Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama-synka

pytanie do mam chlopcow

Polecane posty

Gość mama-synka

witam wszystkie mamusie! mam pytanie do mam ktore posiadaja syna wczoraj rozmawialam z kolezanka i zaniepokoil mnie pewien fakt u mojego 1,5 rocznego synka nie schodzi caly napletek, jej starszy syn w wieku 2 lat mial rozcinany napletek, a drugi syn ma rok i wg jej opowiesci malemu napletek schodzi jak u doroslego , opowiadala ze sciaga napletek, myje i naciaga spowrotem u mojego synka widac tylko cewke i to wszystko, otworek jest maly, napletek caly nie schodzi czy powinnam sie martwic? jak to jest u Was drogie mamy?

wiem ze do roku nie nalezy odciagac podczas kapieli-moj synek ma 9 m-cy wiec poki co nie ruszam nic-rowniez widac tylko cewke

Gość mama-synka
nam polozna kazala lekko odciagac juz po pierwszej wizycie mowila zeby robic tak raz w tygodniu robie to od urodzenia malego, ale od tamtej pory do 1,5 roku nic sie nie zmienilo.. zaczynam sie martwic moze jeszcze jakas mama sie wypowie?

Gość upupup tez jestem ciekawa

Gość mama-synka
dziekuje za linka 🌻 faktycznie zdania sa podzielone szkoda tylko ze nikt nie wypowiedzial sie w jakim wieku schodzi caly napletek? wkoncu do 2 latek duzo czasu nie zostalo, ale od urodzenia jest ciagle tak samo....

Gość mama 3 miesięczniaka
mnie na razie też nie kazali ruszać klejnotów mego syna

Gość a ja wam powiem........
Odciagajcie!!Przecież tym mu nie zaszkodzicie,zawsze po kapieli i myciu nalezy sciagnac ile sie da.Zpod spodu powinna wychodzic taka biała maż - to jest naturalne i jak najbardziej prawidłowe. Po co w wieku dwóch czy tam trzech lat stresowac i siebie i narazac synka na cierpienie- bo przecież chirurdzy to zrywaja po uprzednim tygodniowym rozmiekczaniu naskórka jakimiś masciami.W innych przypadkach nacinaja w koło po znieczuleniu.Mój syn miał robiony ten zabieg w narkozie podczas operacji przepukliny i pózniej go to bardzo bolało. Taka moja rada jest.........

Gość mama-synka
dziekuje za wszystkie rady i linki 🌻 jestem troche spokojniejsza, niedlugo szczepienie i zapytam sie pediatry o to dokladnie napewno dam znac ;) pozdrawiam a ja wam powiem...... wspolczuje :( mam nadzieje ze z czasem synek zapomni i przestanie go bolec

Gość mama 3 miesięczniaka
zobaczcie co znalazłam: "W przypadku niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3 roku życia niemożliwość odsunięcia napletka do rowka zażołędnego uważa się za stan fizjologicznie prawidłowy, zazwyczaj niespowodowany stulejką. Noworodki płci męskiej w większości przypadków przychodzą na świat z napletkiem mocno sklejonym mastką z żołędzią prącia. W żadnym przypadku nie wolno na siłę odsuwać napletka. Często rodzice, położne, a nawet lekarze pierwszego kontaktu próbują niemowlakom ściągnąć napletek. Prowadzi to do poważnych komplikacji - popękania napletka, naderwania wędzidełka, uszkodzenia powierzchni żołędzi - i jest bardzo bolesne dla dziecka. Tego typu działania są bezpośrednim powodem powstania właściwej stulejki, gdyż pęknięty napletek bliznowacieje i ulega zwężeniu. Działanie takie jest absolutnie nieprawidłowe z medycznego i pielęgnacyjnego punktu widzenia. Uwzględniając wiele różnych opinii na ten temat, należy zaproponować rodzicom poniższy algorytm postępowania w zakresie pielęgnacji chłopców: Do ukończenia pierwszego roku życia chłopca w żadnym przypadku nie próbujemy odsuwać napletka. Przez pierwsze miesiące lub nawet lata życia chłopca mastka sklejająca napletek z żołędzią powinna ulegać powoli samoistnemu wymywaniu i rozpuszczaniu. Zabiegi higieniczne ograniczamy do codziennej kąpieli, obmywania prącia z zewnątrz (bez ściągania napletka) i dbania o to, aby nie doszło do zakażenia napletka lub cewki moczowej resztkami kału. Po ukończeniu 1 roku życia co dwa, trzy miesiące próbujemy w czasie kąpieli ściągnąć chłopcu napletek. Uważamy, żeby czynność tę wykonywać bardzo delikatnie i nie sprawiać dziecku bólu. Jeżeli ściągnięcie napletka powiedzie się, żołądź wymywamy dokładnie z resztek mastki. Jeżeli do ukończenia 3 roku życia nie uda się zsunąć chłopcu napletka, powinno się zasięgnąć porady urologa lub chirurga dziecięcego. Wyłącznie specjalista może ocenić, co jest powodem zaistniałego stanu - sklejenie napletka z żołędzią czy stulejka. W pierwszym przypadku lekarz dokona odklejenia napletka, a w drugim prawdopodobnie zaproponuje leczenie chirurgiczne. Oba zabiegi wykonuje się u dzieci w znieczuleniu, zabieg usunięcia stulejki - bezwzględnie w znieczuleniu ogólnym. W niewielkim procencie przypadków lekarz może zadecydować o próbie podjęcia leczenia stulejki sterydami (podawanymi w maści). Leczenie takie jest możliwe wyłącznie u małych dzieci (odpowiednia podatność skóry na leki hormonalne) i tylko z lekką stulejką (niewielkim zwężeniem ujścia napletka). Mimo, że pozwala uniknąć stresującego dla dziecka zabiegu chirurgicznego, nie daje jednak gwarancji pełnego wyleczenia i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia tej patologii w późniejszym wieku. Pamiętajmy, że im wcześniej poddamy dziecko zabiegowi, tym będzie on dla niego mniej stresujący i bolesny. Bez względu na wiek chłopca powinniśmy natychmiast udać się do urologa lub chirurga dziecięcego w przypadku wystąpienia stanu zapalnego (opuchnięcie prącia, zaczerwienienie). Lekarz prawdopodobnie dokona odklejenia napletka i zleci dalsze leczenie antybiotykiem w maści."