Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mała____Gosia

Nadpobudliwość psycho-ruchowa

Polecane posty

Gość Mała____Gosia

Witam! Poszukuję osób, a co za tym idzie rady w problemie, który dotknął mnie już jakiś czas temu, jednak dopiero niedawno znalazłam jego nazwę... Dręczy mnie ciągle skubanie paznokci (rodzaj niszczenia ich rękami, podobnie jak obgryzanie tylko bez użycia zębów :) ), drapanie wszelkich nierówności na ciele - pryszczyków, schodzącej skóry od opalania w lecie itp, a także natrętne dotykanie uszu. Wiem, brzmi dziwnie, ale może jest tutaj ktoś dla kogo nie jest to dziwne bo miał podobnie... Wiem, że może to być właśnie wspomniana nadpobudliwość. Nie wiem skąd się to u mnie wzięło, pojawiło sie niedawno ale nie potrafię połączyć tego z żadym wydarzeniem w życiu, które mogłoby na to wpłynąć. Dodam, że w dzieciństwie nie cierpiałam na zaburzenia tego typu, rodzice nie mieli ze mną problemu, dobrze się uczyłam. Więc nie jest to raczej ADHD wyniesione z wieku dziecięcego... Temat zakładam po to, by dowiedzieć sie czegoś od osób, które leczą sie lub się wyleczyły i mogłyby podzielić się wiedzą.

Gość wspolczuje
w tylku tez sie grzebiesz?

Gość Mała____Gosia
W tyłku się nie grzebię bo raczej w żadnym bym się nie zmieściła. A jeśli pytasz czy w swoim grzebię, to jeszcze do tego nie doszło. A u ciebie jak ze zdrowiem psychicznym? Bo po twoim pytaniu wnioskuję, ze chyba nie najlepiej...

Gość znam sie na niczym
propnuję ćwiczenia oddechowe na pobudzenie układu przywspółczulnego 😴

Gość kelka
Mam do czynienia z dziećmi nadpobudliwymi....i raczej Twoje objawy na to mi nie wyglądają (chociaz moge się mylić)..bardziej byłabym skłonna w stronę nerwicy..ale ekspertem w tym nie jestem.ADHD dotyczy głownie właśnie dzieci..i w niewielkim stopniu dorosłych, którzy mieli to też w dzieciństwie.Nie wiem jak mozna Ci pomóc..ale jeśli mówisz, ze coś robisz "natrętnie"..powtarzając to...to bardziej włąsnie łaczyłabym to z nerwicą....może nerwica natręctw.Jest wiele schorzeń tego rodzaju.Skoro jednak piszesz o tym..widać, ze męczysz się z tym.Spróbuj wybrać sie do specjalisty (psychologa lub psychiatry. Myslę, ze bedą mogli Ci jakoś pomoc, lub przynjamniej pokierowac gdzieś dalej.Trzymaj się :)

Gość betkae
witam, ja tez cierpie na popudliwosc i znalazlam fajna zabawke ktora naprawde mi pomaga tangle. niestety nie ma jej jeszcze w polsce ale chyba zajme sie jej sprowadzaniem. strona internetowa www.thetangleshop.co.uk polecam beata