Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smallgirl

owulacja a antykoncepcja!

Polecane posty

Gość smallgirl

czy jest mozliwa owulacja w 1 miesiącu przyjmowania tabletek?odpiszcie please!

Gość Marta1983
nie jest możliwa...

Gość jestem za
Nie ma takiej opcji, chyba ze nie bralas regularnie, albo zapomnialas o jakiejs tabletce

Gość no niestety nie zgodze
sie z poprzedniczką .Podczas brania tabletek moze zachodzic owulaja - piszę "może" Są przypadki ze biorąc regularnie tabsy niektorym dziewczynom udało sie zajsc w ciaże - z tego wynika ze owulacja jest jednak mozliwa . Widocznie tabletki trzeba dobrze dobrac.

Gość Marta1983
Dokładnie antykoncepcja lub ciąża = nie ma owulacji

Gość Marta1983
DO no niestety nie zgodzę się

Gość tabletki trzeba dobrze brać
niekoniecznie dobierac aby były skuteczne antykoncepcyjnie - te kobiety które zachodziły biorąc tabsy to te z marginesu błędu - czyli te które np zapominały tabletki etc jak sie bierze normalnie, najelpiej o tej samej porze, to nie ma owulacji

Gość Marta1983
dziewczyny które piszą że zaszły w ciążę jak brały antykoncepcje to tylko tak gadają bo chcą mieć wytłumaczenie a tak na serio to nieregularnie albo i wcale nie brały nie może być owulki..

Nie jest możliwa, ponieważ tabletki zatrzymują Ci owulację.

Gość kazde tabletki mają inna ilośc
hormonów i dlatego przed dobraniem odpowiednich tabletek powinno zrobic sobie badanie na hormony . Kazda kobieta ma inny organizm i nie kazde tabletki bedą dla niej opowiednie - zwłaszcz dla kobiet otyłych . Kazde tabletki antykoncepcyjne maja inną ilość hormonow , dlatego lekarz powinnien zlecic kazdej dziwczynie badanie na poziom hormnów.

Gość oj dzieci dzieci
wejdźcie sobie na strony WHO to sie dowiecie że indeks pearla składa się z 2 liczb: skuteczność przy typowym stosowaniu (czyli z błędami typu zapomniałam pigułki) skuteczność przy stosowaniu idealnym - i tutaj też i.p nie wynosi 0 nie ma 100% antykoncepcji szansa jest 1 na 100 ale jest więc nie piszcie że owulacja jest absolutnie niemożliwa jest bardzo mało prawdopodobna - a to różnica, na kórej już parę osób się przejechało głównym zadaniem pigułki jest blokowanie owulacji - głównym ale nie jedynym jeśli ta bariera zawiedzie (co zdarza się nieczęsto) - to pigułka zagęści śłuz by plemniki nie mogły się dostać do jajeczka (myslicie że skąd się biorą problemy z nawilżeniem przy pigułkach), spowolni transport jaja (hamuje ruchy jajowodów) lub w ostateczności gdy dojdzie do zapłodnienia (ekstermalny przypadek ale możliwy) - nie dopuści do zagnieżdżenia się zarodka w macicy (zmiany w endometrium)

Gość smallgirl
Biore tabsy regularnie.Tylko troche mnie kluje z lewej strony i nie wiem czy powinnam sie martwic czy nie.To sa moje pierwsze tabletki.i mysle,ze dobrze mi je dobrala.Bo nie widze duzych skutkow ubocznych.

Smallgirl ---> to kłucie po lewej stronie to raczej nie oznaka owulacji tylko przystosowywanie się jajników do nowej sytuacji w Twoim organiźmie ;) poczytaj sobie w ulotce jakie rzeczy mogą pojawiać się przy pierwszym opakowaniu a zobaczysz , ze beda to plamienia, bóle (kłucia) w dole brzucha itp ;)

Gość smallgirl
No moze masz racje ale to sie zaczelo 14 dnia cyklu wiec moze cos jest nie tak.

Gość smallgirl
potem przestalo i teraz tez tak troszke czuje.Moze znowu wpadam w jakas psychoze,ale wole sie upewnic zeby nie bylo niespodzianek w postaci dzidziusia:)

jak dla mnie tabletki są bardzo skuteczne i nie obchodzi mnie ten wskaźik Perla. KOcham się z facetem zawsze do końca, nawet przy pierwszym opakowaniu. I nic :]

oj dzieci dzieci napisała "(myslicie że skąd się biorą problemy z nawilżeniem przy pigułkach), spowolni transport jaja (hamuje ruchy jajowodów)" hmm, moje pytanie brzmi. Czy to że partnerzy się nawilżają np. żelami czy wazeliną i on i ona, Czy ułatwia to plemnikom przedostanie się do jajowodów?