Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokokoshek

pomóżcie PIT

Polecane posty

Gość kokokoshek

hej dziewczyny, mam problem ;( dziś złożyłam pit 37 a, dziś jest jeden dzień po terminie jaką i czy dostanę karę? bardzo się martwię pomóżcie!

Gość no mogą dowalić
nawet 5000 zł,bo taka jest kara za niezłozenie w terminie rozliczenia rocznego

Gość kokokoshek
o cholera! to była praca wakacyjna dochód tylko 246 złotych pomocy plis ;/

Gość kokokoshek
kara-artykul nie działa strona

Gość kara-artykul
powinno sie napisać pismo tzw. czynny żal i dołączyć je do zeznania złożonego z opóźnieniem. Jeżeli tylko nie dostaniesz wcześniej mandatu od US to nie zapłacisz żadnej kary. Na wysokość mandatu lub grzywny ma wpływ długość opóźnienia oraz to czy musisz zapłacić podatek czy też dostaniesz zwrot. Zazwyczaj wysokość mandatu nie przekracza 400 złotych, a najczęściej wynosi około 100 złotych.

kilkaset zl, w zależności od sytuacji zarobkowej i majątkowej podatnika, za popelnie wykroczenia karnego skarbowego

Gość kara-artykul
przekopiuj link i wklej w pasek adresu

Nie złożyłem w terminie W przypadku nie złożenia rozliczenia rocznego w terminie uniknięcie odpowiedzialności karnej skarbowej nie zawsze będzie dla podatnika najkorzystniejsze. Z tego też powodu warto składać rozliczenie roczne w stosownym terminie. Podatnik, który nie złożył w terminie zeznania rocznego, ma bowiem trzy wyjścia ze swojej sytuacji: * może powiadomić urząd skarbowy o niezłożeniu deklaracji, przekazując jednocześnie wszelkie dokumenty niezbędne do ustalenia podstawy opodatkowania i wysokości podatku należnego, a także wpłacić niezwłocznie albo w terminie wyznaczonym przez urząd skarbowy należny podatek dochodowy wraz z odsetkami; w takim wypadku podatnik nie podlega karze, płaci jedynie odsetki za zwłokę; * może złożyć zeznanie podatkowe po terminie, popełniając w ten sposób wykroczenie karne skarbowe, co wiąże się z karą w kwocie zazwyczaj do kilkuset złotych, w zależności od sytuacji zarobkowej i majątkowej podatnika; * czekać, aż urząd zorientuje się w sytuacji i ukarze podatnika za nie złożenie deklaracji, po czym wyda postanowienie o wszczęciu postępowania podatkowego w celu ustalenia zobowiązań podatkowych. Wydawać by się mogło, iż pierwsza ewentualność jest korzystniejsza, niemniej jednak spowoduje ona wszczęcie postępowania podatkowego, a ewentualnie również kontrolę podatkową. Druga ewentualność nie wymaga kontroli czy postępowania podatkowego, gdyż podatnik sam ujawnia podstawę opodatkowania i podatek należny. Minusem jest jednak kara. Trzecia - z oczywistych względów - jest całkowicie niekorzystna. Skłądając zeznanie tuż po terminie, np.4 czy 5 maja, warto wystąpić do urzędu z wnioskiem o odstąpienie od karania, podając okoliczności szczególne, które zaważyły na przekroczeniu terminu. Urzędy skarbowe stosunkowo często odstępują od karania.

Gość kokokoshek
dzięki nadal bardzzo się denerwuję dałam dziś raniutko ten pit w urzędzie, mialam oddać go 30 ale, miałam wysoką temp. o co chodzi z tym wnioskiem przed ukaraniem?

Gość shrrrek
jak oni obliczaja te kare?

Gość wiolaj
już gdzies o tym pisałam!! za dwa dni nie przysolą żadnej kary, mi też się zdarzyło spóźniać i nawet jak miałam zwrot to dali całość nic na kary nie potrącili

Gość kokokoshek
wolaj mam nadzieję dzięki za tę odpowiedź... już mi trochę lepiej bo, jak by 1000 dosrali ... ;/ mam nadzieje ze zadnej kary nie będzie... spoznilam sie defakto 1 dzien bo, był 1 maja wolny