Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszeczka23

karmienie 8 miesiecznego dziecka

Polecane posty

Gość myszeczka23

witajcie chcial bym sie upewnic czy dobrze karmie swoje dziecko ,daje małej jesc co 3 -3,5 godziny , wmiedzy czasie daje jej na przemian herbatke i soczek ,to znaczy soczek co 2 dni a tak tylko herbatke ,oczywiscie na obiad zupke rano kaszka ,mleko i deserki ,problem ma z dererkami bo niewiem jakie moge sama robic ,zcieram jej tylko jabłuszko i daje to tylko raz dzienie po obiedzei ,czasem kupuje dererem ze słoczka,zastanawiam sie wlasnie tak powinam ja karmic ,chciał bym tez wiedziec czy mozna dawac takiemu dzieccku jakies danonki ,budyn ,nie wiem co moge jej zaczas podawac prosze ro rade

Mój Synek je kaszkę mleczno-ryżową, deserek ze słoiczka, soczek, herbatkę, zupkę albo inne danie ze słoiczka, banana, jabłko, chrupki kukurydziane - sam zajada rączką, danonki z biszkoptem, rogala, czasami chlebek z masełkiem, ok 2 razy dziennie mleko, przed spaniem kaszę. Czasami jak gotuję na obiad np. pulpety, czy zupę pomidorową to miksuję i też podaję Synusiowi. Jeśli macie jakieś inne pomysły na jedzonko dla dzieci to proszę wpisywać propozycje:)

no to ja mam problem...bo moja corcia je AZ cztery razy dziennie...wiecej nie chce...rano kaszka ml-pszenna lub ml-ryz z owocami tak 200 ml...pozniej zupka z miesem tak okolo 13 250 ml..deserek typu danonek,bakus,owoce ze sloiczka lub jogurt...pozniej kolacja kolo 19 kaszka tak jak rano...codziennie 120 ml soczku przed poludniem i herbatka lub woda z sokiem ...bylam z nia u lekarza...wazy 8,5 kg jest na 50 centylu...myslalam,ze za malo je(nie w formie objetosci co ilosci)...lekarka mnie uspokoila,ze je tyle ile potrzebuje...kazde dziecko wie ile chce...czasem je jajecznicena mleczku...i jak gotuje to probuje prawie wszystkiego...zaraz mnie tu zjezdza ale ostatnio probowala ---łazanek...odrobine oczywiscie...wie nie wiem czy je ksiazkowo ale przybiera i rozwija sie prawidlowo...pozdrawiam...:)

Agula, to tylko się ciesz, że mała się już przestawiła na normalne pory posiłkow, jak dorosły :D 50 centyl oznacza, że waży tyle co 50% dzieci w jej wieku, czyli najzupełniej prawidłowo.

a moja cora je tylko jeden posilek poza cyckiem dziennie, czasem jeszcze jablko lub bananka..teraz zabkuje i woli cycka..moja starsza miala tak samo, do konca 7go miesiaca nie tknela niczego poza piersia. emi przed chwila zjadla obiadek ale i tak ty6lko pol sloiczka.generalnie nie je duzo ze 4 razy dziennie.szczuplaczek z niej:)

moje bobo ma 7 miesiecy i tez jestem palna watpliwosci - czy dobrze ja karnmie, nie za duzo, nie za malo, czy dostarczam jej wszystkich witamin itp. W nocy cycek dwa razy( 3 i 7), o 10 sniadanie- cycek, kolo 14 obiad- zupa najczesciej robiona przez mnie, raz z mieskiem, raz z zoltkiem. KOlo 17 znow cycek, kolo 20 kaszka, kapiel i znow cycek. Najchetniej to tylko mleczkiem by sie zywila. Malo daje jej owocow, bo nie chce, tylko banaby sa na topie, deserki owocowe ze sloiczkow sa blee, czasem daje jej suszone morele, rozgotowane i przetarte, jablka nie lubi, po gruszce wydaje mi sie ze ja brzuch bolal. Do picia zadne bobofrutki itp nie przejda, tylko herbata, mieta, rumianek, woda. Wczesniej juz mialam plan i wszystko mniej wiecej wychodzilo zgodnie z min, a teraz jakis bunt mamy ;) i mleko,mleko, mleko... Mam nadzieje ze bobo je to czego rzeczywiscie potrzebuje. Boje sie jeszcze zaczac jej podawac jogurty i wogole dorosle jedzenie.

Gość olkussssssss///
8. miesiąc Pokarmy, które podajesz powinny być łatwe do rozgryzienia dziąsłami lub nawet rozpływać się w ustach. Dla ośmiomiesięcznego Maleństwa świetnie okażą się: kawałki banana, dojrzałe gruszki, brzoskwinie, morele, brokuły, kalafior, rozgotowany zielony groszek, pulpety z mielonego mięsa, naleśniki (przygotowywane bez białek). Możesz już wprowadzać gotowe odżywki. Twój Maluch szuka jedzenia, gdy je zabierasz. Chwyta za łyżeczkę. Samodzielnie je pokarm podawany do ręki. Podając dziecku jedzenie na talerzyku, połóż jedynie kilka kawałków i dołóż, gdy Maluch upora się z nimi - widząc większą ilość gotów jest włożyć wszystko do buzi. 9. miesiąc Dieta dziecka w 9. miesiącu życia niewiele różni się od diety ośmiomiesięcznego Malucha. Jednak aby ją urozmaicić, możesz podawać dodatkowo: biszkopty bezglutenowe i chrupki kukurydziane. Co drugi dzień powinnaś podawać Maleństwu również całe żółtko. Maluszek z pomocą rodziców zaczyna pić z kubka z przykrywką.

hej padlinka :) hej kruszyna :) kruszyna >> jaki masz smak tej kaszki mleczno pszennej??.. bo mi mąż wczoraj kupił.. ale ona jest wieloowocowai są tam pomarańcze... wogóle wszystko pokupił z pomarańczami czekoladą i taki mi tam :D...no ale nic nie mówie bo by niechciał następnym razem zakupów robić :D Aurora je tak ok 6 razy dziennie 4x mleczko z kaszą z butli zupke i deserek.. pić to wogóle nie chce.. czasem troche cherbaty albo wody.. soki są beee

donn:) Kaska moja \"je\"(bo ona niechetnie to co biale je) kaszki bobovity te wieloowocowe...one sa z pomarancza od 9 miesiaca(ale ona je juz wczesniej)i nawet lubi ml(pszenna lub ryzowa)z truskawkami...kasze manne z bobovity i probowalam jej dac ta ze straciatella(cholera nie wiem jak to sie pisze)..ona jest od roku wiec dalam jej troszke na probe i jej smakowalo...ale najbardziej jej \"wchodzi\"dorosle jedzenie...oczywiscie nie lyzkami tylko tak po troszku...zupe jej gotuje i lubi bo je cala szklanke...ale z natury to ona taki niejadek jest... Rafinka---czyli mam dorosle 8 miesieczne dziecko...no to sie ciesze:)pozdrawiam Cie serdecznie...

kruszyna>> no to my też mamy bobovite... to może Aurorze też zasmakuje... ona z mlekiem jest... a ja jej zawsze ryżowe dawałam... frutopure bobovity też z pomarańczami..mężuś kupił...to jest od 10 miesiąca czyli w sumie z przyszłym tygodniu Aura może wcinać... i jeszcze przysmak na dobranoc z czekoladą.. i to to chyba sama zjem.. :D

Gość myszeczka23
dziewczyny to moge małej dawac juz ten serek bakus?