Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość walczącazcelulitem

masaż ciała a pieprzyki

Polecane posty

Gość walczącazcelulitem

od jakiegos czasu prowadze ostra walke z celulitem- masaze, olejki, kremy, balsamy, gimnastyka. na udzie i posladku mam pieprzyki nie sa jakies wielki ale dosc ciemne plaskie ( niewypukle) i tak sie zastanawiam czy przez te masaze wcierania olejkow taki pieprzyk nie moze np przerodzic sie w czerniaka bo jakby nie bylo to podczas takiego maszu ostra gąbka ten pieprzyk jest podrazniany.

Gość dorka0925
Nie sądzę, żeby takie płaskie pieprzyki przerodziły się w czerniaka, no chyba, że te masaże są bardzo "dogłębne"... lepiej staraj się unikać takich ostrych masażów w tych miejscach :)

Witam!!!!Tak sie sklada,ze jestem masazystka a przy okazji w grudniu zeszlego roku zdiagnozowano u mnie czerniaka...Nie ma to oczy weiscie zadnego zwiazku,lecz pragne zaznaczyc ze wlasnie plaskie znamiona budza podejrzenie...Od masazu jako takiego zwylkle,zdrowe znamie barwnikowe nie ma prawa przerodzic sie w czerniaka,jednakze jesli juz on jest to masaz moze nie wplywac dobrze..W trakcie masazu zostaje poprawiane i przyspieszane krazenie krwi,chlonki a tymi wlasnie drogami komoreczki nowotworowe przezrzutuja.Jesli nowotwor jest niewyleczony to jest to oczywiste przeciwskazanie do masazu.Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci co do swoich znamoin udaj sie do lekarza-tylko profilaktyczne badania i wczesne wykrywanie sa w stanie zapewnic nam bezpieczenstwo w kwestii MM(melanoma malignum-czerniak),nie wspominajac oczywiscie o tak oczywistej sprawie jak ochrona przed sloncem...Pozdrawiam