Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Peralgoniaaaa

Błagam o pomoc...

Polecane posty

Gość Peralgoniaaaa

Piszę prace na polski i musze zobrazować sens cierpień w "Medalionach" Nałkowskiej czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego ci ludzie cierpieli? jaki był tego sens? Błagam o pomoc bo nie moge nic wymyslic....

Gość popopoppo
Medaliony” Zofii Nałkowskiej są oskarżeniem faszyzmu o zbrodnie ludobójstwa. III Rzesza stała się bowiem wielkim przedsiębiorstwem żywiącym się cierpieniem niewinnych milionów, jako rasy ,,pod ludzi ”. Budzące zgrozę i zdziwienie zbrodnie Hitlerowskie pełne przemocy i okrucieństwa dokonane zostały przez zwykłych ludzi, którzy byli posłuszni partii. Demagogia zniszczyła w nich wszelkie uczucia i zasady moralne, okazali się zdolni do zadawania nieludzkich cierpień bez żadnych racjonalnych powodów. Utwór jest zarazem świadectwem ogromu ludzkich cierpień. Udręki, których doznali ludzie skrzywdzeni przez III Rzeszę zmieniały całkowicie ich ciało i duszę. Ludzie Ci tracili ludzkie odruchy, jedynym ich celem było uniknięcie własnego cierpienia, z czasem nie potrafili nawet odróżnić dobra od zła. Cierpienia stały się wówczas nierozłącznym elementem ich życia. Opowiadania w niezwykle obrazowy sposób ukazują to, na jak różne cierpienia fizyczne i psychiczne byli narażeni ludzie w czasie wojny. Eksperymenty medyczne, głód, zimno, kanibalizm, oglądanie cierpień i śmierci innych w tym najbliższej rodziny, profanacja zwłok i ogarniająca wielu bezsilność, w sytuacji gdy nie mogli liczyć na pomoc innych i sami nie mogli pomóc. Najgorsza z tego wszystkiego wydaje się jednak świadomość, że to ,,Ludzie ludziom zgotowali ten los”. Jak widać na podstawie przedstawionych przeze mnie utworów cierpienie jest motywem występującym w każdej epoce literackiej, od Antyku, po literaturę współczesną i bardzo często gości na kartach literatury. Dlaczego? Ponieważ cierpienie jest w swej istocie uniwersalne, dotyka każdego z nas. Cierpienie jest w sposób nierozerwalny związany z życiem człowieka, od chwili jego narodzin aż do śmierci, która sama w sobie może dostarczyć udręki. Można sobie zadawać pytanie jaka jest geneza i sens cierpienia, kto jest jego siłą sprawczą- Bóg czy człowiek. Jest to tak naprawdę pytanie o sens ludzkiego życia. Pytanie takie zadawali sobie też twórcy na przestrzeni wieków, bo przecież cierpienie samo w sobie nie ma sensu, jest destrukcyjne. Czy udało im się znaleźć odpowiedź? Nie wiem, ale ludziom nie pozostaje nic innego jak zaakceptować to, że cierpienie jest i stanowi element naszego życia. Jak powiedział Lew Tołstoj „Najtrudniejszą rzeczą w życiu jest kochać je w cierpieniach, które przynosi.

Gość Peralgoniaaaa
przekopałam juz wszystkie strony i zadna nie daje odpowiedzi o SENS tych cierpien, wyzej przytoczony fragment rowniez

Gość a może tak trywialnie
"cierpienie uszlachetnia" ? w obliczu wszechobecnego cierpienia łatwiej nam docenić dziecięcą iskrę radości życia

Gość popopoppo
bo cierpienie w Medalionach akurat nie miało sensu. Ono jest tylko dla nas przestroga , że takie zezwierzecenie moze się powtórzyc i trzeba robic wszystko zeby do tego nie doszło. Dlatego ten przykry temat ciagle jest w szkołach wałkowany.

kobito Ty dopiero prace piszesz???? ja już miałam w marcu napisaną a teraz to tylko powtarzam bo już wszystko umię. jaki masz temat?

Gość ffffffffffffffffffffffff
UMIEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kochana autorko, bo tu o absurd cierpienia chodzi, nie wszystkie emocje są logiczne..., ślicznie racjonalne...

o bosh przepraszam przyznaje sie :( coś ostatnio mam problemu z tego typu wyrazami :( oby na pisemnej maturze mi sie to nie przytrafiło...

Gość popopoppo
a kiedy ta matura? Jutro z czego piszecie?