Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _potydka_

Częste mycie rąk - choroba

Polecane posty

Gość _potydka_

mam tragicznie wyschnięte ręce bo je bardzo często myję... to jakaś mania ale ciągle czuje, że sa brudne, nie mogę znieść tego, że jest na nich kurz... doprowadziłam do tego, że mam baaaardzo suchą skórę na dłoniach.. skóra między palcami jest aż biała, strasznie napięta a czasem nawet peka do krwi... nie wiem co teraz robić, bo niczym nie moge tego wyleczyć:( Dajcie jakieś rady

Gość detreomycyna masc
po prostu ich nie myj polecam Bepanten MAŚĆ

Gość _potydka_
już nie myję tak często-w każdym razie się staram. Ale suchosc pozostała, tyle co ja juz maści ikremów mialam..i nic nie pomaga;(

Gość no nie myj
:( ja tez zawsze myje 100razy dziennie ,ciagle czuje ze są na nich jakies bakterie..to choroba :(

Gość nerwica natrectw dokladnie
warto porozmawiac z psychologiem albo psychoterapeuta, teraz maja niezle wyniki w pmaganiu osobom cierpiacym na ta przypadlosc.

Gość djajakak
Raczej psychiatra. Owszem, to jest nerwica anakastyczna, to jest choroba i to można leczyć.

Kiedyś oglądałam w tv taki program, kobieta myła tak często ręce, że jej az skóra schodziała, miała nawet takie rany, a wszytko przez to że bała się brudu. Doprowadziło to do tego, że prawie wogole nie wychodziła z domu i brzydziła się dotyka listów, rachunków-bo jest na nich masa bakterii. Póxniej pokazywali jak przechodizla terapię. Terapeutka kazała jej wziąc ten list, a ona nie mogła, wpadała w histerie...szok...ale oczywiście póżniej jakies to efekty dawało. Tak pisze bo mi sie przypomniałao w związku z tym topikiem.

Gość Tina***
już pisałam na innym topiku mój synek ma zespół natręctw , myje ręce bardzo często , jemu się wydaje ze ma wiecznie klejące , jest leczony u psychiatry i psychologa bierze tez tabletki

Gość ---============---

Gość też tak mam...
:-oI to już od ponad 10 lat😭a mam 25 lat teraz.Wiem,ze to neriwca natręctw,muszę sie z tego wyleczyć bo już nie wytrzymuję:-(

Gość rafinerka
jaki krem nawilzy dobrze wyschnięte dłonie?

Gość biala czekoladka
kup w aptece parafinę, slyszalam o takiej w kostce,ale jeszcze nie znalazlam nigdzie, tez mam problem z sucha skórą rąk

Gość Korespondencja sztuk
Ja używam humektanu, ale nic mi nie pomaga ;(

Gość rgfdagaagsafsdgfg
Częste mycie rąk to może być także jakieś natręctwo,co Cie meczy.Oglądałam ostatnio taki program

Gość to jest natrectwo
ale jak sie z tego wyleczyc???

Gość dotty
Musisz pójść do psychiatry. On da Ci leki i skieruje Cię na terapię.

Gość Vicodin
choroba, czy fobia... Ja też bardzo często myję ręce, ale to nie dlatego, że wszystko wydaje mi się brudne, tylko dlatego że ciągle mi się "kleją". Zamiast częstego mycia rąk, w takiej sytuacji polecam po prostu smarowanie je zwykłym kremem do rąk, który można kupić w aptece za marne 5-10 złotych, wystarczy na miesiąc-dwa.

Gość odnośnie tematu
Żółtaczka to choroba brudnych rąk, zatem wskazane jest mycie RR po każdym wyściu z WC i przed każdym posiłkiem. Częstsze mycie jest zbędne a nawet szkodliwe, bo może wyjałowić skórę, przez co może ona być podatna na infekcje np. grzybicę. Propozycja: 1.myć RR w razie potrzeby 2.hartować dłonie, czyli po myciu mydłem w ciepłej wodzie, opłukać zimną wodą 3 smarować kremem nawilżającym z wit. A lub wielowitaminowym 4.prowadzić zdrowy tryb życia 4.1. prawidłowe odżywianie 4.2. wysiłek fizyczny na poziomie potu 4.3. higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.4. pozytywne nastawienie psychiczne Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość odnośnie tematu
a jak się znajdziemy w sytuacji, gdzie nie ma jak umyć zabrudzonych rąk i musimy np. wziąć loda do ręki, to przecież można poprosić o podanie loda gdzie kubek waflowy będzie owinięty bibułą. Jeszcze lepszym rozwiązaniem np. w podróży jest posiadanie foliowych rękawic, jakie są w marketach na stoisku z pieczywem.

Gość uppppppppppppppppppppppppppppp

Gość Kelly

"np. w podróży jest posiadanie foliowych rękawic, jakie są w marketach na stoisku z pieczywem."

To nie jest przepis na uzdrowienie tylko na pogłębienie choroby.