Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiecjaaa

Mozna smażyc na oleju z oliwek?

Polecane posty

Gość wiecjaaa

słyszałam tak wogole ze olej rzepakowy tez jest bardzo zdrowy tak samo jak z oliwek,prawda to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z oliwek to jest zawsze oliwa nigdy olej a smażyć na niej można jak najbardziej jest zdrowsza niż oleje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KDV
NIGDY NIE MOŻNA SMAŻYĆ NA EXTRA VERGINE!!!! Na tych z pozostałych tłoczeń można jak najbardziej. A olej rzepakowy jest naprawde niedoceniany - jest b. zdrowy, tak samo oliwa z oliwek - po prostu ma inne własciwości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JuliaP.
KDV a skad taka informacja? To wlasnie olio extra vergine di oliva jest jak najbardziej polecana do smazenia, w przeciwnosci do olio d'oliva e sansa di oliva.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja dosc czesto smaze, kiedys nawet frytki usmazylam na oliwie z oliwek ale przyznam ze na zwyklym oleju sa lepsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chodzi o to, zeby na oliwie nie smazyc w bardzo wysokiej temperaturze, bo sie pali. rzepakowy jest super do b. wysokich temperatur :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do JuliP
NIE masz racji,extra vergine jest do surowek itp. ale nie do smazenia, a na pozostałych mozna smazyc!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jaki
rzepakowy polecacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
śmiać mi się chce jak czytam te kłótnie... Niestety ale to jak z masłem i margaryną... raz specjaliści mówią tak raz tak... :) I dlatego te różnice zdań... Każda z nas słyszała czy czytała inaczej.. Aktualnie jest tak, że smażyć nie należy na olejach z pierwszego tłoczenia.. Na pewno oliwa z oliwek do smażenia za bardzo się nie nadaje, bo szybko się pali i traci te wszystkie cenne witaminki.. Nadaje się tylko na krótkie smażenie i niskich temp. A co będzie za miesiąc czy rok... pewnie wszystko przekręcą odwrotnie hehhee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agatha chrisite
z tego co mi wiadomo- extra vergine- absolutnie nie nadaje się do smażenia, ale pomace- i owszem :) nie będę się z nikim kłócić, bo nie usłyszałam tego od żadnego naukowca, a od zaprzyjaźnionych włochów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na olivie z oliwek mozna dusic np warzywa, ale przede wszystkim do surowek salatek czy marynat natomiast juz np do koltelow sie nie nadaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oliwa z oliwek? paskudztwo .... mieszana i rzadko kiedy z pierwszego tłoczenia, zwłaszcza ta z włoch jak dla mnie najlepszy do smażenia jest olej kokosowy nierafinowany, delikatnu smak i zapach .... do krótkiego smażenia idealny .... zdrowy i smaczny, mam wypróbowany firmy woj-len krobia i od kilku lat smaże tylko i wyłacznie na nim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×