Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy mozna skrocic macierzynski

Czy mozna skrocic macierzynski????

Polecane posty

Gość Czy mozna skrocic macierzynski

Witam. Mam 3 tyg synka. Staralam sie o prace i mam okazje zaczac w bardzo dobrej firmie na wspanialych warunkach. Jednak postawili warunek - potrzebuja pracownika na to stanowisko najdalej za 5 tygodni. Czy moge zrezygnowac z macierzynskiego i zwolnic sie z mojej firmy? Wiem, ze mozna zrzec sie ostatnich 8 tyg na rzecz meza. Ale ja musialabym wczesniej zrezygnowac. Czy wtedy moza w ogole sie zrzec? No chyba raczej nikt tego nie zabroni prawda? Mam taka sytuacje, ze ta praca rozwiazalaby wszystkie nasze problemy finansowe nie myslcie, ze jestem zla matka

Gość nie można to obowiązkowy
urlop, ale mąż może przejąć część

Na pewno można skrócić macierzyński. Tylko nie pamiętam po ilu tygodniach. Chyba 8 tygodni - bo to czas na dojście do sił przez matkę. Musisz sprawdzić w kodeksie pracy.

Gość bez pracy
"§ 5. Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu; w takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek. § 6. Pracownica zgłasza pracodawcy pisemny wniosek w sprawie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego, najpóźniej na 7 dni przed przystąpieniem do pracy; do wniosku dołącza się zaświadczenie pracodawcy zatrudniającego pracownika-ojca wychowującego dziecko, potwierdzające termin rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego przez pracownika, wskazany w jego wniosku o udzielenie urlopu, przypadający bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu macierzyńskiego przez pracownicę. " inaczej sie nie da

Gość a dorobic
dowiedzialam sie ze mozna dorobic na macierzynskim. Ale czy tylko na umowe zlecenie czy mozna na umowe o prace u innego pracodawcy???

Gość do dorobic
W czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego można dorabiać np. w ramach umowy zlecenia bez utraty prawa do tego świadczenia. Podjęte zatrudnienie nie powinno uniemożliwiać osobistej opieki nad małym dzieckiem. Należy poinformować płatnika składek o tym, że dorabiasz będąc na urlopie macierzyńskim.