Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ninka33

Własny dom - budowa czy kupno?

Polecane posty

Gość ninka33

Witam serdecznie, chcę z mężem sprzedać mieszkanko i przenieść się do domku jednorodzinnego. Niestety dopiero zaczynamy się rozglądać i nie jesteśmy zbytnio zorientowani w temacie. Czy jestem w stanie za 400 tys zł wybudować i wykończyć (bez luksusów) dom o powierzchni mieszkalnej ok150 m kw ??? Oczywiście nie licząc ceny działki. Czy za 400 tys zł da się wybudować i wykończyć domek na przykład taki jak tutaj: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/386 ??? Proszę o informację kogoś kto się ostatnio budował i kto jest w temacie. Od razu zaznaczę, że nie marzę nawet o marmurowych podłogach, zwyczajny standard bez ekstrawagancji. Czy może nie warto 'bawić' się w budowę i lepiej kupić coś gotowego z rynku wtórnego? Z tym, że to już nie będzie nasz wymarzony dom wedle naszego projektu... I ostatnia rzecz. Jak się budujecie (lub budowaliście) to sami kupowaliście materiał i płaciliście dodatkowo majstrom za robociznę, czy też płaciliście firmom za budowę domu wraz z materiałem i nic was już nie interesowało? Czy taka opcja dużo przedraża pierwszą opcję? Proszę piszcie też gdzie ewentualnie można poczytać na te tematy? Może znacie jakieś ciekawe stronki lub fora? Z góry dziękuję za wszelkie informację. Pozdrawiam, Nina

Gość koc
budowac dom wpolsce nigdy !- papiery , papiery a nie budowa , wole kupic stary i wyremontowac , a nie martwic sie czy dostane zezwolenia itp ... duperely

Gość o_przemek
taki dom jak podałaś to koszt ok 250 tys zł stan surowy, a później wykończenia wedle gustu i zasobu portfela... ale w 400 tys powinnaś się zmieścic... ale tak jak pisałaś bez ekstrawagancji

Gość o_przemek
i jeszcze jedno, jeśli masz czas doglądać budowę to kupuj sama materiał i pilnuj majstrów, żeby ci nic nie wynosilim - wyjdzie sporo taniej niż brać firmę, która robi wszystko kompleksowo... no ale trzeba mieć duuuużo czasu żeby pilnować majstrów

Gość wszystko zależy gdzie mieszkas
i jakie są ceny działek ! Ja jestem w trakcie budowy domu!!!!-KOSZMAR !!! W moim regionie działki to kosmos ceny dochodza do:::::700zł za metr2!!! A suporeks kupowałam za 9.30 -bloczek a teraz kosztuje 15 zł za szt... Wykopy ,wylanie ław,wymurowanie fundamentów .zakup budulca tylko to koszt na dzis 38 tyś .... a działke mieliśmy własna ...wartość jej to 380 tys 1100m...

dodam jeszcze,że jeśli chodzi o " majstrów " to zjesz dużo nerwów ! WSZYSTKO powyjeżdżało do Angli ,Irlandii a ci co zostali roboty maja po uszy ,albo są ci co dzień pracuja a dzień pija :O... sama własnoręcznie ubijałam ziemie ,jeżdziłam taczka bo ludzi nie ma do pracy a mówia ,że bezrobocie u nas !!!!! Przy początkowych robotach płaciłam chłopakom 80 zł dziennie po tygodniu pojechali do Belgii........

Tak, zdaję sobie sprawę, że ceny działek są bardzo rozbieżne dlatego pytam o koszty budowy nie licząc działki. Ja chcę kupić działkę w okolicach Bydgoszczy, max 20 km od miasta. Myślę, że dam radę kupić coś do 100 tys zł (max 10 arów). Ale jak jest z tą budową? Mam nadzieję, że 400 tsy zł powinno wystarczyć na zbudowanie i wykończenie domu. Plus działka 100tys więc 500 tys powinno wystarczyć?

ja akurat mieszkam nad morzem i ceny to kosmos a działki to już .... np moi znajomi kupili pod Bolesławcem 1890 m za 19 tyś ... dom ale juz komfort 700 tyś ... myślę ,że u ciebie nie bedzie takiej drożyzny .... pomyśl jakie widoki na przyszłość !!!!! mały ogródek ,siedzisz przed domkiem ,ciepło słoneczko ...eh

Gość radzio_milutki
Ja wybudowalem w 2006 roku domek 157m2. Koszt dzialki 9 arów 120 tsy zl, stan surowy 150 tys, wykonczenie 130 tys. W sumie wyszlo ok 400 tys zl. Okolice Torunia wiec ceny beda podobne u Ciebie Nina. Z tym ze ceny ciagle idą w gorę, ale kwota o ktorej pisalas z pewnoscia ci wystarczy. Powodzenia.

Gość na pewno .....
ale zobacz jak idą w górę ceny materiałów !!!!!!!!!!!! ZGROZA !!!w ciągu roku pustak -400%!!!!!!!!!! -to co tu porównywać........

Gość Brygida Poznań
W TV móiwli, że koszt proukcji 1 pustaka to mniej niż 2 zł , a obecnie jak dostaniesz pustaki suporexu po 15 zl to cud. Szok, ten świat wariuje. Też planowaliśmy budowę domu, ale chyba przeczekamy ten BUM ! Oby nie było za kilka lat jeszcze gorzej.

Gość bASKA7754
Ja kupiłam dom za 250 tys (z działką) i za 200 tys go przebudowałam i wyremontowałam oraz wykończyłam. Zakładałam, że zmieszczę się w 400 tys ale sporo się przeliczyłam. Chyba taniej bym się wybudowała od zera. Czasami przerabianie starych domków wychodzi drożej :(

Gość to prawda budowanie od zera
to mniejsze koszty i nerwy!!!!!!!!!!!

Gość koszty materiałów to już
przechodza w szaleństwo!!!!!!!!!!

Gość a spróbujcie znależc kogoś
do PRACY!!!!!SZOK....

Gość pf
ja też uważam że nie warto kupować domu od kogoś, jak budujesz od podstaw wiesz co masz.. ja na dzien dzisiejszy chyba bym sie nie zdecydowala na budowe bo ceny teraz skoczyly w gore ze szok! rok temu kupilismy dzialke 9 arow za 16tys (3 km od miasta 25tys mieszkancow), bloczek porothermu kupowaliśmy po niecałe 3zł teraz kosztuje ponad 8 :o toż to istne zdzierstwo! ciesze się ze zaczelismy rok temu bo inaczej kasa już dawno by sie skończyła