Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak zwykle problem

Skąd wziąć odpis aktu ślubu ?

Polecane posty

Gość jak zwykle problem

skoro mieszkam 750 km od Urzędu Stanu Cywilnego, w którym był ten ślub ? :o nie mogę tam pojechać

Dostaniesz w dowolnym USC. Jest centralna baza, wydruk robi się na urzędowym formularzu, koszt - chyba 20 zł.

Gość jak zwykle problem
Żartujesz ! :) :)

Gość jak zwykle problem
Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi, nie myślałam, że to będzie takie proste ! :) P.S. mam nadzieję że to nie żart, bo ogólnie to wszelkie urzędy kojarzą mi się z mnożeniem problemów, a nie załatwianiem spraw ;)

Gość jak zwykle problem
Oszukaliście mnie :p Byłam dzisiaj w USC. Jaka centralna baza danych :o tam nawet komputerów nie mieli :p wszystko w takich szarych księgach, na półkach :p A jak mi się zachciewa odpisu aktu ślubu, to mam sobie pojechać do mojego rejonu ( prawie 800 km ) albo napisać prośbę.

Gość syfek na nosie u Jacka
Pisz pismo do miejsca US gdzie brałas ślub i za opłatą skarbowa ci wyślą. Mi wysyłają akty urodzenia w ten sposób bo tez mieszkam w innym mieście.

Gość jak zwykle problem
ale jak to wygląda, kiedy wpłacam pieniądze, przy odbiorze listu ? drogo to kosztuje ?

Gość syfek na nosie u Jacka
Zadzwoniłam i dowiedziałam się co mam robić. Wtedy poprostu włozyłam kwote do koperty róznoznaczna ze znaczkami opłat skarbowych , bądz kupowałam znaczki skarbowe w takich kwotach jak trzeba i naklejałam na pismo.Na zwykłe pismo naklejałam , a na piśmie moje dane, dane rodziców, urodzenie, daty rózne......i prośba o wysłanie aktu w celu przedłożenia do odbioru np dowodu osobistego czy przedłożenie do sądu.podasz na jaki cel. No chyba ze nie trzeba opłat bo np za dowód jak chcesz wyrobic nie płaciło sie i akt urodzenia darmo wysłali.No a jak slub chciałam brac to tez wysłali akt urodzenia ale juz te znaczki naklejałam.

Przepraszam za nieporozumienie, ale nie oszukiwałem, bo trzy tygodnie temu otrzymałem \"z komputera\" taki odpis. Widocznie nie cały kraj skomputeryzowano :-(

Gość jak zwykle problem
syfek na nosie u Jacka - dzięki za podpowiedzi :) chyba tak zrobię, znaczy zadzwonię tam. Mnie potrzebny ten papierek do spraw spadkowych, to pewnie będę musiała zapłacić. a skąd się bierze znaczki skarbowe ? :o Monitorek, wybaczam ;) to nie Twoja wina, chyba po prostu jesteś niepoprawnym optymistą, zdarza się coś takiego w przyrodzie ;):D

Gość bum cyk cyk. .
jeju ale masz problem ..ja za granice takie papiery sciagalam a ty 800 km i nie mozesz se poradzic...wszystko mozna poczta a nawet mailem zalatwic............

Gość Janka M
Musisz zadzwonić do USC podadzą Ci nr konta na które wpłacisz opłatę i napisz zeby Ci przysłali do twego najbliższego USC. tam po sprawdzeniu odbierzesz