracasz do kraju????

Gość jnaha
ach zapomnialam pracuje w ACT na tallaght skladam cos w rodzaju alarmow ale to sa systemy dostepu nudna praca jak cholera ale coz jesli chodzi o niezaplacone dni to dalam im zwolnienie lekarskie z medicusa i mimo to nie zaplacili mi za caly tydzi9en

Nie,nie wracam do kraju piszac tak mialam namysli,ze sapdam do domciu ;) ale tutaj w Dublinie ;)A zreszta do kraju nie wracam bo ojciec tez musi miec obowiazki ;) Pytam bo wiesz co do parcy to kobiety w ciazy tez maja swoje prawa,ale nie kazda ma pojecie o nich ;) np.,ze jak karmisz a firma ma zly wplyw na pokarm to musza Ci palcic tak dlugo jak karmisz.Tym bardziej,ze tutaj kobiety zadko chca karmic piersia.Troche sie naczytalam,bo ja mialam przeboje z moja firma i do dzis mam ale im nie popuszcze!!! hehhee ;) Ostatnio nawet bylam u prawnika niby mial byc polski ale nie bylo w blenczestown jest Citizen-information i tamprzyjmuje w pon.od godz 7.30-9.30 pm ale ja akurat mialam pecha,ze go nie bylo ;( ,wiec gadalam z irlandka ;) A ja juz wszytsko rozumiem ty mialas zwolnienie lekjarskie na dluzej niz jeden dzien ;) a ja myslalam,ze tylko na dzien.Jak na dluzej to co innego,bo te debile powinny dac Ci wniosek do wypelnienia do socjalu.Zalezy tylko,bo czasem daja dopiero po dwoch tyg.choroby wtedy dopiero mozesz sie starac.To jest taki druk niebieski troche zachodu z wypelnianiem,ale ja wiem jak go wypelnic jakby co ;)I jak juz dostaniesz ten druk kochana to musisz go wyslac do socjalu i oni Ci dadza odpowiedz czy wogole cos ci sie nalezy.Wiesz tutaj wszytsko jest zakrecone ;)Co do zwolnien lekarskich wiem,ze jest tak,ze jak nie przepracujesz roku to oni za tydzien pracy Ci niezaplaca musisz byc chora wiecej niz 14dni roboczych!!!i przyjsc z noga w reka z polamanym kregoslupem itd..;) Niestetyu tak tutaj jest wiem,bo chorowalam jakis czas przed odejsciem na L4 i troche sie dowiedzialm jak to wyglada.Mozesz to sprawdzic ale raczej na 95% tak jest.

aha a za jeden dzien np.jak cos sie stanie i musialabys jechac do lekarza musza Ci zaplacic ;) TYlko,ze jak ja jechalam do lekarza to juz mi niezaplacili,ale jak bylam w szpitalu to zaplacili,wiec widzisz sama ze to roznie jest.

Hallo ja juz po sniadanku ;) ;) Jesli bys byla zainteresowana tymi ksiazeczkami to Ci WYSLE NIE MA PROBLEMU ;) Tylko napisz mi swoj adres ;)Mam kilka juz mi sie nie przydadza,bo je przeczytalam a mam jakies inne wrazie buu ;)Gdyby kiedys znow byla niespodzianka ;) pozdrawiam ;)

Gość jnaha
czesc dzieki za info wiesz bo ksiegowy w pracy nic mi nie powiedzial ze jakis druczek czy cos w tym stylu powiedzial ze nie placa i tyle na zwolnieniu bylam tydzien tylko a pracuje tam dopiero 5 miesiecy i mam umowe do maja super nie wiem co wtedy zrobie oczywiscie w umowie jest napiesane ze moga mi przedluzyc o kolejne 5 miesiecy o ile bedzie zapotrzebowanie takze nie wiem jak to wyjdzie u mnie w pracy roznie jest raz mowia tak a robia co innego wiec szykuje sie na zwolnienie w maju dobrze ze Mariusz pracuje na stale ale tez z nim w kulki leca dlatego obydwoje idziemy zapisac sie do SIPTU w razie czego bo roznie bywa ksiazeczki pewnie ze mi sie przydadza czytam jesynie to co w necie jest ale to nie to samo co ksiazka nie lubie tak ALICJA BILINSKA 77 RAHEEN CLOSE SPRINGFIELD TALLAGHT D 42

CZESC ALICJA ;) Przesle Ci te ksiazeczki ;) Alicjaa w ktorym miesiacu bedziesz Jak Ci sie skonczy umowa jesli sie dobrze orientuje to 5miesiac Ci styknie ;0 bo nie wiem czy wiesz ale jak jest sie w ciazy zaawansowanej to nie moga Cie absolutnie zwolnic,wiec chce uspokoic Twoje obawy ;) Ja mam ten sam problem ,bo mnie sie konczy umowa w mju a bede wtedy w 7 i pol miesiaca ;)A to juz jest uznawane za ciaze wysoka,wiec nie moga nas zwolnic bo zlamia prawo Do 3ciego miesiaca jesli jestes w ciazy moga Ci nie przedluzyc umowy ale potem nie moga!!!.A sadzic zawsze sie mozesz ;)Moj Krystek pacuje w tallagh ;),wiec wiem gdzie to jest ;) 3maj sie ;0 ps Ja niedlugo bede dzwonic do prawnika i bede go pytac go co dalej mam robic,zeby wrazie czego dzialac gdyby chcieli cos wykombinowac..;)

Gość jnaha
zabcia ty to mi z nieba spadlas bo tak to zileona bylam z tym ich prawem wiedzxialam tylko ze ciezarna jest chroniona prawem tak jak w Polsce wiec umowe mam do 7 maja i bede w tym czasie w 16 tyg ciazy mowisz ze nie maja prawa mnie zwolnic tylko przedluzyc ta umowe ?/?/to by bylo super mam nadzieje ze Tobie tez sie uda w pracy sprawe zalaywic a do SIPTU i tak i tak sie zapisze .tez sie tam zapisalas????

Witam ja juz na nogach od godziny..;( A tak lubilam spac teraz chyba moja mala zabka zadzi mna ;),bo malutki glud mnie obudzil ;( No i pecherz tradycyjnie ..jejku kiedy to sie skonczy ;) Powiedz mi taka rzecz czy dostalas moze od lekarza pisemko,ze jestes w ciazy ;)i dalas w pracy,bo to tez wazne ;)Mamy prawa takie same jak kazda ciezarna.Co do ciebie jesli uda mi sie dodzwonic to zapytam tego prawnika ;)O Twoja sytuacje trzeb asobie pomagac,bo widzisz sama ile zachodu z tym wszystkim jest Zapisz sie do tego siptu ja sioe nie zapisalam,ale siptui napewno im futro przeczepie jakby cos bylo nie tak ;) heh!!! Alicjo ;) a masz moze gg ,bo na tym topiku i tak tylko my zadzimy ;) ;),wiec moze lespiej by bylo na gg rozmawiac ;) 5938007 to moj numer jak co to pisz ;) napewno sie odezwe ;0 ksiazeczki juz dzis wysle ;) pozdrawiam

Gość jnaha
czesc wyslallam ci wiadomosc na gg mam nadzieje ze sie odeziwesz ja to bym chciala pospac tak dlugo niestetyz przyzwyczajenia wstaje o 6 rano bo otej porze do pracuy wstac trza:((((