Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orinoko.flow

Krótka szyjka macicy a bóle brzucha

Polecane posty

Gość orinoko.flow

Jestem w 30tygodniu i mój ginekolog stwierdził,że mam krótką szyjkę, ale bez rozwarcia i przepisł mi scopolen i nospe forte. Od jakiegos czasu odczuwam tez jakby ciągnęło mnie w dole brzucha.. Czyżby od tego? Co ozn.termin krótka szyjka? Czyżby przedwczesny poród i cc? Czy w takim przypadku trzeba leżec?

Gość orinoko.flow
żadna z Was nie miała?

Ciagnie, bo brzuch duzy i naciska. Miałam krótką szyjkę, urodzilam w terminie i to po indukcji. Rozumiem,że Twoja szyjka sie skróciła -- lekarz nie zalecił Ci lezenia? Dopóki nie ma rozwarcia, nie jest zle. JEdnak radziłabym oszczedzający tryb zycia.

Szyjka macicy skraca się przed porodem całkowicie, potem rozwiera.

Gość orinoko.flow
lekarz nie powiedział mi ile właściwie cm ma szyjka. Czy to może stwierdzic za pomoca zwykłego badania ginekologicznego? Mam cukrzycę ciążową, więc raczej bede rodzic w terminie. Ginekolog nie mówił, że mam leżeć, tylko żeby sie nie forsować

ja mialam wiecznie skaracajaca sie szyjke....wkoncu w 7 miesiacu zalozono mi pesssar. tez musialam lezec i nieforsowac sie. ale bardzo duzo lezec!!!eszytssko poszlo oki imala ma 2,5 miesiaca. nie martw sie. tez bralam nospe!!

Gość inkeijejbrzdac
skoro nie polozyli cie w szpotalu, to znaczy ze nie jest tragicznie mi szyjka skrocila sie ok 34-35 tygodnia, do tego mialam juz 3 cm rozwarcia, urodzilam 2 tyg przed terminem

Gość orinoko.flow
a jaka jest prawidłowa długość szyjki?

nie ma na to reguly ..to sprawa indywidualna. lekarz wie co robi zaufaj mu i nie denerwuj sie bo to wszystko wplywa na didzie.

orinoko - mi sie szyjka tez skraca (skonczylam dzisiaj 32tc) i mam bole brzucha ale oprocz tego twardnieje mi bardzo czesto brzuch i mam skurcze i od paru tyg jade na nospie forte i spasmophenie 3 razy dziennie. moj gin zalecil lezenie, nie ze caly czas plackiem ale spacery mam ograniczone do minimum, zalecil zeby wiekszosc dnia polegiwac i nawet tv ogladac na lezaco. z reguly przy skracajacej sie szyjce ginekolodzy zalecaja lezenie, jak szyjka sie bardzo skroci lub zaczyna sie rozwarcie nawet najmniejsze wtedy lezenie juz non stop, grunt aby maluszki utrzymac w brzuszku do tego 35-36tygodnia

Gość orinoko.flow
słuchajcie, a jak z ta nospą? Mam brać non stop, czy tylko jak boli? No i jeszcze jedno: jak odróżnić skurcze od ruchów dziecka, bo własnie uświadomiłam sobie, że to, co biore za delikatne ruchy dziecka to chyba jednak skurcze, bo czuje je w okoolicy jajników....