Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

owsianka

czy moim świadkiem na bierzmowaniu...

Polecane posty

Gość nie moze być
chyba ,że będzie to narzeczony

powinien byc rodzić chrzestny to ma byc osoba najlepiej dorosła,doświadczona,która zawsze bedzie przy tobie( z chłopakami roznie to bywa) TO JEST TWÓJ ŚWIADEK

Gość może nawet kolega

Gość nieprawda nieprawda
Każdy dorosły, kto ma wszystkie potrzebne sakramenty czyli chrzest, komunię i bierzmowanie oraz jest praktykującym katolikiem. Może to być osoba obca lub z rodziny, płeć obojętna tzn nie musi być tak, że dla chłopaka dziewczyna i odwrotnie. Jeśli są inne ustalenia to wynika to tylko z widzimisię lokalnego księdza.

Gość dorotakkaaa
każdy może być świadkiem na bierzmowaniu (rodzice, dziadkowie, mąż, chłopak, znajomi itp)

Gość keana77
chyba wszystko zalezy od ksiedza. gdzies czytalam, ze nie musi to byc osoba tej samej plci ale u mnie w parafi ksiadz sie nie zgodzil, zebym byla swiadkiem mojego nazeczonego. najlepiej zapytaj ksiedza

Gość joka76
moim świadkiem była koleżanka i na tym samym bierzmowaniu ja byłam jej świadkiem

Gość świadkiem może być każdy
kto sam ma bierzmowanie . Ja miałam za swiadka moją młodsza siostrę`

Gość kilka lat temu...
ja wybralam swoja mame a kolezanka miala kuzyna, wiec narzeczony tez moze byc.

Gość bierzmowana...
moim swiadkiem bedzie moj kochany chlopak :) i tak wiem ze sie nie rozstaniemy :P

Gość bierzmowana...
tylko narzeczony musi miec bierzmowania, przystapic do komuni, byc tego wyznania i byc pelnoletnim (ale to nie w kazdej parafi):)

sprawa wygląda tak...zamierzamy się pobrać a do sakramentu małżeństwa jest potrzebny sakrament bierzmowania, a że ja nie zrobiłam go wtedy kiedy powinnam, robie je teraz. Jeszcze nie mamy daty ustalonej ale właśnie po tymże moim bierzmowaniu będziesz wszystko załatwiać, i nie wiem czy to tak głupio by nie było że mój przyszły będzie świadkiem

Może być, oczywiście. Kwestia wyboru - ja na pewno nie chciałabym, żeby mój narzeczony był moim świadkiem na bierzmowaniu. Proponuję kogoś z rodziny. :)