Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiecjaaa

Mozna smażyc na oleju z oliwek?

Polecane posty

Gość wiecjaaa

słyszałam tak wogole ze olej rzepakowy tez jest bardzo zdrowy tak samo jak z oliwek,prawda to?

z oliwek to jest zawsze oliwa nigdy olej a smażyć na niej można jak najbardziej jest zdrowsza niż oleje

Gość KDV
NIGDY NIE MOŻNA SMAŻYĆ NA EXTRA VERGINE!!!! Na tych z pozostałych tłoczeń można jak najbardziej. A olej rzepakowy jest naprawde niedoceniany - jest b. zdrowy, tak samo oliwa z oliwek - po prostu ma inne własciwości.

Gość JuliaP.
KDV a skad taka informacja? To wlasnie olio extra vergine di oliva jest jak najbardziej polecana do smazenia, w przeciwnosci do olio d'oliva e sansa di oliva.

ja dosc czesto smaze, kiedys nawet frytki usmazylam na oliwie z oliwek ale przyznam ze na zwyklym oleju sa lepsze.

chodzi o to, zeby na oliwie nie smazyc w bardzo wysokiej temperaturze, bo sie pali. rzepakowy jest super do b. wysokich temperatur :)

Gość do JuliP
NIE masz racji,extra vergine jest do surowek itp. ale nie do smazenia, a na pozostałych mozna smazyc!!

Gość a jaki
rzepakowy polecacie?

śmiać mi się chce jak czytam te kłótnie... Niestety ale to jak z masłem i margaryną... raz specjaliści mówią tak raz tak... :) I dlatego te różnice zdań... Każda z nas słyszała czy czytała inaczej.. Aktualnie jest tak, że smażyć nie należy na olejach z pierwszego tłoczenia.. Na pewno oliwa z oliwek do smażenia za bardzo się nie nadaje, bo szybko się pali i traci te wszystkie cenne witaminki.. Nadaje się tylko na krótkie smażenie i niskich temp. A co będzie za miesiąc czy rok... pewnie wszystko przekręcą odwrotnie hehhee

Gość agatha chrisite
z tego co mi wiadomo- extra vergine- absolutnie nie nadaje się do smażenia, ale pomace- i owszem :) nie będę się z nikim kłócić, bo nie usłyszałam tego od żadnego naukowca, a od zaprzyjaźnionych włochów:)

na olivie z oliwek mozna dusic np warzywa, ale przede wszystkim do surowek salatek czy marynat natomiast juz np do koltelow sie nie nadaje

Gość gość
oliwa z oliwek? paskudztwo .... mieszana i rzadko kiedy z pierwszego tłoczenia, zwłaszcza ta z włoch jak dla mnie najlepszy do smażenia jest olej kokosowy nierafinowany, delikatnu smak i zapach .... do krótkiego smażenia idealny .... zdrowy i smaczny, mam wypróbowany firmy woj-len krobia i od kilku lat smaże tylko i wyłacznie na nim