Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Angelinkap.

Czy bank sprawdza składki w ZUS przy kredycie hipotecznym?

Polecane posty

Gość Angelinkap.

Czy przy kredycie hipotecznym bank sprawdza w ZUS czy odporowadzone były składki czy wystrczy tylko zaświadczenie z pracy, wplaty na konto i RMUA? Czy bank ma takie prawo, czy ze względu na ochronę danych osobowych nie?

Gość nowinia
tak na 99% to nie mogą sprawdzać, ale do końca to nie wiem

Gość kabel
bank przy kredycie hipotecznym wymaga przedstawienia zaświadczenia z ZUS i urzędu skarbowego, że nie zalegasz z opłatami, jeżeli prowadzisz własną działalność

Gość ja to wiem mowie wam
tak spr na 100% moze zarzadac pitu lub innego zaswiadczenia.Bank bardzo dokladnie spr kazdego

Gość bank sprawdza wszystko
nawet to czy przy poprzednim kredycie(jesli takowy był) nawet na 100zł czy lodówce kupionej na raty spłacałaś te raty w terminie ...

Gość Angelinkap.
Wiem ze bank sprawdza bardzo dokładnie przed yudzieleniem kredytu. Jeżeli jestem zatrudniona na etak to nie potrzebne jest zaświadczenie z zus ani ze skarbowego o niezaleganiu. Wymagane jest zaświadczenie o zarobkach, które potwirerdza bank telefonujac do firmy, czasami bank chce wyciągi z konta i RMUA. Moga chcieś jeszcze pit za ubiegły rok. I to wszystko. Zastanawiam się jak to bank sprawdza. Czy wystarczą dokumenty, wyciągi i ruma czy sprawdzaja jeszcze w urzedach?

Gość Angelinkap.
i co wtedy?

Gość bank sprawdza
mi np. sprawdzili .... a co do tego "zawyzania" - to wystarczy 2 miesiace placic wyzsze skladki i juz :) , nie moglas porozmawiac z pracodawca ? no i dlaczego Ci zawyzyli pensje ? czyzbyc czesc dostawala pod stolem ,a na umowie miala minimum ?>

Gość BANKOWY
Istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych i bank nie może nikogo sprawdzić z ZUS ani w US. Tak samo jak w przypadku prowadzacych działalność gospodarczą bank prosi o przyniesienie zaświadczenia o niezalegani chociąż samo mógłby to sprawdzić. Gdyby banki sprawdzaly wszystkich bioracych kredyt to w Zusie i skarbowym musiałyby mieć oddzielne działy do obsługi tego.

Gość Angelinkap.
No to jak sprawdzają czy nie bo sa różne opinie?

Gość Angelinkap.
podnoszę. to dla mnie bardzo ważne

Gość nie sprawdza
Bank nie ma takiej możliwości aby sprawdzić coś w zusie lub skarbowym. Jeżeli coś będzie potrzebował od tych urzędow w Twojej sprawie to ciebie o to poprosi.

Gość kristi***
zależy od banku, jedne sprawdzają, inne nie, zazwyczaj im wnikliwiej bank sprawdza kredytobiorcę, tym jego warunki są lepsze (tańszy kredyt)

Gość Angelinkap.
Ale jakim prawem bank może uzyskać informację w ZUS? Przecież to jest tajne.

Gość nie mogą
Zus informacji na temat ubezpieczonych może udzielic tylko prokuraturze no i samym ubezpieczonym.

Gość Czarny Bezek
Podobno bank sprawdza w Zus tylko niektórych, nie wiem jednak jakie kryterium przyjmują przy wyborze tych do sprawdzenia.

Gość nie sprawdza
Żaden bank nie może nieczego takiego sprawdzić

Gość fudzik
czy bank jest w stanie wykryć to że podpisana umowa jest nieważna dokładniej moja mama podpisała mi umowe (ja pracuje na czarno) a mama miała kiedyś firmę ale ją zawiesiła i teraz ma jeszcze pieczątki i poprosiłam ją i mi podbiła ale nie wiem bo piszecie że bank nie ma prawa niczego sprawdzic w zus ani us wiec nie powinnam się niczego obawiać? proszę napiszcie ps. mam zamiar wziąść kredyt w banku spółdzielczym

Gość STR
Siema da sie tak zrobic pod jednym warunkiem nie mozesz wziasc wiecej niz 5 tys i najlepiej to zrobic w euro banku z rana w poniedzialek i tylko w poniedzialek. Ja duzo czytalem na tamaty kredytu i udalo mi sie wziasc 5 tys w poniedzialek w euro gotowka od reki na lewe zaswiadczenie jakies 3 tygodnie temu

bank sprawdza WSZYSTKO, jeśli idzie o kredyt hipoteczny, czyli duży i na długo co do fałszywych zarobków wystawianych na zaświadczeniach i telefonach do pracodawców zarobki są sprawdzane w prosty sposób - bank żąda wyciągów z roru za ostatnie 6 m-cy i widzi jakie sa wpływy z tytułu wynagrodzenia widzi tez, jakie sa wydatki stałe z konta a do pracodawcy bank wysyla swojego pracownika, pracodawca nie ma prawa podawać przez telefon żadnych danych osobowych ani finansowych pracownika

Gość robal100
Mój znajomy wystawił zaświadczenie do eurobanku koleżance i niestety złożyli na policje zawiadomienie o wyłudzeniu kredytu więc prawo swoją drogą a oni swoją

Gość gość
Hej a ja sie zastanawiam czy podczas brania kredytu mieszkaniowego bank sprawdzi alimenty w formie aktu notarialnego? Myślę ze sądowe napewno ale takie poświadczenie? Orientujecie sie moze?

Gość gość
mam pytanko czy bank ma prawo potwierdzic zatrudnienie i jakie były odprowadzene składki (chodzi o kredyt gotówkowy) w zusie?

Gość gość
mysle ze bank chce wiedziec czy zalegacie w zusie czy nie.pracuje w zus na rozliczeniach i czesto wystawiamy zaswiadczenia o niezaleeganiuu w oplacaniu sjkladek i w tych wnioskach platnicy pisza po co potrzebuja i czesto pisza ze do przetargu, do banku aby uzyskac kredyt itp

Gość luca2323
W niektórych sytuacjach dobrze jest skorzystać z obsługi pośredników. Ja mam dobre doświadczenia z firmą PDC, ze strony www.pieniadzedlaciebie.pl. Udało im się to co mnie się nie udało, czyli zdobyć kredyt bez US i ZUS i to dość szybko. Sympatyczni i doświadczeni ludzie. Pozdrawiam. Paweł.

Gość gość
nie,ponieważ masz dostarczyć bankowi ostatni pit ,w którym wszystkie długi wychodzą na jaw

Gość gość
Ja dawałam bankowi pit za poprzedni rok i zaświadczenia z ZUS-u o podstawie, od której odciągane są składki. Pracuję na etacie.

Gość gość
I oczywiście wyciągi z kont, na które wpływa wynagrodzenie za ostatnie 3 miesiące.

1,5 roku temu potrzebowaliśmy do hipoteki: - pit za poprzedni rok; - zaświadczenia z ZUSu o wysokości podstawy, wg której naliczane są składki i to z ostatnich 12 miesięcy!!!! - wyciąg z konta z ostatnich 6 miesięcy.