Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ruchomy

ruchomy aparat na zeby, moze ktos cos wie na ten temat

Polecane posty

Gość ruchomy

mam przerwy miedzy dwojkami, a trojkami zeby sa troche za male i powinnam nosic aparat, nie stac mnie na aparat staly , wiec myslalam o ruchomym, ewentualnie slyszalam tez o aparatach stalych, ktore zaklada sie tylko na 6 zebow, jesli cos wiecie na ten temat o kosztach, czasie noszenia itp to podpowiedzcie, moze ktos tez ma problem z przerwami miedzy zebami?

Gość betiti
ja nosiłam aparat "ruchomy" na górna szczękę. I to długo, jest oczywiście skuteczny. Mając kilkanaście lat zaczełam chodzić do ortodonty w przychodnii, i do 18 roku zycia nie płaciłam ani za wizyty ani za aparat. Wiem,ze teraz już granica wieku się obniżyła i juz od 14 roku życia za wszystko trzeba płacić. Teraz nie orientuje się niestyty ile.

Gość ruchomy
betiti a jaki mialas problem z zebami? nachozily na siebie czy mialas przerwy?

Gość betiti
ja to miałam taki problem,że mialam krzywe,nachdziły mi na siebie, tylko,ze juz ni epamiętam dokładnie które.. I ortodontka powiedziała,że mam za mało miejsca na zęby, i nawet mi kazała czwórke wyrwać(a była zupełnie zdrowa"!! i pamiętam,że przez jakis czas miałam rormalną szpare po tej czwórce, ale nosiałam cały czas ten aparat, w dzień, w nocy kiedy sie dało i ta dziura mi się zlikwidowałą prawie cała, więc widocznie tak było trzeba. szkoda,ża mi wtedy nie przewidziała,że na dole mi ząbki ponachodza na siebie...bo teraz tak mam troche niestety. Ale góre mam fajną:) Więc skoro mi taka duża przerwa po czwórce się zlikwidowała, to Tobie z pewnością tez pomoże:)

Gość norkaa
z tego co wiem, to na kasę chorych możesz leczyć zgryz u ortodonty tylko do 12 roku życia, potem niestety bulimy z własnej kieszeni.

Gość ruchomy
ja mam 12 razy dwa, wiec nie licze ze zaloze za darmo, ciekawi mnie ile taki ruchmy ksztuje, bo taki na 6 zebow, chyba okolo 1500 zl wiec i tak sporo

Gość ghmghjghjghjghj
moi siostrzency maja aparaty... nie wiem czy to sa te ruchome... ale lekarka im dala takie co na noc sie zaklada... i musza w nich spac... maja je pol roku i roznica jest.. nie duza ale jest

Gość dsdsd
za 1500 to spokojnie metalowy łuk założysz stały.. skąd jesteś? poszukaj w necie na stronach ortodontów. ja mogę polecić orto w warszawie, tam gdzie chodzę

Gość dsdsd
u mojej orto to jest tak: http://www.ortofan.com.pl/index.php?id=31 zdecydowanie lepiej się opłaca stały łuk w tym wieku. ile dłużej będziesz musiała nosić ten ruchomy/elastyczny, ile wydasz na wizyty kontrolne więcej, to tak jakbyś założyła stały łuk - na to samo wyjdzie masz w sumie prostą wadę, max 1,5roku, pewnie trochę mniej byś go nosiła, a ruchomy - dwa, trzy lata co najmniej.. potem reteiner drugie tyle..

Gość uga buga
Mam 21 lat. Ja słyszałam od bardzo dobrej dentystki, że jeśli jest się zdyscyplinowanym, to lepiej kupić ruchomy, bo jest tańszy. Zwyczajnie trzeba go nosić cały czas. Tylko od tego ile go będziesz nosić zależy czy i w ile czasu wyprostują się zęby. On jest taki sam jak stały, tylko jest komfort, że możesz go zdjąć w każdej chwili (ślub, randka, jedzenie....). Mam od wczoraj ruchomy. Zdejmowałam go tylko na czas jedzenia. Mówić się jakoś tam da. W nocy nic nie czuć. Ząbki lekko czuję, ale to znak, że się prostują. Zapłaciłam 450zł za górny łuk - mam średnią wadę - w sumie dwójki i jedynki do poprawienia, no i 2 dziury do przesunięcia, a z tym może być problem, dlatego mam jakąś dodatkową sprężynkę, czy coś ;-) Wizyty są co miesiąc, dwa, a kosztują 30zł. To niewiele. Przy stałym aparacie za 1200zł wizyta też jest droższa, bo 50zł. Wybaczcie - wolę ruchomy aparat ;) Mam pytanie - jak podkręcić aparat ruchomy, by zwiększyć nacisk i by działał szybciej?