Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fifikka

avocado

Polecane posty

Gość fifikka

a co myslicie o avocado?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ratana 20
jest bardzo zdrowe-jak najbardziej powinnos ie jesc avokado-szkoda ze nie jest tansze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łyżecza_i_kubeczek
kaloryczne jest bardzo, ale fajną sałatkę da się zrobić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fifikka
ja tam je uwielbiam!!! przypraw cytryna i sola i bedzie poezja!!! najbardziej lubie z tunczykiem albo pomidorami. Ale w sumie to sam tluszcz, dlatego sie pytam... Na co konkretnie dobrze wplywa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Avocado jak tatar
podaję przepis rozgnieść avocado widelcem, dodać sól, dużo pieprzu, drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i przyprawę maggi do smaku. Proste i po prostu przepyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fifikka
wie ktos cos konkretnego o wlasciwosciach avocado?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fifikka
nic tam nie ma, ale dziekuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Awokado - po polsku zwane jest smaczliwką wdzięczną. Pochodzi z Meksyku, rośnie także w tropikalnej części Ameryki Środkowej oraz w południowej Afryce, Izraelu i Hiszpanii (Hiszpanie przywieźli je w 1653 roku do Europy). Wiecznie zielone drzewo o skórzastych liściach rodzi owalne lub gruszkowate owoce ważące od 30-60 dag. Owoce są pokryte cienką, ale twardą, błyszczącą skórką. Mogą mieć kolor ciemnozielony, żółtozielony, czerwony lub fioletowy, a niekiedy nawet czarny. Zrywa się je, gdy są jeszcze niedojrzałe i bardzo twarde. Dojrzewają dopiero podczas transportu. Niedojrzałe owoce należy zawinąć w papier i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją i lekko zmiękną. Do jedzenia nadają się wtedy, gdy skórka ugina się pod lekkim naciśnięciem, a podczas potrząsania owocem wyraźnie słychać grzechotanie pestki. Żółtozielony miąższ awokado ma konsystencję kremu i niezbyt wyrazisty, raczej mdławy, orzechowy smak. Dlatego awokado łączy się w potrawach z produktami pikantnymi, a tradycyjnie - z owocami morza. Miąższ awokado po pokrojeniu szybko ciemnieje, dlatego trzeba go skropić sokiem z cytryny i przykryć, chroniąc w ten sposób przed dostępem powietrza. Jest tłusty, a więc bardzo kaloryczny (100 g - 233 kcal). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_{1}, B_{2}, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Awokado spożywa się przeważnie na surowo. Duża zawartość taniny powoduje bowiem podczas gotowania owoców wydzielanie się silnej goryczy. Dlatego właśnie dodaje się je do gorących potraw na końcu. Nie znaleziono dotąd sposobu na zamrażanie i konserwowanie awokado. Owoce awokado faszeruje się krabami, krewetkami, homarami oraz warzywami z majonezem, a także przyrządza się z nich sałatki, pasty, musy, sosy i dipy. Źródło: http://www-users.mat.uni.torun.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vega71
Avocado jest super zrodlem mikroelementow i enzymow. Nie smakuje jak mydlo :) Jesli je tak odbierasz to znaczy ze masz w diecie duzo przetworzonego jedzenia i Twoje kubeczki smakowe sa z lekka uposledzone :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
uwielbiam avocado doskonały dodatek do kanpaki na przykład, cudownie wzbogaca surówki, ale też na przykład lubię robić mus z avokado i sotsować go jako sosik do domowych czipsów z batatów, też super połączenie, w ogóle dokąd jestem na diecie i iqacai to zawszęłam właśnie jeść takie rzeczy, które mają dużo błonnika, a przepisów właśnie z awokado jest mase, dzisiaj np robiłam je z orzechami włoskimi :) Super zestawienie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×