Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patrycja18

Do osób noszących stały aparat ortodontyczny-proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Patrycja18

Mam kilka pytań do osób które noszą lub nosiły aparat na ząbkach (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale chodzi o górną szczęke): 1) jak długo się nosi taki aparat (prosiłabym również o podanie wieku- podobno im człowiek starszy tym dłużej musi nosic) 2) w jaki sposób jest on przymocowany do zębów - czy jest jakos przyklejony czy tez są druciki między zebami 3)po jakim czasie widac pierwsze efekty 4)ile czasu trwa samo zakładanie 5)po jakim czasie od pierwszej wizyty u ortodonty jest zakładany (chciałabym zacząc nosic pod koniec czerwca wiec nie wiem kiedy mam pójś do ortodonty) Z góry bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi, jest to dla mnie bardzo ważne

Gość obella
1) to zalezy od wady zgryzu jaka masz (im wieksza tym dluzej nosisz)... ja np. bede musiala nosic aparat ok. 2,5 roku (minus pol roku, bo tyle juz nosze) - mam 17 lat 2) do zebow sa przyklejane zameczki i w nie jest wkladany drut a potem na zameczki zakladane sa gumki 3) ja pierwsze efekty zauwazylam dopiero niedawno, czyli po jakis 5 miesiacach,ale moja kolezanka ,ktora miala mniejsza wade zgryzu pierwsze efekety zauwazyla podobno juz po 2 tygodniach 4) u mnie zleciala godzina na zakladanie dolu i godzina na zakladanie gory,czyli razem 2 godziny 5) po jakims miesiacu... ortodonta musi wziac odcisk szczeki, zastanowic sie czy trzeba ci wtrwac jakies zeby itd. pozdrawiam

Gość mirabelcia
mam 25l od rku noszę aparacik 1. wszystko zależy od wady a nie od wieku, uzależnione jest też od stanu zębów które będą prostowane, np ja w jednym zębię mam podmyte korzenie i przez to tam aparat musi działac ze zmniejszoną siłą - mi orto na początku powiedziala że będę nisiła 2,5-3 lata, ale od samego początku super szybko się prostują mimo duzej i złożonej wady, więc liczę że może w 2 się zmieszczę 2. zameczki są przyklejane specjalnym klejem do zębów, z tym że w niektórych miejscach przy dużym przesuwaniu zębów np. 3 zamki obok siebie są dodatkowo powiązane drucikiem, ale jest to mało widoczne, 3. u mnie efekty były widoczne praktycznie od razu, a klosalna różnica już po 3 miesiącach :) 4. zakładanie aparatu 1 łuk ok.1,5 godziny z otwartą gębą na fotelu :) z tym że najpierw miałam zakładaną górę a dół po jakiś 4 mies, bo przed założeniem dołu góra musiala już trochę się ustawić, przynajmniej tak w moim wypadku 5. jak masz wszystkie zdrowe ząbki i nic nie trzeba usuwać to po miesiącu, ale ja miałamm problemy z tym podmytym korzeniem - trzeba było konsultacji jesli chodzi o plan leczenia, no i usuwałam wszystkie ósemki... więc przedłużyło się trochę Ale nie żałuję absolutnie...