Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AAAsiuniaaa

Brak miesiączki....CO ROBIĆ !!!

Polecane posty

czesc ja tez mam mały problem i bym chciała żeby ktoś mi pomógł bo sie bardzo martwie o swoje zdrowie...od zeszłego roku zaczęłam sie odchudzać..przez lipiec i sierpien nie mialam okresu lecz we wrzesniu juz dostałam,lecz w grudniu miałam ostatni raz...do teraz jej nie mam...byłam u lekarza i giekolog posłał mnie na badania krwi i usg... Czy ktos mial podobnie jak ja...co potem sie dzieje...czy lekarz mi cos zapisze?Boje sie hormonów bo nei chce za bardzo przytyć...choc teraz i tak juz troszke przytyłam bo zaczęłam wiecej jesc...ale miesiaczki i tak nei mam...PROSZE NIECH MI KTOS ODPISZE

mam 18 lat ...moje BMI to 19,03 podobno prawidłowe:) Ogólnie to schudłam 10 kg w wakacje .... kiedyś ważyłam 65 przy wzroscie 170 teraz waze 55 a niedawno wazyłam nawet 53 lub 52 .... czy hormony naprawde powoduja tycie?

Już nawet nie będe cie uświadamiać, że tak nie wolno. Nie raz już sie ktoś produkował, że tak drastycznie odchudzać się nie wolno ! Sorry ale naprawde szkoda już słów . Owszem hormony powodują tycie bo zwiększaja apetyt , ale masz co chciałaś , masz \"ładną\" sylwetke kosztem zdrowia. Pomyśl co dla ciebie wazniejsze - zdrowie czy uroda.

Gość musisz trochę
przytyc i moze miesiaczka wróci.. ogólnie o odchudzaniu wiesz bardzo mało skoro nie wiesz dlaczego nie masz okresu...

Nio wiem...chyba masz racje...ale dlaczego niektóre moje przyjaciółki tez sie odchudzaja i z ich zdrowiem jest wszystko ok...mam jeszcze jedno pytanko: Czy brak miesiaczki moze byc spowodowane tym ze duzo ćwicze...np. robie dużo brzuszków?

Gość gjajja
Odchudzanie odchudzaniem, a ginekolog powinie zrobić ci USG dopochwowe i potraktować nieco poważniej, bo przyczyna może być gdzie indziej. I co ci wyszło w tych wynikach?

Gość musisz trochę
estrogen jest hormonem sterydowym i wytwarzanym przez jajniki wtedy gdy w organizmie jest odpowiednia ilośc tkanki tłuszczowej waga moze nie miec znaczenia ale procentowa zawartosc tłuszczu w organizmie widocznie masz go za mało skoro miesiaczka nie nadchodzi. cwiczenia nie mają tu znaczenia tylko tłuszcz! chcesz być zdrowa? to trochę przytyj. człowiek powinien miec ok 20% najmniej chyba

Gość Len_n_on
Zacznij jesc normalnie - zgodnie z zapotrzebowaniem - to okres wroci.

Acha...to dobrze....ale ja juz naprawde przytyłam...i nic....w wakacje bylo podobnie ale tez zaczełam jesc i we wrzesniu dostałam...a teraz tak nie jest:(od grudnia nie mam miesiączki:( Kiedyś widziałam w forum jak dziewczyny pisały że miały problemy z zajściem w ciąze...czy mnie tez to czeka:(:(??

gjajja na te badania ide dopiero w srode...bardzo sie ich boje:( bo nei wiem czego mam sie spodziewać:(

brak miesiączki moze byc spowodowany róznymi rzeczami, ale jest to tez sposób którego uzywa organizm jesli wie ze nie jest w stanie utrzymać ciąży np z powodu zbyt małej ilości tk. tłuzczowej itp. moze przesadziłas z odchudzaniem. co ci wyszło w badaniu krwi?

A czy moge teraz stosować jakąś diete...bo gdy sie zaczełam odchudząc to robiłam GŁODÓWKE....Myślałam o takiej diecie żeby mi przyspieszyła przemiane materii bo naprawde mam bardzo wolną....

Nie bede ci tu truc jak szkodliwe jest drastycznie i szybkie odchudzanie. Mam nadzieje, ze to bedzie przyklad dla innych dziewczyn jak sie nie odchudzac. Zatrzymanie miesiaczki jest czesto przyczyna bezplodnosci, tak jak i dratyczne diety, chociaz jak ma sie 17 lat to sie nie mysli o tym co bedzie potem. Moge ci poradzic diete montignaca - jes sie 3-4 posilki dziennie i raczej nie ogranicza sie kalorii, tylko nie lanczy sie pewnych produktow. To dosc prosta dieta, raczej nie utyjesz a jest bardzo zdrowa wiec sie odzywisz odpowiednio. Nie wiem po jakim czasie wraca miesiaczka ale nie oszukuj sie. Raczej bedziesz musiala przytyc, na pewno zaprzestac intensynwych sportow. Wiecej odpoczynku, lekkii ruch typu spacery i wiecej jedzenia. Chude mieso, razowy chleb, warzywa, owoce, jajka i nabiał powinny byc od teraz podstawą twojej diety.

lady_in_red21 Dziekuje bardzo za rade...myslisz ze mam przestac intensywnie cwiczyc....niektorzy mowili ze cwiczenia nie maja nic wspolnego z brakiem miesiaczki....a Ty stosowalas jakas konkretna diete? CZY MOZE MI KTOS PORADZIC JAKA MOGE STOSOWAC DIETE ZEBY ZACZAC ZDRWIEJ SIE ODZYWIAC:)

przestań sie odchudzac, zacznij ćwiczyć i wszystko bedzie ok

jedz 5-6 małych posiłków dziennie rano przewaga węglowodanów wieczorem białek po przebudzeniu godzinka na rowerze i wszystko bedzie super. chodzi o to zeby organizm przyzwyczaic do tego ze dostanie cos co 2,5- 3 godz i ze nie musi magazynować na zapas (tłuszcz)

asiunia - nie jestem lekarzem ani zadna na forum tutaj nie doradzi ci tak jak lekarz. diete ci doradzilam. dieta montignca albo south beach. poszkuja na necie. ty nie musisz sie juz odchudzac i szczerze ci radze, lepiej tego nie rob. niszczysz wlasne zdrowie i chcesz zeby cie tu pocieszali. nie masz miesiaczki i pierwsze co powinnas zrobic to skupic sie na jej przywroceniu nawet jesli to sie bedzie wiazac z przytyciem jeszcze kilku kilogramow. potem moze dwa razy sie zastanowisz zanim zastosujesz glodowke.

prawidlowe BMI to od 20 do 25, wiec 19,03 wcale prawidlowe nie jest. to jest juz lekkie niedozywienie.

Mam jeszcze pytanko....bo teraz zaczełam okropnie sie objadac...jem bardzo duzo slodyczy i nie moge sie opanowac...moze mi ktos pomoc ulożyc jadlospis zeby dobrze sie odzywiac...bo słyszłam że takie objadanie sie jest niezdrowe:( PROSZE POMOZCIE

alez napisalam ci!! nie ma za co dziekowac. idz poszukaj co to jest dieta montignaca. http://dietamm.com/ ulatwie ci - masz linka. znajdziesz tam przepisy na nietuczace dania, ktore cie odyzwia. zamiast slodyczy zjedz sobie makaron z bialym serem i odtluszczonym jogurtem owocowym. na pewno poczujesz sie po tym lepiej.

Gość moze nie wiesz ale niektóre
witaminy rozpuszczają sie (i tym samym działją) tylko w tłuszczach