Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margolka

papierosy

Polecane posty

Gość margolka

Witam Otóż......wybieram sie do przyjaciół do Szkocji podczas długiego majowego weekendu. Jedyna rzecz o którą poprosili, to fajki i polska kiełbasa . Wiem, że można przewieźć tylko 200 sztuk papierosów, trochę to mało, zważywszy na to , że również jestem osobą palącą. Chicłabym zabrać chociaż ze trzy kartony. I teraz pytanie:" Czy jeśli celnicy znajdą w moim bagażu te nadprogramowe fajki, to co zrobią?" Czy tylko skonfiskują, czy będę musiała dopłacić jakąś kwotę, czy mogę dostać jakąś karę? Czy podczas odprawy już w Anglii, celnicy pytają co porzewożę itp. To mój pierwszy wyjazd za granicę, więc nie bardzo sie orientuję. Info szukałam w necie, ale zdania są bardzo podzielone. Z góry dzięki za pomoc .

ludzie naprawde musicie wszedzie kombinowac? na miejscu napewno mozna kupic fajki, nawet jesli ciut drozej to bynajmniej spokojnie!

Gość margolka
dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jasne, mam tyle kasy że na miejscu stać mnie będzie na kupno ze dwóch kartonów fajek :) Już i tak bilet mnie trzepnął po kieszeni, mimo że to tanie linie. Nie każdy jest Rockefellerem.

na weekend majowy nei wystarczy ci 10 paczek papierosow??? not o ryzykuj. Nikt ci nie broni:-) najwyzej doplacisz albo pozbedziesz sie wszystkich.

Gość dwie mozesz wziac
wloz jedna do podrecznego druga do glownego i z glowy :) a jak chcesz ryztkowac z 3 paczka to juz sama kombinuj gdzie ja wlozysz :)

Gość onauk
ja kiedys przewiozlam 4 kartony w glownym bagazu dla znajomych palaczy...i nikt nie sprawdzal...przyznam sie, ze nawet nie wiedzialam wtedy, ze mozna tylko jedna..

Gość no widzisz
bo to zalezy troszke od szczesia. Kiedys jak lecialam z Warszawy to co chwila wolali kogos celnicy przez glosik zeby sie do nich zglosili. Trzepali kazdy bagaz i nie bylo wymowek. Nie jest tak za kazdym razem ale nie wiesz czy przypadkiem na Twoj lot nie jest zaplanowana taka szczegolowa kontrola wiec po co ryzykowac za bardzo ? A poza tym zawsze mozesz kupic polskie fajki od rodakow w UK - co prawda cena wtedy jest ok 25 funtow za kartwon ale i tak to polowa ceny, ktore sa w sklepach :)

Gość margolka
afroo mnie wystarczyłoby i 5 paczek :) Te dwa-trzy kartony, to na prezent dla znajomych, którzy będą mnie gościć. Nie będę nimi handlowac. Jeśli już trafiena szczegółową kontrolę, to czy zabiorą mi te fajki i spokój, czy jeszcze jakaś kara jest ?

Gość jest kara
oczywiscie - gdyby tylko zabierali Ci to co masz to wszyscy by ryzykowali i przewozili o wiele za duzo a takto jesli maja swiadomosc ze beda musieli zaplacic kare za przemyt to dwa razy sie zastanowia zanim zaczna kombinowac

Gość margolka
a jaka? Jeśli nie nie wiesz, to daruj sobie odpowiedź, chciałam konkretną odpowiedź, a nie wywody gawędziarzy.

Gość margolka
pracuję na kasie w Biedronca, a tam wszystko może się zdażyc Także to, że nie jestem już dziewicą to wina nieświeżego ogórka kiszonego, którym nachalnie smyrałam sie pod fartuchem :)

Gość margolka
dzięki, te strony już widziałam, niestety nie ma tam nic w temacie. Tzn, owszem podany jest mandat za przewóz fajek, ale na terytorium Niemiec .

Gość zebractwo potępiam
tak tak zrob nam i tam rowniez opinie oszustów i kretaczy wstydu nie macie za grosz!!!!!!!

Gość jjss
ludzie czy wiecie ile tu (w Anglii) kosztuje paczka fajek?? nawet dla mnie to duzo mimo ze tu pracuje, a co mowa dla kogoś kto jedzie tylko na pare dni. Nie bedzie żadnej kary.jezeli juz cie sprawdza to co najwyzej zabiorą te "nad program",moja kumpela ostatnio tak miała jak wiozła fajki dla mnie..

Gość zebractwo potępiam
ile kosztuje ?

Gość jjss
ostatnio w knajpie kupowałam z 6 f

Gość zebractwo potępiam
a ile zarabiasz? bo to jest drogo chyba na polsie warunki a nie dla tam pracujacych

Gość jjss
nawet Angole sobie kręcą z tytoniu,a czasem prosza moje niepalące koleżanki zeby im coś przywiozły,to jest tu normalne,nie żadne żebractwo

Gość jjss
nieważne ile zarabiam,dużo podróżuje i bawię się dobrze.Fakt jest faktem ze za te 6f moge sobie kupić np.fajna bluzkę

Gość zebractwo potępiam
czemu nie napiszesz ile ? tak mało czy tak duzo ze nie chcesz napisac?

Gość jjss
zarabiam w normie,ani mało ani dużo.Wystarcza mi na wszystko i co nieco juz odłożone,do Polski nie zamierzam szybko wracac wiec nie spieszy mi sie z oszczędzaniem.Po prostu odnośnie fajek mam takie a nie inne zdanie,nigdy dużo nie paliłam (tylko jak pije,wiec dosyc czesto:) a tu szczególnie ten nałóg sie nie opłaca.Mojemu kumplowi np. mamusia wysyła regularnie z Polski.Mi sie nie chce tak kombinowac, czasami ktos przywiezie,a jak nie to nie koniec świata..

Gość kombinatorka
a ja rok temu przewiozlam w walizce 20 kartonow !

Gość kombinatorka
sprzedalam , i moj 6 dniowy pobyt w polsce mialam za darmo

Gość do zebractwo potępiam
a ty co taka ciekawska ? Moze sama sie pochwalisz zarobkami ? A fajki po 6 funtow za paczke to uwierz mi ze jest dosc drogo nawet dla brytyjczykow ktorzy zarabiaja znacznie wiecej niz Polacy wiec jak nie znasz warunkow zycia zagranica to sie poprostu tu nie wcinaj ze swoimi 3 groszami bo jestes smieszna. Jak tak bardzo uwazasz ze wszyscy polacy zagranica korzystajacy z benefitow to zebracy to powiedz czy ty nigdy nic nie dostalas od panstwa - chociaz jesli mieszasz w Polszy to bym sie nie zdziwila ze nic nie dostalas bo to wlasnie taki system naszego kraju ksztaltuje takie opinie jak twoja, ze jak sie cos nalezy i to bierzesz to znaczy ze nie masz honoru. KOMPLETNA BZDURA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość dostoyewskiego slowa
what is honour, my dear, when you have nothing to eat?

Gość o jjss
milo widziec ze sa ludzie ze zdrowym podejsciem do zycia, tu w londynie niewielu jest takich jak jjss. baw sie dobrze jjss, przynajmniej angole nie utwierdza sie w przekonaniu ze all polish girls are gold diggers !!!!

Gość mika maly
a nie orientujecie sie czy w autokarach sprawdzaja bagaz podreczny i walizke?? czy tylko walizke?

Gość zagladaja i w gacie