Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AbArba

Celulitis raz jeszcze/?

Polecane posty

Gość AbArba

Jestem załamana. Mam można powiedzieć idealną figurę, jestem bardzo szczupła. Przy wzroście 175 cm waże 55 kg. Mam dopiero 17, a zauważyłam u siebie wciąż nasilający się celulitis.Ale tylko na udach i pośladkach. Mam naprawdę jedrne ciało i płaski brzuch. I nie mam pojęcia co może być przyczyną. Odrazu przystąpiłam do "ataku" kupiłam serum antycelulitowe i od poniedziałku zapisze się na fitness. Postanowiłam też nie jeść słodyczy, chipsów i fast foodów, jednak boje się ze to i tak nic nie da. To jest tak cholernie nie sprawiedliwe. Chyba teraz nie ma dziewczyn które by się nie borykały z tym problemem. Dziewczyny powiedzcie czy wy też macie pomarańczową skórkę? A może się jej pozbyłyście? Znacie jakieś dobre sprawdzone kosmetyki?

Gość Eeeeeee
Nie znam. Zaczekaj założę nowy temat z pytaniem,może ktoś odpowie...

Gość Sinobroda
Odpowiedź jest prosta: winne są hormony.

Gość =-=-=-=-=-=-=-=-=-
Ja zaczęłam stosować serum Evenline 3D, dużo osób mi je polecało, narazi nie widze większej różnicy ,ale zauważyłam że skórajest przyjemniejsza w dotyku.

Gość k-sia
Skąd się bierze cellulitis ? Mechanizm powstawania cellulitisu jest bardzo złożony. Uważa się, że oprócz pewnej wrodzonej predyspozycji mają w nim także udział czynniki takie jak : - Dieta wysokosodowa, bogata w węglowodany i tłuszcze a uboga w substancje resztkowe - Siedzący, małoaktywny tryb życia - Noszenie obcisłych ubrań i chodzenie w butach na wysokim obcasie - Stosowanie używek takich jak papierosy czy alkohol - Niektóre choroby i zaburzenia współistniejące ( hormonalne, ginekologiczne, krążeniowe czy gastroenterologiczne ) - Przyjmowane leki np. estrogeny, leki przeciwtarczycowe, przeciwhistaminowe, beta-blokery czy środki antykoncepcyjne - a nawet stres czy depresja. Wszystkie powyższe czynniki mogą ostatecznie prowadzić do powstawania zaburzeń w krążeniu na najniższym szczeblu ( w tzw. mikrokrążeniu ), zmian w komórkach tkanki tłuszczowej ( w tzw. adipocytach ) oraz we włóknach budujących tkankę łączną ( tzw. włóknach kolagenowych ). Dlaczego właśnie ja? Może, dlatego, że osiągnęłam wiek dojrzewania, jestem w ciąży albo zbliżam się do menopauzy. Bo to właśnie w tych okresach życia kobiety pojawia się cellulitis najczęściej. Czy mogę jakoś z tym walczyć? Walka z cellulitisem to wojna na wielu frontach. I nieprawdą jest, że jest z góry przegrana walka. Wymaga poświęcenia uwagi oraz systematyczności w działaniu. Leczenie polega między innymi na: - Zmianie przyzwyczajeń i trybu życia - Stosowaniu diety - Stosowaniu specjalnych zabiegów kosmetycznych - Używaniu specjalnych kosmetyków - Zastosowaniu zabiegu liposukcji Podstawowym elementem terapii jest ruch na świeżym powietrzu, unikanie noszenia wysokich obcasów i uciskających ubrań. Dieta powinna obfitować w owoce i warzywa, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso i ryby. Należy unikać potraw tłustych, nadmiaru słodyczy, potraw z dużą zawartością soli kuchennej i białego pieczywa. Oprócz tego powinno wypijać się, co najmniej litr wody mineralnej, najlepiej niegazowanej, w ciągu dnia. Wśród zabiegów stosowanych w leczeniu, cellulitisu należy wymienić: - Masaż ręczny, wizyty w saunie - Zabiegi peelingu - Naprzemienne prysznice zimną i ciepłą wodą - Nacieranie skóry specjalnymi olejkami aromatycznymi - Masaż podciśnieniowy i falowy - Drenaż limfatyczny - Terapię laserową i świetlną z użyciem światła fioletowego - Body warping Zabiegi powyższe powinno się uzupełniać stosowaniem odpowiednich kosmetyków zawierających wyciągi z bluszczu, kasztanowca, arniki, krwawnika, nagietka, szałwi czy alg morskich. W terapii cellulitisu wykorzystuje się też preparaty bogate w kofeinę, teofilinę, jod, koenzym Q czy pochodne retinolu. Zabiegiem wykorzystywanym w cellulitisie znacznego stopnia jest liposukcja, czyli zabieg odsysania tkanki tłuszczowej. Zwalczanie cellulitisu wymaga cierpliwości i samodyscypliny, ale efekt końcowy terapii wynagradza wszystkie wyrzeczenia.